La 60 de km de Timișoara și la o distanță mică de granița cu Serbia, se află comuna Giera, din județul Timiș. Prin proiectul Ambulanța pentru Monumente – Banat, s-a intervenit la depozitul de cereale din Giera pentru a consolida porticul de acces în clădire. 19 voluntari s-au implicat activ în această primă etapă, unii fiind practicanți de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara și de la Facultatea de Arhitectură din Iași.
„Prima etapă a intervenției de punere în siguranță a porticului a fost finalizată – împreună cu comunitatea și voluntarii noștri, majoritatea studenți practicanți de la FAUT – Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara și Facultatea de Arhitectură din Iași, am realizat rezidirile pereților și am înlocuit elementele degradate din lemn, astfel realizând structura pe care urmează să montăm plăcile de fibrociment săptămâna viitoare”, spun reprezentanții „Ambulanței pentru Monumente – Banat” pe Facebook.
Provocările acestei intervenții au fost cosoroabele, elementele structurale principale ale porticului. Erau foarte degradate și au necesitat chertări și completări.
„Această intervenție nu ar fi fost posibilă fără ajutorul vostru, celor care ne-ați susținut de la distanță prin donații, dar nici fără ajutorul voluntarilor, partenerilor și sponsorilor noștri, care au fost alături de noi zilnic”, transmit cei de la „Ambulanța pentru Monumente – Banat”.
21 de monumente istorice din toată țara vor fi salvate prin „Ambulanța pentru Monumente”. În Banat s-a intervenit la Biserica Ofsenița, la cea din Bobda, la depozitul de cereale din Giera, iar în perioada 9 august-30 septembrie se vor face intervenții la turnul de alimentare furnal din Bocșa, județul Caraș-Severin.
Inițiat în anul 2016 de Asociația Monumentum, proiectul „Ambulanța pentru Monumente” este implementat începând cu anul 2021, în județele Timiș și Caraș-Severin, de Asociația Prin Banat.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!