La dezbaterea organizată de Cristi Brâncovan, marți seară, în subsolul unui local din Piața Unirii, au participat microbiști, dar și oameni din primărie, precum și consilieri locali și județeni ai PSD. Primarul Timișoarei și președintele Consiliului Județean s-au întrecut, mai bine de două ore, în vorbe și promisiuni.
„Eu am observat o lipsă de comunicare pe acest subiect. Am ajuns dezbinați, iar rezultatele se văd și în plan sportiv și se văd și în infrastructură. Eu sesizez problema de fond și mai sesizez un lucru: toată această discuție pleacă de la niște orgolii politice. Eu mi-aș dori foarte tare să se găsească rezolvare și să mergem înainte cu obiectivele astea. Eu observ că nu se pot lua hotărâri, pentru că nu există majoritate nici în CJ, nici în CL. Asistăm la blocarea unei locații, cum eu cred că acum locația Giroc e blocată cum, de asemenea, sunt convins că sunt blocate niște locații pe Dan Păltinișanu. Din 2012 nu s-a mai investit nimic în infrastructura sportivă a Timișoarei”, a explicat Brâncovan.
Timișoara versus Giroc
Compania Națională de Investiții a promis, în urmă cu mai mulți ani, că ridică o sală polivalentă și un stadion nou în Timișoara, dar nu există niciun angajament oficial. Nu s-a făcut niciun proiect concret în acest sens la nivel central, iar autoritățile locale și județene se ceartă pe terenuri. În vreme ce mai-marii CJT au găsit un teren potrivit pentru sala polivalentă la Giroc, cei ai primăriei nu sunt de acord ca sala polivalentă să fie ridicată în afara granițelor orașului și spun că terenul potrivit este în viitorul campus sportiv de lângă actualul stadion.
„Sala polivalentă nu este un obiectiv finanțat nici de către CJ, nici de către PMT. Este finanțat de către CNI. Acei specialiști care vor să finanțeze o investiție de aproape 60 de milioane de euro, din păcate, din cauza acestor ambiții, vom ajunge să nu avem această investiție, din cauza orgoliilor noastre care depășesc orice limită. Decizia este la cei care finanțează, să aleagă cea mai bună locație. Noi trebuie să sprijinim cu acces. Suntem la limită, prin ceea ce face PMT, să pierdem această investiție. S-au făcut adrese de amenințare la conducerea CNI pentru a nu realiza aceste investiții”, a acuzat Călin Dobra, președintele CJT.
Liderul CJ spune că terenul găsit de instituția pe care o conduce se află la 250 de metri de ieșirea din oraș și că accesul se poate face direct de pe viitoarea centură a orașului. Primarul Timișoarei nu este de acord însă și susține că 16.000 de oameni, cam câte locuri ar avea sala polivalentă, nu ar încăpea pe cele patru benzi noi de pe Calea Girocului. Terenul potrivit este, în viziunea lui, în zona Stadionului Dan Păltinișanu, unde sunt căi de acces cu câte patru benzi.
S-a discutat aproape două ore despre suprafața terenului potrivit, despre starea terenului potrivit, despre căile de acces la terenul potrivit, despre utilitățile terenului potrivit, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie. Deși se vorbește încă din 2014 pe marginea acestui subiect, nu există niciun angajament clar făcut de CNI și nici fonduri alocate pentru vreun proiect anume.
Edilul Timișoarei a ținut să explice faptul că viitorul campus sportiv al Timișoarei a fost gândit de specialiști, chiar în zona Stadionului Dan Păltinișanu, specialiști care au lucrat și la Planul Urbanistic General al Clujului.
„Unde în țara asta consiliul județean face sală polivalentă în reședința de județ sau o preia, unde face stadion sau îl preia? La Craiova tocmai s-a făcut un stadion, e al municipalității, în Cluj e al municipalității, în Ploiești e al municipalității, oriunde mergem este al municipalității. Eu nu am orgolii, se încearcă crearea unor povești că eu prin orgoliul meu blochez. Terenul nu este înscris în CF, dar e liber de sarcini. De ce nu e bună locația? În Giroc trebuie amenajate drumuri, canalizare… de ce nu e bună o locație care are de toate?”, a ținut să precizeze și primarul Timișoarei.
La un moment dat, edilul-șef a comparat dezbaterea cu un joc de șah. Mai mult, el a spus că donează un teren din Timișoara către CJT, pentru ca CNI să poată amenaja o sală polivalentă în oraș, nu în afara urbei. Primarul susține că municipalitatea deține un teren de 93 de hectare undeva pe Calea Torontalului.
Despre stadion, nimic de bine
S-a ajuns în sfârșit la discuții și despre Stadionul Dan Păltinișanu, pe care conducerea CJ Timiș ar vrea mai degrabă să îl demoleze, iar în locul lui să ridice un stadion nou. Conducerea municipalității a propus din nou un schimb de terenuri: primăria să dea un teren nou consiliului județean, iar CJ să dea fostul stadion primăriei, pentru a-l reabilita.
„Acceptați ce v-am propus: vă cedăm terenul, sunteți la Putere și realizați și pentru Timișoara obiective care sunt peste tot. Vă dăm teren, dar faceți în Timișoara aceste obiective! La Cluj sunt unul lângă altul, minunat, într-un tandem excepțional. Pe acest stadion, așa cum e el, a cântat Shakira? Au fost spectacole extraordinare? Stadionul Dan Păltinișanu mai poate fi folosit printr-o investiție minoră”, a spus edilul-șef.
Liderul CJ a venit cu o expertiză, care ar arăta faptul că stadionul reprezintă un pericol pentru spectatori și că reabilitarea lui ar însemna eforturi foarte mari. În urmă cu câteva zile, Dobra a anunțat că, din vară, ”Dan Păltinișanu” ar putea fi închis. El a propus demolarea și ridicarea unui stadion nou, pe locul celui vechi, lucru cu care primarul Timișoarei nu este de acord. Nici mulți dintre participanții la dezbatere nu sunt de acord, de teamă că orașul rămâne fără stadion.
Despre bani pentru un stadion nou nu poate fi vorba, căci aceștia nu există. În București sunt alte priorități acum, iar liderii PMT și CJT cu greu își pot da mâna pentru o investiție comună. Oficialii consiliului județean vorbesc despre o investiție multianuală, care presupune însă un efort financiar imens.
CJ urmează să plătească un studiu de prefezabilitate care să spună ce este de făcut: să fie demolat stadionul vechi și ridicat altul nou în loc sau să fie reabilitat ”Dan Păltinișanu”.
Chiar dacă cere stadionul la primărie, edilul-șef spune că nu își asumă arena în starea în care este acum și propune să se facă investiții pentru punerea în siguranță. Marea durere a primarului orașului nu este însă stadionul, ci mai degrabă sala polivalentă, el neacceptând sub nicio formă să fie ridicată în Giroc.
E mai importantă polivalenta
„Faceți o greșeală să demolați stadionul, pentru că avem alte variante. Eu mă voi ocupa de sala polivalentă indiferent ce se face. Timișoara își va face sală polivalentă. Dacă o face CNI, foarte bine, asta ar fi normalitatea, dacă nu se înțelege, atunci o vom face pe bani de la bugetul local, dar Timișoara va avea o sală polivalentă. Eu sunt luptător pentru Timișoara”, a mai spus primarul.
Din sală s-a auzit „nu contează că mergem până la Giroc”, iar cei doi lideri au fost îndemnați să-și dea mâna pentru Timișoara. A urmat apoi un schimb rapid de replici.
„Ne dăm mâna și mergem la București, dar pentru Timișoara. Dacă acceptați să se facă în Timișoara, unde trebuie, fiți raționali. Nu după comandă politică. Îi obligați pe specialiști să-și schimbe rezoluția. Mâna o dau, dar Timișoara va avea sală polivalentă, făcută de primărie sau de CNI”, a spus edilul-șef.
„Nu glumim, discutăm de investiții majore, aproximativ 120 de milioane de euro. Dacă CNI nu aprobă sala polivalentă în Timișoara, nu o mai facem?”, i-a replicat liderul CJ.
„Timișoara nu rămâne bătaia de joc a nimănui, trebuie să avem sală în Timișoara. Faceți ce vreți cu stadionul, demolați-l”, a completat primarul.
În cele din urmă cei doi și-au dat mâna, iar concluziile sunt clare. Orgoliile n-au putut fi depășite, așa că participanții la dezbaterea publică au înțeles că primăria face oricum o sală polivalentă în Timișoara, chiar dacă CNI mai face una la Giroc.
Terenul din Giroc este singurul agreat de cei de la CNI.
„Săptămâna trecută am discutat cu CNI legat de locație. Am fost prezent la CNI pentru a verifica stadiul acestui demers, mi-au transmis că în perioada imediat următoare vor decide să înceapă acest proiect. Sper să se întâmple acest lucru, pentru că au primit amenințări scrise din partea primarului Timișoarei, cu plângeri penale, și s-ar putea să nu se mai întâmple nimic. Este vorba despre un teren pe Calea Girocului, pe care CNI îl acceptă. Este singurul pus la dispoziția CNI”, a concluzionat președintele Consiliului Județean Timiș.
Primarul Timișoarei susține că terenul de lângă ”Dan Păltinișanu” este mult mai bun și că ultima înștiințare oficială venită de la CNI nu spune nimic despre alte terenuri.
”Ultima înștiințare oficială de la CNI este aceea prin care se prefac că nici nu au văzut propunerea Calea Torontalului. Îmi spun din nou că niciuna din acele locații pe care le-am propus nu este potrivită și că se optează pentru locația din comuna Giroc”, a conchis și edilul Timișoarei.
Despre stadion a rămas cum s-a stabilit. Nimic. Se va lucra în curând la un studiu de prefezabilitate, iar cei care vor decide ce se întâmplă cu arena vor fi consilierii județeni. Bani nu există.
Citiți principiile noastre de moderare aici!