Datele sunt incluse în studiul salarial şi de beneficii AIMS Salary Map IT şi a fost realizat în perioada februarie – martie 2012 pe un grup de 4.500 de angajaţi din Timişoara, Cluj, Sibiu şi Braşov.
Salarii aproape la fel de mari (2.550 euro brut) primesc şi managerii financiari în timp ce un team leader câştigă cu circa 30% mai puţin, cu toate că acesta coordonează o echipă cuprinsă între 4 şi 15 specialişti – salariul mediu al unui team leader este de 1.860 de euro brut. Un dezvoltator de software junior primeşte, în medie, un salariu mediu de 700 de euro brut, aceştia fiind angajaţii cu cel mai mic venit obţinut în cadrul firmelor de IT.
Inginerii de calitate câştigă în medie 1.150 euro brut pe lună, mult mai puţin decât managerii de resurse umane din firmele de IT (1.850 euro brut).
Situaţia tinde să fie tot mai bună în acest sector. „Aproximativ 93% din companiile participante la studiu au declarat că intenţionează să crească salariile angajaţilor cu un procent mediu de 7,5%”, a declarat Şerban Mrejeru, senior consultant în cadrul firmei AIMS Executive & Consulting România.
Trebuie spus că banii primiţi în mână de softişti sunt mai mari decât venitul net obţinut de un angajat din alt sector economic. Aceasta din cauză că softiştii sunt scutiţi de unele impozite, salariile nete ale acestora sunt, de regulă, cu 20% mai mici decât cele brute (nu cu 30%, cum e în cazul celorlalţi angajaţi). În pachetele de beneficii ale softiştilor mai intră cel de-al 13-lea salariu anual, consultaţiile gratuite la o clinica privată, un număr de zile de concediu mai mare decât minimul legal obligatoriu, precum şi petrecerile companiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!