• Ce schimbări implică apariția unui copil într-o familie?
psih. Dinu Diana: Apariția unui copil presupune o dinamică extraordinară, în care schimbările sunt inevitabile și îi afectează pe toți membrii familiei. Familia trebuie să se reinventeze, să se adapteze noilor nevoi. Ca efect, în plan psihologic, al acestor presiuni se resimte, în primul rând, creșterea anxietății. Orice schimbare implică părăsirea zonei de confort personal și intrarea într-o zonă de disconfort psihologic, asociată cu un nivel înalt de anxietate. Sarcina, nașterea și asumarea rolului de părinte (fie că e vorba de părinte al copilului unic , fie de părinte a mai multor copii ), aduce cu sine o ”avalanșă” de stări emoționale, de la stări euforice, bucurie enormă, sentiment de autorealizare, împlinire, până la stări de maximă anxietate sau panică. Panica reflectă un nivel crescut de anxietate, iar consecințele ei sunt nefavorabile.
• Care sunt efectele anxietății asupra proaspeților părinți?
psih. Dinu Diana: Un nivel crescut de anxietate poate afecta dramatic toate aspectele vieții (relația de cuplu, munca, relațiile interpersonale): calitatea comunicării scade , luarea deciziilor se face într-un mod defectuos, acțiunile pot fi mult restrânse din teama de a nu greși, sau dimpotrivă, pot fi desfășurate haotic, performanțele vor înregistra scăderi, interiorizarea, izolarea sau dimpotrivă, plângerile interminabile, vor crea o barieră intre lume și sine. Toate acestea dezvoltă un cerc vicios, generând o creștere și mai mare a anxietății urmate de apariția sentimentelor de inutilitate, devalorizare, incapabilitate. Persoana simte lipsa prezenței ei în realitate, nemulțumire, orice sarcină sau responsabilitate în plus devine o povară, oboseala crește teribil, răbdarea se pierde ușor, apare neliniștea și agitația ”fără motiv”, iar riscul de a intra în conflict cu ceilalți crește considerabil. Unele persoane pot somatiza tensiunea psihică și, în condiții de stres, se pot îmbolnăvi brusc, tocmai atunci când e mai mare nevoia de ele (acest proces este, desigur, unul neconștient- persoana neexplicându-și cum de i s-a mai putut adăuga un necaz).
• Cu alte cuvinte, este vorba de frica de a fi părinte?
psih. Dinu Diana: Anxietatea implică frică: frică de schimbare, de necunoscut, frică de ceea ce ar putea aduce, ar presupune sau implica noul stil de viată, frică de o pierdere a ceea ce există ”aici și acum”, a libertății. Însă cea mai dramatică frică este aceea de a greși ( în jobul de părinte ), de a nu face față noii situații, stilului nou de viață.
• Cum depășesc părinții/viitorii părinți aceste stări ?
psih. Dinu Diana: A îmbrățișa noul presupune a te abandona necunoscutului, însă noi suntem educați să deținem controlul, ceea ce ar putea amplifica tensiunea psihică. A câștiga ceva înseamnă a pierde altceva și a ne îndepărta de falsa credință că trebuie să deținem totul. In cadrul Centrului de Reproducere Umană Asistată GYNATAL, oferim viitorilor/proaspeților părinți, consiliere prenatală (pentru a evalua corect, din punct de vedere psihologic, procesul nașterii, pentru a preveni/depăși teama de naștere, pentru a reduce eventualele discrepanțe între așteptările legate de naștere și impunerile situației concrete din momentul nașterii), consiliere postnatală (managementul eficient al noului stil de viață, al anxietății și temerilor legate de rolul nou, suport psihologic pentru crearea unui atașament autentic cu nou-născutul /sugarul ), parenting (pentru formarea unui stil parental corect), evaluare psihologică pentru sugar/copilul mic (pentru a reduce stresul părinților prin confirmarea bunei dezvoltări psihologice a copilului, pentru a identifica eventuale carențe în dezvoltarea psihologică și a le remedia ), psihoterapie (pentru înțelegerea cauzelor profunde care duc la anxietate, la vulnerabilitatea în fața noului, la încrederea scăzută în sine, pentru îndepărtarea acestor stări, astfel încât părinții să se poată bucura de tot ceea ce li se întâmplă). Toate în cadrul Centrului Gynatal.
… Și cum Confucius spunea: ” E greu să găsești o pisică neagră într-o camera întunecată, atunci când ea nu se află acolo”. .. cel mai util este să se evalueze corect, rațional situația și să vedem dacă într-adevăr merită să ne irosim energia interioară prin frică. Oare nu am putea face altceva mult mai benefic cu ea?!
Citiți principiile noastre de moderare aici!