Conform „Arheologia Banatului” (pagină de Facebook creată pentru popularizarea cercetărilor arheologice din județul Timiș, la inițiativa Departamentului de Arheologie al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş), la cele trei locuiri din epoci diferite se mai adaugă și patru descoperiri ”izolate”: două morminte de incinerație și o groapă aparținând perioadei târzii a epocii bronzului și un vas aparținând culturii Coțofeni.
Pe traseul viitoarei centuri de Sud a Timișoarei au fost cercetate complexe arheologice de diferite tipuri: locuințe adâncite (bordeie), aglomerări de chirpici și gropi de pari provenind de la locuințe de suprafață, aglomerări de materiale în strat, cuptoare, gropi menajere, șanțuri, două morminte de incinerație și morminte de inhumație.
„Cea mai consistentă locuire pare să fie cea din epoca neolitică. Printre materialele arheologice descoperite se numără piese de bronz (ace, cercei, catarame etc.), lame din fier, unelte din piatră (râșnițe, frecătoare, cute), unelte din os (împungătoare), brățări din cochile de scoică, greutăți din lut ars, o figurină antropomorfă din lut ars și altele fragmentare, vase ceramice întregibile etc”, notează Arheologia Banatului.
Au fost identificate si un număr de 111 morminte aparținând cimitirului sarmatic. Au fost identificate, parțial sau întregi si un număr de 14 ”ringuri” funerare sarmatice. Din morminte provine un bogat inventar din piese de bronz (fibule, cercei, inele, colane simple), de fier (cuțite, catarame, sabie, vârfuri de suliță), monede din perioada romană, denari de argint, vase ceramice întregi de tradiție romană iar altele grosiere, de mai mici dimensiuni.
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia este instituția organizatoare a cercetării arheologice, iar colectivul de cercetare, text, ilustrații este format din Cristinel Fantaneanu, Cristian Florescu și Anca Matis.
Centura de Sud leagă ieșirea din Timișoara spre Utvin, Sânmihai cu Calea Lugojului, prin Chișoda, Giroc, Moșnița, Ghiroda. Miercuri, 25 martie, se predă amplasamentul pentru realizarea centurii de aproape 26 de kilometri. De proiect și execuția centurii de Sud se ocupă firma Tirrena Scavi Spa. Valoarea contractului depășește 60 de milioane de euro, iar lucrările trebuie să fie gata în 24 de luni. Odată construită, centura de Sud a orașului va avea o garanție de zece ani.
Trimite articolul
XSigur ca da, mai lipsea sa gaseasca si un capac de WC din evul mediu. Hai, la treaba! Doar nu o sa amanati cu juma de an lucrarile doar ca ati gasit niste rebuturi ingropate le acolo. Ce penibil, numai scuze ca sa nu se lucreze!
-
Inteligenta nu-i punctul tau forte, asa-i?
-
Nu fi copil! Daca vor sa lucreze o pot face. Centura are aproape 26 km, iar acele locuri au cateva zeci sau sute de metri. Lucreaza in rest, iar pe locurile respective se ” destrabaleaza” arheologii. Pana la urma nu suntem salbatici, vrem si istorie.
La sfarsit fac si bucatile alea si gata. Doar sa vrea si asta sa nu fie o scuza ca nu au banii, de fapt, cum se intampla de obicei in astfel de cazuri.
Hahahahahaaha chiar si sub Ordonante Militare se FURA din infrastuctura patriei!!! Traiasca nepotismul!!! muhhahahahahahaha
OPRITI CENTURA GATA SAU GASIT IZMENELE L BUREBISTA HAI SA TRECEM LA STADION ACUM !!
Acum se sistează pe termen nelimitat lucrările.
-
Centura tine de judet, nu de oras, si… arheologii la fel. Deci se va intra cu pickamerul in Cotofeni si orice altceva, nu conteaza. “Descararile” de 6 luni sunt strict in “beneficiul” celor de alta culoare politica.
Mda.. intrebare pentru toti astia de o ardeti istorici. Credeti ca pe afara unde sunt drumuri nu au gasit chestii de astea? Si ce crezi ca au facut ? L-eau luat repede de acolo si le-au sters in alta parte. Drumul trebuie facut, artefactul trebuie studiat. Dar nu sa opresti drumu ca dai cu periuta de dinti pe artefact acolo in loc. Mars dreq cu artefactele tale si le sterge la tine acasa cat vrei. Ca zbiara lumea ca nu terminam drumurile astea odata… in viata asta
Cand eram elev,ne duceau cu scoala, la Muzeul Banatului,de cateva ori pe an.Eram impresionati de exponatele de acolo,dar acum,dupa atatia ani de cand au inchis muzeul si cica tot repara pe el…desi clar e o manarie,se vede clar cat de trainica e cladirea, chiar daca vine un cutremur ,pica jumate din Timisoara,dar muzeul va ramane…sunt curios cate din iesele ce le detinea,au mai ramas?Acum vreo luna,iesisera niste dubiosi din spatele muzeului,toti incarcati cu sacose mari in maini,si chiar m-am intrebat ce ar putea care niste tuciurii,dintr-un muzeu?Las ca gasesc astia intre timp ceva cioburi,mai orpesc si lucrarile,doar ca sa le puna in locul tablourilor sau a pieselor de Tezaur ce dispar din muzeu…
-
Sunteti realist.Jaful organizat dureaza de aproape 20de ani.
-
Sorry dar jaful sistematic al Banatului si Ardealului dureaza de exact una suta de ani
-
Fara concluzii de acest tip
-
-
Cred ca le-a plantat acolo firma care executa lucrarea,poate avea nevoie de o amanare de un an.
Descărcarea arheologică s-a făcut în 2019, în fotografii se văd lanuri de porumb. Rezultatele cercetării se publică de obicei în anul următor. Amplasamentul lucrărilor a fost predat constructorului pe 25 martie. Mă întreb dacă ăștia care comentați aiurea nu ați citit articolul sau pur și simplu sunteți proști, paranoici sau ambele. Sănătate!
Ceau ceau centura!