În 17 iulie, primarul Nicolae Robu și o mică „armată” din primărie au pornit la pas prin Parcul Alpinet, să se laude cu investiția de 1,33 milioane de lei. Parcul de pe malul Begăi a stat închis aproape un an.
„Parcul Alpinet a fost întotdeauna un parc frumos, dar acum este pur și simplu superb. Putem remarca asta făcând un tur de orizont, începând de la iarba impecabilă, n-am mai văzut așa iarbă în România, pot să spun. Nici măcar noi n-am mai reușit să facem la celelalte parcuri ceva chiar la acest nivel. Iarba a fost adusă pe covor. Continuăm cu toate aranjamentele, cu arbuștii, cu arborii, la ceea ce s-a făcut în jurul fiecărui copac, la bănci, zona japoneză, zona cu râul de munte, cu ghilimele de rigoare. Pergolele au fost refăcute și arată foarte frumos. Acum s-au făcut lucrări complexe, absolut de la Alfa la Omega, tot ce se putea face, și în continuare nu mai avem decât să ne bucurăm de acest parc”, ne explica primarul Timișoarei la momentul inaugurării.
Frumoasele pergole, statuile, băncile, stâlpii și chiar și copacii au fost înroșiți de apa care udă „iarba impecabilă”, ajunsă și ea într-o stare destul de proastă în unele locuri. Care este explicația? Forajul a fost făcut la doar 50 de metri adâncime, spun reprezentanții primăriei, unde a lovit „o lentilă de minereu de fier”.
„Forajul pentru sistemul de irigație din Parcul Alpinet a fost realizat, conform avizelor Apelor Române, la o adâncime de 50 m. Din comunicările specialiștilor, la acea adâncime de forare a fost atinsă o lentilă de minereu de fier. În aceste condiții, filtrele montate în cadrul sistemului de aspersație nu pot face față”, a explicat, pentru Tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
Apa cu fier a stropit chiar și Podul Maria, pod monument al Timișoarei, după cum atrage atenția un cititor Tion.ro care a ieșit la o plimbare prin parc. Reprezentanții primăriei susțin că este foarte probabil să se epuizeze concentrația de fier sau, în cel mai rău caz, va fi refăcut forajul la o altă adâncime.
„De asemenea, în opinia specialiștilor, concentrația de fier se va reduce, posibil natural prin epuizare sau soluția de adoptat poate fi refacerea forajului la o altă adâncime. Direcția de Mediu a solicitat deja avizul pentru foraj de adâncime mai mare, la 80 m”, ne-a mai spus Dan Diaconu.
Conform proiectului, în Alpinet s-au pus pavele din beton pe toate aleile, în care au fost încadrate din loc în loc dale decorative solare, 100 la număr. Au fost puse și 34 de bănci noi, aduse din Spania, dar și 32 de coșuri de gunoi. Acolo a fost amenajată și o zonă japoneză, cu un mic lac și un podeț, dar și elemente japoneze. Există, de asemenea, și o zonă alpină. Proiectul prevedea sădirea a peste 60 de arbori și peste 230 de arbuști și plante perene.
Gazonul montat în parc are un sistem de irigare special, pe alocuri fiind pus un model apărut chiar anul acesta și adus din America, care poate stropi spațiul verde pe un unghi mai mic, spunea, la inaugurare, directorul firmei care s-a ocupat de lucrări. În rest, în parc au fost aduse elemente din mai multe țări, cum ar fi Grecia, Spania, Italia, chiar și din China.
Lucrările pentru reabilitarea Alpinet au început în toamna lui 2017, au fost realizate de Lovrintim și Rogera și au costat 1,33 de milioane de lei cu tot cu TVA, adică aproape 300.000 de euro. Lucrările ar fi trebuit să fie gata în 180 de zile, dar s-ar fi lucrat doar 112 zile, a explicat Robu. Șantierul a durat însă 10 luni, lucrările fiind începute chiar înainte de furtuna din septembrie 2017, după care au fost repornite târziu în primăvara lui 2018.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2078655″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!