Conferința „Smart Diaspora 2023” are loc la Timișoara, în perioada 10-13 aprilie, fiind organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) cu participarea Academiei Române.
Luni seara, la evenimentul de deschidere găzduit de Opera Națională Română, au luat cuvântul Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, care a citit mesajul președintelui Klaus Iohannis, fostul președinte Emil Constantinescu, premierul Nicolae Ciucă, Ligia Deca, ministrul Educației, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Anatolie Topală, ministru al Educației și Cercetării al Republicii Moldova, primarul Dominic Fritz, ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș și alții.
foto: CJT
Premierul Nicolae Ciucă a spus că nu poate avea o bucurie mai mare decât aceea de a-i vedea laolaltă, de a-i vedea „acasă” pe toți românii.
„Aș vrea însă să clarific ce înseamnă acest «acasă». Pentru mulți dintre dumneavoastră, casa fizică nu mai este România. Chem, și fac un apel înspre întreaga clasă politică să facă astfel încât România să fie, de azi, casa dumneavoastră intelectuală și casa dumneavoastră profesională. Sper că va fi un prim pas astfel încât în viitor România să fie și casa dumneavoastră fizică, împreună cu familiile dumneavoastră și, de ce nu, împreună și alături de colaboratorii dumneavoastră din străinătate care să regăsească aici, în România, un teren al oportunităților și al dezvoltării personale și profesionale. Nu spun întâmplător acest lucru.
În curând se vor afișa rezultatele și se vor contracta 120 granturi de peste un milion de euro destinate cercetătorilor din diaspora, romani sau străini. Împreună, și alături de cercetătorii din România, din ce în ce mai mulți și mai buni, vreau să vă rog să creați o masă critică a excelenței, o masă critică necesară unei schimbări de paradigmă, o masă critică necesară pentru o translație a economiei românești dinspre producția simplă, bazată pe know-how extern, înspre o producție bazată pe cercetarea, dezvoltarea și inovarea autohtone care să ne ducă acolo unde noi, romanii, merităm”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Prim-ministrul i-a cerut ministrului Burduja să constituie un grup de lucru interministerial astfel ca în cel mai scurt timp să fie debirocratizat modul de gestionare al granturilor pentru cercetare. De asemenea, premierul și-a exprimat speranța că la finalul conferinței vom avea rezultate concrete. Nicolae Ciucă a solicitat cinci domenii prioritare, unde avem cu adevărat potențial și care să fie asumate la nivel guvernamental pentru finanțare aparte.
Zeci de workshopuri și sute de participanți la Smart Diaspora
În cadrul conferinței vor avea loc 38 de workshopuri. Vor participa aproximativ 400 de persoane din diaspora, 550 din țară și 300 din cadrul universităților membre ale Alianței Timișoara Universitară. Invitații din diaspora provin din peste 30 de țări, majoritatea din Uniunea Europeană, dar cuprind și cercetători și profesori din SUA, Marea Britanie și Republica Moldova. O altă zonă specială de proveniență este reprezentată de participanți din țări îndepărtate, precum Japonia, Singapore sau Australia.
„Ca o persoană care s-a născut în anul în care a izbucnit Cel De-al Doilea Război Mondial, îmi dau foarte bine seama că ne aflăm într-un moment de ruptură a istoriei mondiale în ultimul secol. Primul a fost ordinea stabilită la sfârșitul Celui De-al Doilea Război Mondial, cel de-al doilea, încetarea Războiului Rece, prăbușirea URSS și lărgirea spațiului libertății și democrației în 1989-1991. Astăzi, la un an după invazia Rusiei în Ucraina, care a marcat intrarea într-un nou război rece mondial, a unui război regional, sângeros și amenințării unui război nuclear, nu știm cum va fi lumea de mâine, știm doar că nu va mai fi cum a fost. În aceste condiții, suntem presați să construim în regim de urgență o viziune românească asupra viitorului țării noastre, a Europei și a lumii, în care va trăi generația Mileniului III.
[…] Acum, când lumea se schimbă în mod primejdios, avem nevoie de o viziune pe termen lung și de o strategie națională coerentă pe termen mediu. Oricât de bune intenții ar exista, ele nu pot veni numai de-o parte a mediului de afaceri sau de partea mediului politic. Este momentul asumării responsabilității civice de către mediul academic, în fața unor provocări majore, precum inteligența artificială, robotizarea, asigurarea rezervelor de minerale critice și strategice și mai ales apărarea valorilor culturale și morale puse în pericol. Nu mai este vorba acum de o participare directă în politică și administrație pentru că există cadre, ci de realizare prin viziuni și strategii ca un fundament al programelor guvernamentale”, a afirmat Emil Constantinescu, fostul președinte al României.
Creștere semnificativă a bugetului cercetării
Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a declarat luni seara, pe scena Operei Române, gazda evenimentului de deschidere a conferinței Smart Diaspora, că bugetul cercetării, în acest an, a crescut cu 70 la sută.
„Cred că țara asta are cea mai importantă materie pe care o dorește orice țară, materia cenușie. Românii din diaspora înseamnă nu doar posibilitatea de a avea acces la aceste valori, dar și conectarea României la piața globală a ideilor. Și vedem foarte bine astăzi cât e de important să fii acolo, la curent cu cele mai noi tendințe în domeniu, pentru că ritmul schimbărilor este mai rapid ca oricând. Nu în ultimul rând, și fără asta nu se poate face nimic, este unitatea.
Dumneavoastră, cei care ați venit din întreaga lume pentru a fi aici, la acest eveniment, deja v-ați manifestat disponibilitatea de a contribui, de a vă uni forțele cu cercetătorii români din țară. Este același angajament pe care l-am văzut peste tot unde viața mi-a dat șansa să fiu și la Stanford și la Harvard și la marile universități ale lumii, unde am cunoscut români de excepție. Fără excepție, ei vor să schimbe această țară, ei vor să contribuie, ei vor să conteze aici”, a spus Burduja.
foto: Tion/CJT
Trimite articolul
XMarea problema a politicului romanesc majoritatea au venit ” ca boii” pentru protocol si interese, nici o umbra de interes in tecnologia viitorului, vai de mama voastră..
Burduja si Ciuca in aceeasi fraza cu Smart :))
-
😂