Șapte ghizi de turism din Timișoara formează Asociația Breasla Ghizilor, o voce comună, mai puternică, care să protejeze interesele ghizilor și să dezvolte turismul în regiune. Aceștia au lansat seria tururilor săptămânale „Descoperă Timișoara”. Sunt tururi de oraș regulate, accesibile turiștilor, dar și localnicilor. Primul va avea loc pe 10 aprilie, de la ora 16. Participanții vor putea descoperi Cartierul Cetate.
„Știați că Matia Corvinul a locuit mai mult la Timișoara decât la Cluj? Știați că acum 450 de ani Timișoara era un oraș turcesc cu 8 moschei, hammam, bazar și harem? Știați că Eugeniu de Savoya a ținut neapărat să intre triumfal în Timișoara chiar de ziua lui? Știați că aproape toate clădirile din cartierul Cetate sunt construite pe fundații de lemn, chiar și cele de la 1900? Știați că cetatea bastionară a Timișoarei era mai mare decât cea de la Alba Iulia, iar demantelarea ei a durat aproximativ 10 ani? Știați că la 1910 pentru construirea palatelor din Piața Victoriei primăria elibera autorizație de construcție pe 2 ani, iar antreprenorii reușeau să le termine înainte de termen?”, sunt doar câteva curiozități amintite de Breasla Ghizilor, pe Facebook.
Tariful pentru un tur este de 40 de lei și va fi ținut de Ludovic Satmari. Tururile durează două – trei ore și sunt ținute prin rotație de membrii asociației Breasla Ghizilor. Înscrierile se fac completând un formular cu 24 de ore înainte de eveniment.
„Numărul maxim permis de participanți este de 9. De aceea, vă rugăm ca în cazul în care nu mai doriți sa participați să ne anunțați pentru a putea confirma persoanele de pe lista de așteptare”, mai spun organizatorii.
Turul este pietonal și se desfășoară în aer liber. Toată lumea va purta mască și se va respecta distanțarea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!