Cercetările arheologice la care au participat reprezentanții Muzeului Național al Banatului s-au desfășurat între 22 iulie și 24 august. Specialiști de la mai multe muzee din România și de la Universitatea din Vancouver au urmărit evoluția unui așezământ de tip „villa rustica”, proprietate a unui latifundiar din vechiul oraș roman, și s-au concentrat asupra clădirii principale și a unei anexe gospodărești.
„Munca specialiștilor din Muzeul Național al Banatului a contribuit la scoaterea la iveală a unor informații prețioase cu privire la modul de trai al elitelor din provincia romană Dacia, dar și al anturajului acestor, din zona orașului Apulum”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului pe Facebook.
Muzeul Național al Banatului a participat în calitate de colaborator, alături de Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj, University of British Columbia din Vancouver, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.
Conform Wikipedia.org, „Castrul roman Apulum a fost unul dintre cele mai importante centre ale stăpânirii romane de pe teritoriul Daciei. El a fost construit în anul 106, pe malurile Mureșului, la o distanță de cca 20 km de cetatea dacică Apoulon. Construirea castrului a fost determinată de cantonarea în această zonă a Legiunii a XIII-a Gemina (106-271), dislocată din Vindobona, actualul oraș Viena. Legiunea avea rolul de a păzi ținutul aurifer și drumul de transport al aurului către Roma. (…) Castrul roman Apulum a fost reședința guvernatorului Daciei Superior și apoi a Daciei Apulensis”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!