Rectorul Universitatii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timisoara, Ştefan Drăgulescu, spune că, după ce a văzut rezultatele preliminarii de la bacalaureat, a avut o discuţie cu prorectorii acestei intituţii de învăţământ superior, care au afirmat că sunt încrezători că toate locurile din anul I vor fi ocupate. Ştefan Drăgulescu este, însă, mai puţin optimist.
„Admiterea va fi, cu siguranţă, corectă: cine ştie intră, cine nu ştie nu intră. În contextul emigrării cadrelor medicale, situaţia la Facultatea de Medicină s-a schimbat în bine, în sensul că majoritatea candidaţilor au venit mai bine pregătiţi. Nu văd o situaţie neplăcută, dar nici nu pot să prevăd dacă vom ocupa toate locurile imediat. Am avut o discuţie cu prorectorii care se ocupă de admitere şi care sunt aproape siguri că le vom ocupa din primul tur. Eu nu sunt aşa de optimist”, a spus Drăgulescu.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timisoara sunt peste 400 de locuri în primul an, la diverse specializări. Anul trecut, concurenţa a fost de doi candidaţi pe un loc.
La rândul lui, rectorul Universitatii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timisoara, Alexandru Moisuc, a declarat că nu crede că bobocii vor ocupa toate locurile vacante de la această instituţie de învăţământ superior, în condiţiile în care procentul de promovabilitate a fost mai mic de 50 la sută.
„Bănuiesc că nu vor fi ocupate pentru că 40 la sută este mult prea puţin. Anii trecuţi, la controlul alimentelor, erau şi zece candidaţi pe un loc. Mă aştept ca anul acesta concurenţa să fie mai mică. Nu ştiu dacă ceea ce s-a întâmplat la bacalaureat este o chestie bună sau una proastă. Ar putea fi bună, dacă s-a dorit să nu se lase copiatul, pentru că mulţi au terminat liceul fără a avea cunoştinţe elementare. Dar nu îmi pot da seama dacă subiectele au fost prea dificile”, a afirmat Moisuc. La USAMVB sunt scoase la concurs 630 de locuri.
Rectorul Politehnicii Timisoara, Nicolae Robu, consideră că era nevoie de „un moment al adevărului”.
„Personal, am totală compasiune pentru copiii care au obţinut rezultate necorespunzătoare şi pentru părinţii lor care, în mod firesc, sunt, acum, necăjiţi. Dar, trebuie să recunoaştem: aveam nevoie de un moment al adevărului şi faptul că el s-a produs este un lucru bun. Acestor copii trebuie să li se ofere o a doua şansă de a-şi lua bacalaureatul în august, iar apoi de a accede, acei dintre ei care pot şi vor, în învăţământul superior, în septembrie”, a afirmat Robu.
În opinia lui, în continuare trebuie văzut cum se poate preîntâmpina o repetare a dezastrului de la bacalaureat.
„Se pune întrebarea: şi-acum, ce-i de făcut? Dacă tot am ajuns la acest moment al adevărului, atunci, în primul rând şi în regim de urgenţă, e de diagnosticat corect, fără menajamente, sistemul. Pentru a-i putea aduce ajustările atât de necesare. Pentru ca generaţiile viitoare să nu mai ajungă, precum actuala şi precum precedentele, victime ale unui sistem devenit neperformant în cea mai mare parte a lui”, a mai spus Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!