Terenul din Parcul Brătianu ocupat de cele două baterii de garaje a fost declarat de interes public local, în vederea construirii unei parcări, printr-o hotărâre de consiliu adoptată în luna martie. Autorităţile locale spun că acele garaje au fost construite pe terenul primăriei şi au fost autorizate, dar unii dintre proprietari nu au achitat de multă vreme taxele pentru spaţiile ocupate.
Reprezentanţii municipalităţii susţin că au început discuţiile cu proprietarii, iar aceştia au pretenţia să fie despăgubiţi. Oficialii primăriei spun că s-ar putea acorda unele despăgubiri, iar proprietarii ar putea şi să primească locuri de parcare pe care să le folosească doar ei. Nu în viitoarea parcare care ar urma să fie construită acolo, ci… acolo unde locuiesc, spune primarul Nicolae Robu.
„După ce le-am transmis proprietarilor acelor garaje nişte adrese prin care le-am prezentat câteva alternative din partea primăriei pentru dânşii, alternative care de fapt pot fi luate şi în diverse combinaţii, am primit răspuns de la câţiva, de la destul de puţini până acum, prin care respectivii proprietari solicită despăgubiri, având în vedere că ei sunt într-o situaţie specială, în care nu se mai regăsesc şi alţi proprietari de garaje din Timişoara. Dânşii au acele garaje înscrise în Cartea Funciară ca anexă la locuinţă. Şi, prin urmare, revendică dreptul de a putea ocupa domeniul public. Şi aici este o discuţie mai lungă, dacă e să ajungem la dispute, dar eu cred că vom ajunge să ne înţelegem amiabil, mie nu-mi plac disputele. Ei ar avea de plătit bani până una-alta, dar, dacă se ajunge în instanţă şi ei vor câştiga, atunci sigur că devine nulă acea datorie a lor. Cer compensări, despăgubiri, dar ignoră total acea datorie. Pe deasupra, noi le-am oferit şi posibilitatea să primească un loc de parcare care să le rămână în uz exclusiv. Un loc de parcare unde doresc. Dânşii nu au casele chiar acolo. Drept urmare, nu prea ar fi firesc să solicite locuri departe de casă. Au ajuns să aibă garaje unii la distanţe destul de mari de casele lor. Locuiesc în alte zone…”, susţine Robu.
Primarul spune că a fost pe teren să vadă respectivele garaje şi a constatat că multe dintre ele nici măcar nu sunt folosite.
„Nu prea le folosesc. Dânşii spun acum că le folosesc, dar realitatea este că, atunci când eu am făcut prima descindere pe teren, în faţa a 9 uşi din 12 erau buruieni înalte, care arătau că uşile acelor garaje nu au fost deschise de foarte multă vreme. La cealaltă baterie, situaţia era asemănătoare”, a mai declarat edilul.
Întrebat ce despăgubiri ar putea fi acordate, Robu a afirmat că nu s-a stabilit încă valoarea, dar că, în orice caz, nu vor fi la nivelul pe care îl solicită unii dintre proprietarii actualelor garaje.
„N-am stabilit, se va intra în Comisia de negociere, însă ce vreau să precizez este că numai instanţa poate anula acea dispoziţie a primăriei prin care proprietarii de garaje au la ora actuală o datorie faţă de primărie. Nu o pot anula ei înşişi, refuzând să plătească. Primăria poate să o anuleze nu în mod direct, ci printr-un proces de negociere în care să se ajungă la o compensare de fapt, şi nu la o simplă anulare a unei creanţe constituite legal, câtă vreme nimeni nu s-a stabilit că este ilegală. Nu-mi doresc conflicte cu acei proprietari, doresc ca dânşii să aibă deschiderea, firească până la urmă, pentru a ne permite să rezolvăm o problemă a Timişoarei. Există o hotărâre de consiliu local care declară acea zonă de interes public. Chiar dacă, repet, vom ajunge la un anumit nivel de despăgubire, dar nicidecum la 5.500 de euro, cât au cerut unii, pentru că preţul de piaţă nu are cum să fie 5.500 de euro. O fi fost în alte vremuri…”, a concluzionat primarul Nicolae Robu.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!