Mai uscaţi sau mai proaspeţi, mai mult sau mai puţin condimentaţi, cârnaţii au fost analizaţi de un juriu constituit ad-hoc la Casa Adam Muller Guttenbrunn din Timişoara, locul de desfăşurare al evenimentului.
Concursul a avut două categorii: una destinată producătorilor din gospodăriile private şi alta adresată producătorilor industriali. Redactorii publicaţiei în limba germană Banater Zeitung, organizatorul competiţiei culinare, au avut o iniţiativă în premieră. Chiar dacă firmele specializate în domeniul cărnii nu s-au arătat interesate să participe la „Worschtkoschtprob”, produsele lor au fost cumpărate din magazine şi trecute la jurizat.
„Sunt produse expuse în magazine, deci sunt de calitate. În concluzie, pot fi testate”, ne-a declarat Andreea Oance, unul dintre redactorii Banater Zeitung.
Toate mostrele de cârnaţi, unul mai apetisant decât celălalt, au fost numerotate şi supuse încercărilor papilelor gustative ale membrilor juriului.
La categoria cea mai disputată, cea a producătorilor particulari, acolo unde onoarea de a fi cel mai bun contează mai mult decât orice, locul trei a fost ocupat de Hans Jirkovski, locul doi de Wolfgang Sauer, iar titlul de cel mai bun producător de cârnaţi a fost adjudecat de Griffanton Nikolau.
Trebuie spus că premiul pentru primul loc a fost ridicat, pentru câştigător, de către un cunoscut cu vechi state la acest concurs culinar, de Timotei Ţintoi, dublu câştigător al „Worschtkoschtprob” la ediţiile precedente.
„Secretul celui mai bun cârnaţ este ca porcul să fie crescut în casă, iar cârnatul să fie preparat chiar în ziua tăierii. Produsul se pune la afumat cam la două zile de la preparare, atunci când maţul e zvântat, şi se afumă numai cu fum rece, din lemn de esenţă tare”, a explicat Ţintoi imediat după ridicarea premiului.
Publicul, format în mare parte din membri ai comunităţii germane, cunoscută pentru calitatea produselor de porc preparate, a savurat din plin cârnaţii puşi pe mese de către producători.
Marcel Hoster
Citiți principiile noastre de moderare aici!