Aşa s-a întâmplat la o spălatorie auto din Calea Lipovei, de pe strada Constantin cel Mare, unde angajaţii unităţii s-au urcat într-o maşină şi au fugit când au văzut că vine controlul. „La societatea unde angajaţii au părăsit amplasamentul şi n-a stat nimeni de vorbă cu noi, conform Legii 650 din 2002 este obstrucţionarea controlului, amenda este între 2.000 şi 5.000 de lei, pentru că s-au comportat aşa probabil că amenda va fi maximă”, a declarat Marcel Paica, consilier în cadrul Serviciului Publicitate şi Comerţ de la Primăria Timişoara. Oricum, acesta a explicat că la spălătoria auto respectivă au fost constatate mai multe nereguli. „Panourile publicitare pe care le-am găsit acolo nu au acel autocolant care să confirme existenţa acordului din partea noastră. Fiind şi pe domeniul public, trebuie să plătească o taxă. Alte nereguli ar fi că nu funcţionează într-un spaţiu închis şi nu sunt afişate la vedere datele de identificare ale firmei. Societatea respectivă în mod sigur nu are acord de funcţionare, dar vroiam să vedem dacă a început să facă demersuri, conform HCL 102 din 2009, în vederea autorizării”, a adăugat Paica.
Reprezentanţii municipalităţii au verificat dacă aceste societăţi, spălătoriile, atelierele auto şi vulcanizările, întrunesc toate condiţiile legale de funcţionare. Mai exact, angajaţii Serviciului Publicitate şi Comerţ şi ai Direcţiei de Mediu din cadrul primăriei au verificat dacă unităţile au iniţiat demersurile pentru a intra în legalitate, după apariţia Hotărârii de Consiliu Local 102 din 2009, prin care a fost aprobat Regulamentul privind emiterea acordului pentru desfăşurarea exerciţiilor comerciale de tip spălătorie auto, schimbare cauciucuri, echilibrare roţi şi centre de diagnoză pentru maşini.
Autorităţile au demarat controalele încă de la finele anului trecut şi de atunci au fost verificate aproximativ 50 de societăţi.
„Controlul se face pe HCL 102 din 2009. Exista un termen limită de şase luni în care reprezentanţii acestor unităţi să înceapă demersurile pentru intrarea în legalitate. După ce a expirat această perioadă, am început controalele. 12 societăţi au fost sancţionate contravenţional şi ca măsură complementară s-a dispus suspendarea activităţii. În principiu toate procesele verbale de suspendare au fost contestate în instanţă. Prin hotărârea de consiliu se prevede că spaţiile pentru aceste activităţi trebuie să fie perfect închise, mai ales la cele din zonele de case, rezidenţiale, unde există un disconfort fonic. Un alt lucru foarte important este acordul vecinilor şi se mai solicită un Plan Urbanistic de Detaliu, toate aceste acte la un loc urmând să genereze emiterea acordului de funcţionare”, a mai explicat Marcel Paica, de la Primăria Timişoara.
De asemenea, autorităţile au verificat dacă la spălătorii sunt respectate normele privitoare la protecţia mediului, care se referă la nivelul de zgomot, gestionarea corespunzătoare a deşeurilor şi calitatea apei deversate în reţeaua de canalizare a oraşului. „Cele mai frecvente nereguli au fost cele vizavi de spaţiul de lucru efectiv, pe platformă deschisă, şi zgomot, aparate neprofesionale, improvizaţii care produceau zgomot şi atrăgeau sesizări de la cetăţenii din zonele respective”, spune Cosmin Strugariu, de la Direcţia de Mediu.
Controalele vor continua şi în perioada următoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!