Primul termen în instanţă este în 26 martie. ANI susţine că în perioada 5 ianuarie 2009 – 15 iunie 2010, deputatul Niculae Mircovici a angajat-o pe soţia sa pe funcţia de referent al biroului parlamentar pe care îl deţine în Timiş. În această calitate, soţia sa a realizat un venit net de 20.387 de lei.
„Niculae Mircovici a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă în baza căruia soţia sa a fost angajată în perioada 05 ianuarie 2009 – 15 iunie 2010 în funcția de referent în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 35, Timiş. De asemenea, au rezultat indicii privind posibila încălcare a dispozițiilor art. 2531 din Codul Penal al României, întrucât acesta a avizat contractul individual de muncă încheiat de soția sa cu Camera Deputaților, decizie în urma căreia soția acesteia a realizat un venit net în sumă totală de 20.387 Lei”, se arată în comunicatul de presă transmis de ANI.
Conform ANI, prin această decizie Niculae Mircovici a adus un folos material pentru o rudă a sa, ceea ce îl face vinovat de încălcarea prevederilor privind conflictul de interese, faptă care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a mai ocupa o funcţie publică. Mircovici povesteşte cum s-a ajuns la această decizie a ANI.
„În 2008 au fost alegerile şi în august, la centrul militar, unde lucra soţia mea, la contabilitate rămânea un singur loc. Dreptul celei care era să rămână ar fi fost al soţiei mele. Soţia a spus că poate ieşi la pensie anticipat într-un an de zile, şi a intrat în şomaj. Era şomer, totul în regulă, În noiembrie nu am mai făcut toate datele la actualizare la parlament. Am spus doar că soţia este şomeră, nu mai lucrează la armată. Şi mi s-a spus – de ce nu vreţi să o angajăm la cameră pentru un an de zile? Am spus da, dacă nu există o problemă. Ei au scris cererea, eu am semnat contractul. Nu am scris cererea, eu doar am semnat, aşa trebuia – să semneze deputatul. Din ianuarie 2009 a fost angajată. Din 2010 a apărut o lege care modifica Legea ANI. M-am dus la secretarul general, am spus – nu avem o problemă? Erau mai multe cazuri. Condiţia a fost să fie încadrată cu salariul minim. De acolo putea să iasă la pensie soţia. Pe 2-3 iunie 2010, am venit acasă şi am spus – mie ceva nu-mi place, mi se pare că sunt ţinut ca un cal în ham. I-am spus soţiei să facă o cerere că vrea să renunţe la post. M-am dus acolo cu cererea, pe 15 iunie i-a desfăcut contractul de muncă”, spune Mircovici.
Deputatul crede că are dreptate şi este hotărât să meargă până la cele mai înalte instanţe pentru a dovedi acest lucru.
„Din punct de vedere al conștiinței sunt foarte acoperit. Acolo zice că am avut folos material – folosul a fost de 20.000 de lei pe 18 luni de muncă. Eu şi soţia mea ne-am donat casa şi am făcut biserică ortodoxă la Dudeştii Vechi. Nu am avut o oră de arest în 39 de ani de armată. Nu a avut nimeni să-mi impute vreodată ceva. Nu am avut un accident de circulaţie. Dacă în mod politic va trebui să se întâmple ceva şi va trebui să fiu condamnat atunci aşa o să fie. Mă duc mai departe, până la CEDO. Eu nu am luat în viaţa mea de la nimeni un ban, toată lumea ştie asta”, spune Mircovici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!