„Primăria Municipiului Timișoara și-a asumat faptul că va coopera și nu va avansa acuze și critici față de parteneri, iar acum vedem că în spațiul public se lansează din partea acestei instituții o serie de acuze, nejustificate. Primăria Timișoara este chemată să-și asume responsabilitățile care îi revin, iar în momentul când își va face datoria, atunci cu siguranță că și Guvernul României va sprijini proiectul, fără însă a se putea substitui autorităților locale și fără să își asume sarcinile altora”, spune deputatul liberal de Timiș, Marilen Gabriel Pirtea.
Recentele declarații ale deputatului, care cheamă la asumare de responsabilitate, au fost exprimate în contextul în care, în spațiul public, s-au amplificat disputele dintre diversele instituții administrative implicate în gestionarea acestui real „proiect cultural de țară”.
Programul european „Timișoara 2023” este al întregii comunități și trebuie realizat în spiritul european al participării și coeziunii sociale, prin valorile culturale pe care le împărtășim.
„Interesul Timișoarei este prioritar, iar cei responsabili de buna organizare și desfășurare a pregătirilor pentru programul TM2023 sunt cei care trebuie să caute soluții participative, integratoare, fără să caute vinovății, prin care să încerce acoperirea lipsei unui management performant. Am convingerea că proiectul TM2023 trebuie să fie unul în jurul căruia să se coaguleze toate competențele și energiile pozitive ale Timișoarei și timișorenilor! TM2023 este un proiect care trebuie să ne unească, nicidecum să ne învrăjbească sau să ne atomizeze și să ne dezbine! E momentul ca Timișoara să se vindece de acest sindrom al dezbinării!”, mai spune Marilen Pirtea.
Educația și antreprenoriatul – șansele dezvoltării economice și imbold pentru reîntoarcerea românilor din străinătate
Pe lângă consensul politic pentru TM2023, deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea face trimiteri și la alte două domenii care au nevoie de un pact politic și de înțelegerea utilității compromisului politic între toate forțele politice semnificative: educația și promovarea culturii antreprenoriale.
„Avem nevoie de consens politic pe domeniul educației – chiar dacă acest consens a făcut de multe ori obiectul a tot felul de negocieri, mai mult sau mai puțin formale. Avem acum ocazia să privim cu optimism spre viitor, căci rezultatele dezbaterilor și consultărilor largi din cadrul proiectului „România Educată”, la care toate partidele au participat, așteaptă să fie structurate într-o nouă Lege a Educației, de la care sperăm să ne aducă o platformă cu ajutorul căreia să construim sistemul educațional pentru următorii 10 – 15 ani. Educația înseamnă o luptă continuă cu violența și cu stupiditatea. A da un buget anual semnificativ pentru educație, dar și pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale, este o soluție pe care ansamblul societății o așteaptă”, este de părere deputatul liberal de Timiș.
În ceea ce privește antreprenoriatul, Pirtea opinează că „este nevoie de un segment economic antreprenorial semnificativ, de peste 30% din economia unei țări, care să susțină producția și serviciile competitive intern și la export”.
(1753)
Citiți principiile noastre de moderare aici!