Campania Globală pentru Educație se desfăşoară sub sloganul ”Drepturi egale, șanse egale!”. Programul este coordonat în România de organizaţia Salvaţi Copiii. Campania își propune să atragă atenția asupra nevoii urgente de a lua măsuri pentru ca și copiii cu dizabilități să-și realizeze dreptul la o educație de calitate.
“Scopul acţiunii, la nivel de instituţii, a fost acela de a informa societatea despre importanţa şcolilor speciale, rolul lor în integrarea educaţională a copiilor cu orice grad de dizabilitate. Şcolile speciale dispun de logistica necesară dezvoltării abilităţilor de viaţă independentă şi asigură premisele unei integrări sociale eficiente. Am dori ca această campanie să se desfăşoare în cât mai multe unităţi şcolare pentru a oferi dreptul la informare asupra posibilităţilor pe care le oferă învăţământul special pentru copiii cu dizabilităţi”, spune Ileana Lazsadi, directorul adjunct al Liceului Teoretic Special Iris din Timişoara.
În România sunt peste 72.000 de copii cu dizabilități și doar puțin peste o treime dintre ei frecventează învățământul de masă. Elevii de la Iris au luat parte la o lecție în cadrul căreia au aflat mai multe informații despre cum pot face faţă provocărilor și obstacolelor cu care se confruntă copiii cu dizabilități.
“Într-o lume normală orice copil are vise. Visul unui copil cu dizabilităţi însă poate să vă surprindă. Dacă pentru un copil obişnuit a merge la şcoală e un lucru firesc, pentru un copil cu dizabilităţi acest lucru presupune mari eforturi datorită discriminărilor pe care le întâlneşte în societate”, a scris a scris Melisa Dumitrache, din clasa a IX-a A, de la Liceul Iris, într-un eseu.
La activităţile organizate de Liceul Iris au participat, pe lângă cei de la unitatea şcolară: inspectorul pentru învăţământ special Diana Bumbăcilă, reprezentanţi ai Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, Daniela Hamzescu, director CREI Timiş, Ioan Risti, preşedintele Asociaţiei de nevăzători-filiala Timiş şi reprezentanţi ai Şcolii nr. 25, împreună cu un grup de copii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!