Istoria noii săli polivalente este una lungă şi zbuciumată şi poate fi dată drept exemplu pentru modul în care un proiect poate să meargă extrem de prost. Astfel, iniţial construcţia la noua sală de 3000 de locuri a fost începută de Universitatea Politehnica din Timişoara. Lipsa susţinerii guvernamentale a făcut, însă, ca lucrările să treneze. După ce a ajuns primar, Nicolae Robu, fost rector al UPT, a decis ca municipalitatea să susţină construcţia noii săli. În 2013, consilierii locali au şi aprobat 2 milioane de euro de la bugetul local pentru finalizarea lucrărilor, Primăria Timişoara devenind coproprietar al sălii. Termenul iniţial de finalizare era vara anului 2014, de aceea sala a fost aleasă de FIBA pentru găzduirea Campionatului European de Baschet Feminin ce a avut loc anul acesta. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, antreprenorul general – Marati – intrând în insolvenţă în timpul derulării acestui proiect.
„Lucrurile sunt în felul următor: antreprenorul general este în insolvenţă, se confruntă cu probleme mari, Marati – a început foarte bine lucrarea, a lucrat foarte bine până la un punct, după care, din diverse motive, nicidecum datorită acestui proiect, datorită altor proiecte avute a intrat în dificultăţi şi din acel moment lucrarea nu a mai mers aşa cum ar fi trebuit”, a explicat Robu pentru tion.ro
Restul poveştii este destul de cunoscut: lucrările au avansat extrem de încet, sala nu a fost finalizată la timp pentru europenele de baschet, care au avut loc, până la urmă, în Sala Olimpia, modernizată, ce-i drept.
„În momentul de faţă, s-a făcut mult din lucrare, ceea ce nu se vede, că este un corp în spate, în partea de sud, care este finalizat, inclusiv cu partea de instalaţii, aproape totul, foarte foarte puţin mai e de lucru acolo, pe părţile laterale, în demisol, unde sunt vestiare, camere tehnice, grupuri sanitare şamd. este aproape gata totul, acoperişul este aproape complet făcut, se stă pe loc – de fapt nu se stă pe loc, se lucrează, dar frontul de lucru este foarte restrâns în momentul de faţă, pentru că încă nu este gata acoperişul şi nu sunt făcute structurile metalice de închidere pe capete. Nefiind aceste lucruri făcute când e vijelie înăuntru plouă şi dacă plouă evident că nu poţi lucra, să pui parchetul, să faci gradenele şi aşa mai departe. Lucrează o firmă mică, care spune cinstit că mai mult de atâta nu poate… Este subcontractată, este din Timişoara”, mai spune primarul Timişoarei.
În ceea ce priveşte lucrările pe care Tehnodomus, un alt subcontractant trebuie să le facă, Robu explică: „Ei nu au front de lucru în momentul de faţă, ei au făcut mult acolo, dar momentan nu au front.”
În următoarele săptămâni, edilul Timişoarei speră ca acoperişul să fie finalizat, cel puţin aşa îl asigură firma care se ocupă de această parte a lucrării.
„Este o firmă, nu ştiu cum se numeşte, care lucrează la acoperiş, partea finală. Firma spune că în două săptămâni va termina, aprecierea mea este că nu va termina acoperişul… Dar se va termina. Trebuie să înţelegeţi… Ce alternative există? Timişoara va avea două săli polivalente foarte bune”, mai explică Robu.
În opinia lui, până în toamnă lucrările ar trebui să fie finalizate, chiar dacă ele se mişcă în ritm de melc. Alte alternative, spune Robu, nu există. Astfel, dacă ar rupe contractul, evident că municipalitatea va trebui să parcurgă un proces lung şi anevoios, în urma căruia, dacă va obţine o sentinţă favorabilă, va putea organiza o nouă licitaţie. Ceea ce, însă, ar însemna întârzieri şi mai mari. De aceea, primarul preferă „răul cel mai mic”.
„Nu se poate termina sala polivalentă conform dorinţelor noastre, dar sala polivalentă va fi oricum finalizată, după aprecierea mea în această toamnă. Va fi finalizată. Nu cred că există cineva mai interesat de finalizarea acestei săli decât sunt eu (…) Am şi o legătură sufletească cu această sală dincolo de responsabilităţile funcţiei. Şi achiziţiile de echipamente sunt făcute pentru sală, drept urmare, în momentul în care ea va fi închisă, să nu mai plouă înăuntru, se va putea avansa rapid, pentru că atunci poate să intre firma Tehnodomus şi o firmă care se va ocupa de instalaţii electrice. Dar merge greu partea asta de realizare a acoperişului pentru că lucrează patru muncitori, cinci muncitori, nu au cum să lucreze mai mulţi, este o singură schelă complicată, n-avem alte tehnologii. În alte părţi sunt firme mai puternice, care vin cu altă tehnologie şi pot să facă mai repede. Aici, trebuie să înţelegem că acesta e răul cel mai mic, continuarea lucrărilor în acest ritm. Nu există alternativă de bine, există alternative de rău…”, a mai spus Robu.
În tot răul, ele vede şi un bine: Sala Olimpia a fost reamenajată.
„Dar în tot răul e şi un bine: nefinalizând sala polivalentă în timp util ca să putem găzdui acolo campionatul european de baschet feminin, am amenajat Sala Olimpia, am modernizat-o. Acolo am reuşit să facem o mobilizare de forţe extraordinară şi ce a ieşit este fantastic”, a concluzionat primarul Timişoarei.
Alte articole pe aceeași temă:
Probleme cu noua sala polivalenta a Timisoarei. Un nou subantreprenor, alt termen de finalizare
Citiți principiile noastre de moderare aici!