R: Când este recomandată inseminarea intrauterină?
Dr. Florin Dorneanu – medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în reproducere umană asistată: Inseminarea intrauterină este recomandată în următoarele cazuri:
● oligospermie moderată,
● stări patologice ale colului uterin care împiedică urcarea spermatozoizilor în uter,
● infertilitate de cauză necunoscută
De asemenea efectuarea IUI la cazurile la care este necesară stimularea ovariană controlată creste șansele de obținere a unei sarcini. Partenera, aflată la ovulaţie (fie ciclu natural, fie stimulare ovariană cu ovulaţie indusă ) va fi supusă procedurii prin care se introduce cateterul de inseminare prin colul uterin până la nivelul cavităţii uterine, unde se va injecta mostra de spermă preparată.
R: Îmi puteți spune în ce constă recoltarea spermei de către partener?
Lect. univ.dr. Delia Hutanu – embriolog specialist: Soțul/partenerul trebuie să recolteze o probă în ziua inseminarii, la ora stabilită de către personalul Gynatal. Metoda de recoltare recomandată este masturbarea, în cazul în care recoltarea prin această metodă este imposibilă (datorită unor motive personale, fizice, religioase, disconfort psihic, etc), personalul centrului de reproducere asistată Gynatal vă stă la dispoziţie pentru a vă informa corect despre alternativele dvs. Perioada de abstinenţă sexuală recomandată este de maxim 3 zile (prin abstinenţă sexuală se înţelege absenţa ejaculării). Pentru recoltarea corectă a probei de spermă prin masturbare, se recomandă urinarea înainte de recoltare. Mai multe informații privind recoltarea corecta se găsesc pe http://fertilizare-timisoara.ro/servicii/reproducere-umana-asistata/spermograma-si-spermocultura/.
Întreaga cantitate de spermă se recomandă a se colecta în recipientul steril (pus la dispoziţie de către centrul de reproducere asistată). Orice pierdere din ejaculat (mai ales a primei părţi a ejaculatului, care este bogat în spermii) este recomandat a fi anunţată personalului centrului de reproducere asistată, această informaţie fiind importantă pentru interpretarea rezultatului. Manipularea recipientului trebuie făcută cu atenţie, pentru a evita o posibilă contaminare a acestuia (orice atingere involuntară a pereţilor interni ai recipientului şi a interiorului capacului recomandăm a fi anunţată personalului Gynatal). După recoltare recipientul se închide cu grijă şi se lasă în locul recomandat de către personalul centrului de reproducere asistată.
R: În ce constă prelucrarea probei și cât timp durează?
DH: Pentru efectuarea inseminării intrauterine, proba de spermă este prelucrată în laborator, scopul prelucrării fiind de a separa spermiile de bună calitate de cele de calitate mai slabă și de restul celulelor existente în lichidul seminal, pentru a crește șansele realizării fecundației. Timpul necesar prelucrării variază de la o probă la alta, fiind cuprins între 30 de minute și 3 ore.
R: Inseminarea intrauterină propriu-zisă cum se realizează și cât durează?
FD: Procedura de inseminare intrauterină însăși durează în jur de 10 minute și constă în:
● se poziționează pacienta în poziție ginecologică, pe masa ginecologică,
● se introduce un specul pentru a vizualiza orificiul canalului cervical,
● se introduce prin canalul cervical un cateter de inseminare (un tub subțire, flexibil de plastic) căruia i se atașează o seringă care conține proba de spermă prelucrată,
● se împinge proba de spermă prelucrată în uter,
● se retrage cateterul și apoi speculul.
R: Ce recomandați pacientelor după efectuarea procedurii IUI?
FD: Se recomandă ca pacienta să rămână întinsă o scurtă perioadă de timp (5-10 min), după care se poate întoarce la treburile zilnice, fără a exista restricții ulterioare.
Unele paciente, după efectuarea procedurii, acuză o senzație de “umed și curgere”, senzație care este dată de scurgerea mucusului cervical datorită manevrei și nu scurgerea probei!
R: Este dureroasă procedura?
DH: În mod normal procedura de inseminare intrauterină este fără dureri, însă excepțional se pot întâlni dureri abdominale (crampe), ușoare sângerări, balonare, oboseală, întărirea sânilor. Unele dintre aceste simptome pot apare imediat după efectuarea inseminării, altele după ce pacienta ajunge acasă sau pot să nu apară deloc. Prezența acestor simptome este normală, însa nu înseamnă că sunteți sau nu însărcinată. Dacă după inseminare aceste simptome sunt exacerbate, vă rugăm să contactați medicul ginecolog.
R: Câte inseminări sunt recomandate?
FD: Fiecare centru de medicină reproductivă are propria viziune, dar majoritatea acceptă ideea de 2, maxim 3 inseminări pe fiecare trompă. Dacă ulterior, nu s-a obţinut o sarcină, se recomandă începerea procedurii de fertilizare in vitro.
R: Ce recomandări aveți pentru îmbunătățirea șanselor de reușită?
DH: Pentru a maximiza șansele de reușita:
● Se recomandă ca dieta pacientelor care urmează tratamente de reproducere umană asistată să fie bogată în proteine și săracă în carbohidrați, recomandarea fiind ca această dietă sa înceapă cu cel puțin 2 luni înaintea efectuării procedeului de reproducere asistată.(Fertil Steril. 2012;98[Suppl]:S47).
● s-a demonstrat ca stresul afectează fertilitatea, așa că eliminați cât se poate de mult stresul din viața dumneavoastră! Încercați să aveți o atitudine mentală pozitivă, calmă și amabilă! Cu cât sunteți mai relaxată cu atât cresc șansele dumneavoastră de reușită
● sportul –exerciții ușoare zilnice – ajută organismul dvs, însă nu exagerați!
● puteți avea raport (uri) sexuale după inseminare.
● nu consumați alcool, nu fumați, încercați să reduceți la minim cantitatea de cafea și ceai negru consumată!
● nu faceți bai fierbinți, saună, SPA!
● nu luați alte medicamente în afară de cele prescrise fără să întrebați medicul dumneavoastră.
Citiți principiile noastre de moderare aici!