Echipa de control coordonată de viceprimarul Traian Stoia care verifică starea clădirilor din zonele istorice ale Timișoarei și-a extins activitatea dincolo de fațade, luând la control și podurile și pivnițele imobilelor în cauză. Stoia a prezentat vineri mai multe imagini care arată starea dezastruoasă în care se află unele dintre podurile și subsolurile unor clădiri din centrul orașului.
„Echipa aceasta a început verificările în pivniţele şi podurile din zona centrală. Uitaţi-vă cum arată şi cum sunt gestionate aceste clădiri… Nu este vorba aici de ambiţia unuia sau altuia de a se face cunoscut. Sunt poduri care arată în ultimul hal. În afara excrementelor de porumbei acolo sunt un fel de purici care afectează inclusiv sănătatea omului. Aici e vorba de ceea ce spun cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară sau Direcţia de Sănătate Publică. Sănătatea publică este afectată atât de ceea ce se întâmplă în podurile imobilelor istorice, care sunt supuse unei degradări lente, și de asemenea în pivnițe este intolerabil ca în zona zero a orașului Timișoara o pivniță, un subsol al unei clădiri monument istoric, să arate așa. Sunt bălţi în alte părți…”, a explicat viceprimarul. Edilul a avertizat că se va trece la sancţiuni.
În paralel, s-au aplicat în continuare somaţii pentru îndepărtarea aparatelor de aer condiţionat de pe faţade clădirilor istorice, pentru demontarea antenelor de pe imobile şi pentru efectuarea de lucrări de reparaţii acolo unde se impune. Au avut loc verificări în zona centrală şi în cartierul Iosefin. În multe cazuri proprietarii s-au conformat, au dat jos aparatele de climă şi antenele, iar unii au început şi lucrări la acoperişuri sau balcoanele cu probleme
„Echipa pe care o coordonez, grupul acesta de lucru, continuă campania pentru respectarea legii monumentelor şi pentru îmbunătăţirea aspectului zonei istorice a Timişoarei, zonă în care vin toţi turiştii, zona centrală. Noi trebuie să ne ocupăm de aceată zonă până în momentul în care va arăta în modul în care a fost gândită la proiectare. Grupul de lucru a verificat zona Pieţei Victoriei şi asociațiile de locatari din această piaţă care n-au început proiectele de renovare au primit somaţii, vor obţine în regim de urgenţă autorizațiile pentru reparațiile necesare. Dacă până acum majoritatea oamenilor au înţeles că aceste monumente istorice sunt protejate prin lege și această lege, 422 din 2001, trebuie respectată, mai sunt și oameni la care mesajele ajung mai greu, nu le iau în serios, și în acest sens s-au trimis în continuare somații”, a adăugat Stoia. Viceprimarul preconizează că acţiunile se vor întinde până prin primăvară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!