Asztalos Csaba şi-a început prelegerea cu o speţă surprinzătoare. Astfel, potrivit acestuia, chiar şi candidaţii la Academia de Poliţie sunt discriminaţi, deoarece trebuie să treacă un barem fizic ce impune o înălţime minimă de 1,78 metri pentru bărbaţi şi de 1,70 metri pentru femei. Însă, a explicat preşedintele CNCD, candidaţii care provin din şcolile militare sunt exceptaţi de la acest barem. El a adăugat că explicaţia Ministerului Administraţiei şi Internelor este că elevii şcolilor militare nu au cum să ştie în clasa a 9-a ce înălţime vor avea la absolvire. El este de acord cu acest principiu, dar a adăugat că, în acest caz, toţi candidaţii la Academia de Poliţie ar trebui să fie exceptaţi de la baremul de înălţime.
Un alt exemplu dat de preşedintele CNCD a vizat televiziunea publică, care a scos la concurs în urmă cu ceva vreme mai multe posturi de director regional. Dar, dacă la Iaşi se cerea o experienţă minimă în televiziune de zece ani, la Târgu Mureş baremul scăzuse la trei ani, la Cluj era de cinci ani, iar la Craiova de doi ani.
„Nu se poate justifica această diferenţă în cazul cerinţei de vechime. Ceea ce rezultă că aceste cerinţe de vechime au fost impuse în funcţie de interesele unui candidat”, a spus preşedintele CNCD.
El a adăugat că în România homosexualitatea este încă un subiect tabu şi nu sunt puţine cazurile în care membrii comunităţii gay sunt discriminaţi, atât la locul de muncă, cât şi în societate. Însă cele mai multe plângeri legate de discriminare sunt de departe cele formulate de comunitatea de romi. Asztalos Csaba a dat ca exemplu o familie de romi a cărei fetiţă nu a fost primită la şcoală din motive rasiale. Evident, oamenii au câştigat în instanţă o despăgubire de 10.000 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!