S-a găsit soluție pentru alimentarea cu gaz în zona Deta, dar în 2-3 ani, așa cum anunță secretarul general adjunct al Guvernului, Bogdan Ghelbere. Reprezentanți ai marilor companii de alimentare cu gaz în Timiș și cei ai autorităților locale s-au întâlnit la Timișoara pentru a dezbate problema. În urma discuțiilor purtate în Parlament, garanția este că Deta nu va rămâne fără gaz cel puțin un an de acum și se va construi o nouă conductă, care să plece din Moșnița.
„Încă din momentul când am ajuns la București am primit în brațe un cartof fierbinte la problema cu închiderea robinetului și nealimentarea zonei Deta din partea OMW-ului. Am descoperit că Transgaz și E-on și Delgaz Grid sunt forate bine intenționați. Problema a fost că în timp s-au semnat tot felul de memorandumuri, tot felul de acorduri și hârtii care n-au fost respectate, astfel că cei de la OMW, profitând de o legislație care, din punctul meu de vedere, suferă multe îmbunătățiri, tot amenință că închid gazul.
(…) Cei de la Trangaz s-au angajat și au în planul de investiții o conductă nouă care vine de la Moșnița care va ajunge până la Moravița, Deta. Această conductă va asigura gazul în Deta și interconectare pentru toate localitățile de pe traseu. (…) Soluția se va implementa în maxim 2-3 ani și este în planul de investiții, care va asigura închidere sa pentru totdeauna a alimentării cu gaz în zona Deta – Banloc, la o presiune corespunzătoare”, spune Bogdan Ghelbere, secretar general adjunct al Guvernului.
Deta nu rămâne fără gaz, soluții și pentru conducta de la Foeni
Potrivit aceleiași surse, soluții s-au găsit și pentru conducta „ciuruită” Foeni – Deta, tot prin construirea uneia noi sau prin repararea celei actuale. Se poartă încă discuții care ofertă ar fi mai avantajoasă. Conform lui Bogdan Ghelbere, OMV garantează că alimentările cu gaz din zona Foeni se pot face încă opt ani.
„O altă inițiativă luată la nivel de Parlament e țeava ciuruită Foeni – Deta, țeava care actualmente alimentează Banloc, Livezile, Deta inclusiv. Aici s-au găsit două soluții:cei dela OMW să o repare și licențieze și am reușit să conving Transgaz să o preia. Din păcate legislația permite doar preluarea țevilor licențiate. Ceea ce e un lucru bun. (…) OMV o repară și Transgaz le dă banii, iar apoi Transgaz recuperează banii prin ANRE”, a mai precizat Ghelbere.
Problema alimentării cu gaz în zona Deta este arhicunoscută, fiind afectați în jur de 15.000 de oameni.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XI’m so sorry for my Country…