Penitenciarul Timișoara și-a prezentat luni bilanțul pe anul 2010. Instituția de pe Popa Șapcă reprezintă o afacere bănoasă pentru vistieria statului. Penitenciarul din orașul de pe Bega a reușit să adune peste 1.000.000 de euro (4.600.000 de lei), veniturile proprii fiind provenite în principal din prestări servicii cu forță de muncă formată din deținuți, dar și din chirii, valorificări de bunuri sau subvenții pentru agricultură. În acest moment, la Penitenciarul Timișoara sunt închise 1.043 de persoane private de libertate, din care 900 sunt apte de muncă și 460 au participat la activități în afara unității. Asta înseamnă că fiecare deținut care a muncit a adus instituției 10.000 de lei în 2010. „Veniturile proprii au fost folosite pentru a acoperi din cheltuielile unității, pentru a achiziționa active prevăzute în lista de investiții pe 2010: autoturisme speciale, utilaje etc., dar și pentru a achita ajutoare sociale pentru pensionari”, a precizat Florin Șerpe, directorul Penitenciarului Timișoara.
Banii obținuți de instituția timișoreană provin din peste 40 de contracte încheiate cu diverse firme. Deținuții ieșiți la muncă în construcții, agricultură sau săpături au fost remunerați și li s-a redus din pedeapsă.
Un alt aspect important îl reprezintă semnarea contractului pentru un proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de peste 19 milioane de lei. Prin acest program 800 de deținuți din penitenciarele Timișoara, Baia-Mare și Botoșani vor participa la cursuri de recalificare profesională, pentru un acces mai ușor pe piața muncii. O parte din acești bani va fi investită în ferma de oi la Buziaș, pentru redimensionarea și dotarea acesteia.
În ceea ce privește mutarea instituției într-un nou spațiu, chestorul Ioan Băla, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, care a luat parte la prezentarea bilanțului, a precizat că la Timișoara există un loc unde ar putea fi construit un nou penitenciar, dar că nu sunt bani pentru acest lucru.
„Din punct de vedere al spațiului, Penitenciarul Timișoara este insuficient pentru oportunitățile de activități desfășurate aici. Avem un spațiu cumpărat, de 43 de hectare, după Podul Modoș. Aici am putea construi sală de sport, săli pentru diverse activități, am valorifica spațiul necesar. Din păcate, nu avem bani să construim ceva, de aceea nu ne putem muta înca din actualul loc”, a afirmat acesta.
Ioan Băla a menționat că un penitenciar în regim de parteneriat public-privat va fi realizat în Banat, la Reșița. Demararea activităților de realizare a acestuia va începe atunci când va hotărî Guvernul, susține chestorul șef.
Administrația Națională are în plan construirea a două-trei penitenciare prin această modalitate.
Printre obiectivele din 2011 ale Penitenciarului Timișoara se numără, în primul trimestru al anului, inaugurarea unui post de televiziune, „Canal 7 Popa Șapcă”, cu circuit închis. În acest moment, fiecare dormitor al deținuților este dotat cu televizor, peste o sută de aparate aflându-se în camere.
M.M. Hojda
Citiți principiile noastre de moderare aici!