Deputatul de Timiş a fost trimis în judecată în luna martie a anului 2014, în urma unei decizii a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care-l găsea pe acesta în conflict de interese. Mircovici a făcut apel, care a fost respins de ICCJ – Curtea menţinând decizia luată de instanţă în luna decembrie a anului 2014.
Potrivit ANI, în perioada 5 ianuarie 2009 – 15 iunie 2010, deputatul Niculae Mircovici a angajat-o pe soţia sa pe funcţia de referent al biroului parlamentar pe care îl deţine în Timiş. În această calitate, soţia sa a realizat un venit net de 20.387 de lei.
„Niculae Mircovici a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă în baza căruia soţia sa a fost angajată în perioada 05 ianuarie 2009 – 15 iunie 2010 în funcția de referent în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 35, Timiş. De asemenea, au rezultat indicii privind posibila încălcare a dispozițiilor art. 2531 din Codul Penal al României, întrucât acesta a avizat contractul individual de muncă încheiat de soția sa cu Camera Deputaților, decizie în urma căreia soția acesteia a realizat un venit net în sumă totală de 20.387 lei”. transmitea Agenţia Naţională de Integritate.
Niculae Mircovici spune că deși este condamnat nu este un infractor.
„Au respins apelul. Şase luni cu suspendare şi fără alte interdicţii legate de candidatură. Din dorinţa ca MCV să fie o soluţie favorabilă, ceea ce la momentul respectiv părea ceva obişnuit şi normal şi neinterzis în parlament – încadrarea rudelor – au fost selecţionaţi din aproximativ 150 de persoane un număr de 22, care nu deranjează, pentru că erau numai de la minorităţi şi de la PSD şi au fost trimişi în cercetarea ANI. Eu am fost singurul care ANI – la momentul respectiv, în octombrie 2010, după ce apăruse Legea 176 pe 5 septembrie, soţia mea nu mai era încadrată de cinci luni de zile. Pe mine m-au lăsat în pace până în 2013. După aceea am fost ultimul cercetat penal şi primul condamnat definitiv. Probabil din motivul că nu am suportat să mă înclin. În momentul de faţă o să înceapă cercetările şi pentru ceilalţi, sunt 150. Dacă ar fi fost toţi o dată, 150, era jumătate din Camera Deputaţilor. Îmi pare rău că am ajuns în situaţia de a fi condamnat, dar din toate apelurile tuturor celor care m-au cunoscut în viaţă rezultă că totuşi sunt un condamnat, dar nu sunt un infractor. Am să încerc să am cât mai aproape, dacă se poate chiar şi în mână, o lămâie ca să scap de starea de greaţă pe care o determină viaţa în care trăim. Am şi eu a 600-a parte din vină pentru că sunt membru al parlamentului”, a declarat deputatul.
Mircovici spune că, dacă ar fi fost vot pe liste şi ar fi existat posibilitatea ca un alt deputat al Uniunii Bulgare să intre în parlament, şi-ar fi dat demisia.
„Atâta timp cât sunt singur şi am obligaţia să-mi apăr această comunitate care o reprezint am să-mi fac treaba până la sfârşitul mandatului”, a precizat Mircovici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!