Dacă parlamentarul PDL Alin Popoviciu declara, săptămâna trecută, că putem să ne luăm gândul de la realizarea unui Centru Intermodal de Transport Mărfuri la Remetea Mare, pentru că Ministerul Transporturilor nu se mai implică în acest proiect, atât preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin (PSD), cât şi senatorul PNL Ben-Oni Ardelean dau asigurări că acest obiectiv va fi realizat. Bojin anunţă că în curând va fi achiziţionat terenul necesar, iar Ardelean spune că a avut nenumărate discuţii cu guvernanţii şi că urmează să fie demarate procedurile oficiale.
„Am văzut foarte multe declaraţii vizavi de acest centru intermodal. Lucrez intens de multe luni de zile în discuţiile şi în demersurile de promovare a Timişoarei ca fiind cel mai important centru intermodal pe care România îl poate avea (…) Dosarul pe care Timișoara îl are este cel mai complet din minister (…) Cei din minister, directorii de acolo, secretarii de stat şi bineînţeles per ansamblu Guvernul recunosc neoficial, off records, că Timişoara trebuie să aibă acest centru intermodal și că în cel mai scurt timp va trebui declanşată întreaga procedură care se impune pentru realizarea acestui centru (…) Nu puteam să intrăm pe finanțarea 2007-2013, chiar dacă termenul de depunere a dosarelor s-a extins (…) Riscul este următorul: să declanşăm acest procedeu, să intrăm pe finanţarea 2007-2013, dar să nu-l terminăm până la finele anului 2015 şi în momentul în care nu l-ai terminat aduci bani din buzunar să-l termini. Că n-ai cum să-l termini, fizic… Sunt nişte termene de care trebuie să ţii cont, nişte timpi. Vorbim aici de achiziţii de terenuri, de licitaţii, de licitaţii contestate, că suntem în România, contestăm numai aşa de dragul de a ne afla în treabă, de atribuiri, de organizări, de te miri ce alte chestiuni, avize, te mai miri ce alte descărcari arheologice îţi trebuie sau alte chestii de genul ăsta, ajungi undeva la mijlocul lui 2015 să începi efectiv construcţia şi n-ai cum să-l termini în şase luni, că nu ești… Samantha Fox, da?”, a încercat să explice, joi, senatorul Ben-Oni Ardelean. Dincolo de faptul că Samantha Fox este o cunoscută cântăreaţă (chiar dacă a apărut şi în câteva filme), iar alesul s-a referit probabil la personajul de film „Samantha” din serialul „Ce vrăji a mai făcut nevasta mea/ Bewitched”, interpretat de Elizabeth Montgomery, parlamentarul susţine că a convenit cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor să fie demarate procedurile oficiale pentru realizarea Centrului Intermodal de Transport Mărfuri Timişoara.
„Ceea ce am convenit cu directorul din Ministerul Transporturilor care se ocupă de această problematică – săptămânal am vorbit la telefon, ne-am întâlnit, am discutat, ne-am uitat pe dosar – am convenit să-l fazăm. În momentul în care îl fazăm şi l-am convenit deja şi în discuţiile cu cei de la Uniunea Europeană, în momentul respectiv procedeul va continua indiferent de ce ministru va fi şi de ce guvernare va fi. I-ai dat drumul la un procedeu şi atunci, în chestiunea aceasta a fazării, cu siguranţă se va termina. Când, cum, nu ştim… Nu avem cum să estimăm chestiunea asta”, susţine Ben-Oni Ardelean.
Cum s-a manifestat atenția Guvernului spre Timişoara
Parlamentarul liberal consideră că Timişoara a beneficiat până acum de „extrem de multă atenţie din partea Guvernului”, chiar dacă s-ar putea mai mult…
„Timișoara, părerea mea este că a primit extrem de multă atenție din partea Guvernului. Vorbim și de fondurile care au fost alocate atunci când a fost povestea aceea nasoală cu Coltermul, dar și ulterior. Este drept că, din punct de vedere financiar, Timișoara are un buget autosustenabil inclusiv pentru investiții, că despre asta discutăm. Noi avem o problemă în privința faptului că poate nu reuşim, din bugetul pe care îl avem al Timişoarei, să susținem toate investițiile pe care ni le dorim. Este vizibil că în Timișoara se lucrează. Cei care suntem în Timișoara de câțiva zeci de ani știm cam cum s-au petrecut lucrurile în Timișoara (…) Timișoara poate să-și susțină anumite investiții. Repet, nu la nivelul la care ne-am dori și aici normal încercăm şi noi să obținem de la Guvern finanțare pentru ele sau prin proiecte europene”, a mai afirmat Ardelean, de altfel desemnat din partea PNL să se ocupe de relaţia cu Guvernul.
Pus să dezvolte, cum anume s-a manifestat această atenţie a Guvernului, în condiţiile în care multe obiective ale Timişoarei nu beneficiază de finanţare de la bugetul de stat sau nu se află pe lista proiectelor prioritare care ar urma să fie finanţate din fonduri europene în următorii ani, senatorul PNL a enumerat două obiective.
„Hai să vă zic eu ce am obținut. Eu cred că inclusiv această decizie pe intermodal, care nu e ușoară, adică… ca să înțelegeți anvergura discuțiilor. Disputa a fost la nivel de Guvern ca să obții o astfel de chestiune și am reușit să obținem ca Timișoara să se afle pe zona de interes zero pentru Guvern pentru intermodal, care este o decizie majoră care se ia în alte locuri în ani. Am reușit ca în câteva luni să obținem această decizie politică. Din câte știu, săptămâna viitoare va fi semnat primul acord de fazare a acestui proiect. Fazarea de care v-am explicat adineauri, n-are sens să o repet. Un alt proiect pe care l-am anunţat (…) chiar săptămâna trecută am primit acordul de finanțare pentru Muzeul Revoluției. Am cerut 3 milioane de euro. Printr-un acord pe care Ministerul Culturii îl are cu anumite bănci de finanțare a proiectelor din minister (…) s-a aprobat acest proiect, extinderea finanțării pentru Ministerul Culturii. Şi bineînțeles că săptămâna ce vine, marți, am stabilit o întrunire oficială în cadrul ministerului pentru a discuta partea de management, de organizare, de desfășurare a acestui proiect”, a conchis senatorul Ben-Oni Ardelean, catalogând Revoluţia din Decembrie 1989 ca fiind cel mai puternic „brand” al Timişoarei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!