În Timiș, în 2018, au fost înregistrate 38 de cazuri în care persoane în vârstă au fost înșelate prin „metoda accidentul”, spun polițiștii. În toate cazurile victima primește un telefon prin care este anunțată că o rudă apropiată a fost implicată într-un accident. Scenariile variază, infractorul se prezintă drept o rudă, un medic, polițist, avocat, procuror sau reprezentant al unei firme de asigurări și solicită o sumă de bani pentru ca ruda „cu probleme” să nu fie arestată sau să fie transferată în străinătate pentru tratament.
Victime sunt, în aproape toate cazurile, persoane în vârstă, trecute de 60 de ani, fără studii sau absolvente de studii medii. De cealaltă parte, profilul de infractor care folosește această metodă, este indicat clar de polițiști: „condamnați aflați în detenție în penitenciarele din țară și cei care au săvârșit infracțiuni grave și se află în penitenciare de maximă siguranță”.
Pentru a reduce frecvența acestor cazuri și pentru a-i avertiza pe timișeni, polițiștii din Timiș au demarat o campanie de informare: „Nu te lăsa păcălit”.
„Astfel, poliţiştii Biroului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii desfășoară activități pentru prevenirea infracțiunilor de înșelăciune prin metoda «Accidentul». Prin campania NU TE LĂSA PĂCĂLIT!, polițiștii îşi propun cu sprijinul mass-media şi a celorlalte mijloace disponibile, informarea unui număr cât mai mare de cetățeni cu privire la măsurile cu caracter preventiv ce trebuie adoptate în cazurile de înșelăciune prin telefon. De asemenea, la finalul discuțiilor, le sunt distribuite materiale informativ – preventive, ce constau în flayere, afișe și bannere. A se avea în vedere posibile victime și autori: profil victimă – persoane de ambele sexe, trecute de 60 de ani fără studii sau absolvente de studii medii; profilul autorului – condamnați aflați în detenție în penitenciarele din țară și cei care au săvârșit infracțiuni grave și se află în penitenciare de maximă siguranță”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!