„A fost odată ca niciodată: a fost un Jean de Jean, ofițer în armata imperială, care a asediat și cucerit Timișoara de la otomani în anul 1716. Acest Jean a rămas aici, a urcat treptele în administrația imperială. Ținând pasul cu moda, s-a germanizat; în anul 1744 a fost înnobilat sub numele Johann Anton Deschan von Hansen. În jurul anului 1753 își ridică o locuință particulară”, își încep povestea cei de la Muzeul Național al Banatului pe Facebook.
Consilierul Deschan a fost cel care a comandat un monument în amintirea soției sale, dar și a celor 1.000 de locuitori ai orașului răpuși de ciumă în 1738. Monumentul Sfintei Treimi din Piața Unirii a ajuns unul dintre cele mai cunoscute din oraș.
În 1802, familia mărește și renovează clădirea și o amenajează în stil neoclasic. Clădirea are parter și două etaje, corpul din spate este mai vechi, iar fațada mai nouă.
„Fațada are cinci travei încadrate cu coloane canelate, de factură corintică. În anul 1828 edificiul aparținea lui Georg Mancziarly. Proprietarii se schimbă câțiva ani mai târziu și devine Casa Scherter. Pe la 1837 se construiește la etaj un cazinou, care până la 1848 deservește elita de atunci a orașului. Dacă în prima jumătate a secolului al XVIII-lea Palatul Deschan era cea mai reprezentativă clădire civilă în stil baroc, la începutul secolului următor devine una dintre cele mai frumoase clădiri în stil neo-clasic”, mai spun cei de la MNaB.
Deşi iniţial a avut rol de reşedinţă, clădirea a fost mai apoi han, având grajduri pentru cai la parter, iar la etaj se găseau camere pentru oaspeţi.
„Palatul devine locul primului Bazar din Timișoara, și de atunci a fost cunoscut sub acest nume. După revoluție clădirea a fost retrocedată și renovată de actualii proprietari. În prezent în interiorul ei sunt spații comerciale”, concid cei de la MNaB.
Bibliografie: Ioan Hațegan, „Turist prin Timișoara”, Mihai Opriș, Mihai Botescu, „Arhitectura istorică din Timișoara”.
Muzeul Național al Banatului a început o călătorie virtuală prin palatele din Timișoara. Casa (Palatul) Mária Radocsay, Palatul Neptun, Palatul Apelor, Palatul Löffler, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Palatul Szana, Palatul Ciobanu și Palatului Miksa Steiner s-au numărat printre destinațiile de până acum.
Citiți principiile noastre de moderare aici!