Culoarul lucrărilor la Podul Solventul este de aproape 25.000 metri pătrați, dar pentru ca investiția să poată continua este nevoie de exproprierea unei suprafețe de peste 2.200 de metri pătrați. Ar fi prima de după Revoluție din Timișoara.
Tocmai de aceea, marți, în Consiliul Local Timișoara a fost supus la vot și aprobat proiectul de hotărâre privind „aprobarea declanșării procedurii de expropriere a terenurilor în suprafață de 2.214 mp și construcțiile aferente , proprietate privată aparținând unor persoane fizice și juridice – afectate de coridorul lucrării de interes local „C9 b Inelul IV Vest: conexiunea Str. Gării – Bd. Dâmbovița”.
„Pentru Timișoara, acest proiect este unul istoric, deoarece nu avem doar construcția primului pod după Revoluție, ci și prima expropriere pe care administrația locală o face de când trăim în democrație. Deși aceste proceduri sunt extrem de sensibile, sunt imperios necesare.
Vedem în fiecare zi malformații ale modului în care orașul a fost construit în timp, iar dacă dorim ca Timișoara să se dezvolte ca o metropolă prosperă și sustenabilă, atunci acest instrument al exproprierii pentru utilitate publică va trebui să fie folosit cât mai des. Deja lucrăm la următoarele proiecte, care vor conține, de asemenea, exproprieri. Nu mai vreau să vedem în Timișoara, peste zece ani, case construite în drum sau zone blocate de dezvoltarea haotică”, a transmis viceprimarul Ruben Lațcău.
Exproprieri de aproape 6 milioane de lei
Exproprierea terenurilor se face în baza Legii nr. 255/2010. Procedura de la Podul Solventul include o suprafață de 2.214 mp și construcțiile aferente, care au o suprafață totală de 550 mp. Acestea se află în proprietatea a opt persoane fizice și a unei persoane juridice.
Valoarea totală a despăgubirilor pentru terenul intravilan se ridică la 1,4 milioane de lei, iar valoarea totală a despăgubirilor pentru construcții este de 4,4 milioane de lei. Sumele au fost calculate de un expert independent, membru al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, prin raportare la grilele notariale, la care s-a adăugat un prejudiciu, potrivit legii. Banii vor fi plătiți din bugetul local.
După aprobarea hotărârii și finalizarea procedurilor de expropriere, potrivit explicaților oferite de Lațcău în cadrul ședinței de marți, poate fi emis și avizul de mediu și se poate continua cu aprobarea documentației de proiectare și lansarea licitației pentru execuție. Aceasta s-ar putea întâmpla încă din acest an, dacă totul merge conform planului.
Vă reamintim, „primul pod construit peste Bega după mai bine de 30 de ani”, după cum îl prezintă reprezentanții primăriei, are un cost estimat de aproximativ 220 de milioane de lei. Anul trecut, în august, fusese aprobat și studiul de fezabilitate.
Acesta este parte a inelului IV de circulație, conectând strada Gării de bulevardul Dâmbovița. Va avea patru benzi de circulație rutieră, linie dublă de tramvai, piste de biciclete și trotuare pe ambele sensuri.
O bună parte a terenului din zona fostului combinat Solventul este contaminat chimic, după cum au anunțat reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului în aprilie 2023, dar la finalul lui august, când anunțau că încep și exproprierile, reprezentanții primăriei spuneau că s-a găsit o soluție tehnică prin care să fie evitate terenurile contaminate.
Trimite articolul
X„Prima expropriere de când trăim în democrație” : asa se numeste taxa antamata in iunie 2024 ca sa fiu bagat pe gat timisorenilor inca 4 ani
adica iau bani de la noi ca sa plateasca niste smenari care au in propietate rahaturile alea de cladiri aflate in paragina.
-
Dacă nu-i dădea, urlai că de ce nu se face podul.
Nu-i rău… 500 euro pe mp.
Sau, daca raportezi la “clădiri”, aproape 2000 euro/mp.
proprietari de carton care prin tertipuri au ajuns stapani pe Solventul care a fost construit din banul public adica din taxele si impozitele platite la bugetul de stat. Despagubirile acordate in baza legii privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică trebuie sa se reflecte realitatea. In acest caz se arunca milioane pentru niste maghernite si mormane de moloz evaluate la stare de cladiri functionale! Copy paste precum despagubiri pentru terenurile pe care se construiesc autostrazile, terenuri cumparate pe nimic de cei care primesc informatii de la servicii
-
Ca la noi la nimenea. Informatiile sunt platite cumva.
-
Despagubirile din HCL trebuie sa se raporteze la grila notariala. In procedura judecatoreasca, despagubirile se calculeaza la valoarea de piata. Trimiteti raportul de evaluare care a stat la baza HCL in comisia de etica a ANEVAR-ului. Pe A0 si-au batut joc de oameni cu 10 lei/mp in HG, iar in instanța am castigat si 76€/mp.
Acel teren apartine unei firme ,Valkiria!Daca era un om de rand ,nu ar fi fost despagubit la banii aceia,eventual la 2-3 euro/mp