În timpul dezbaterii a reieşit faptul că localnicii din Şag se tem de faptul că, ulterior, în comuna lor vor începe forajele pentru gaze de şist, ceea ce, în opinia lor este inacceptabil datorită riscurilor pe care acestea le prezintă pentru mediu şi sănătatea lor. Mai mult, oamenii s-au declarat chiar şi împotriva prospecţiunilor, deoarece în timpul acestui proces se foloseşte dinamită. De cealaltă parte, reprezentanţii Prospecţiuni S.A., au încercat să îi convingă pe oameni că proiectul lor nu are nicio legătură cu gazele de şist şi activitatea pe care o vor desfăşura pe raza comunei de lângă Timişoara va avea un impact minim asupra mediului.
„Oamenii întreabă despre anumite lucruri, eu sunt aici să vorbesc despre activitatea prospecțiuni. Ei întreabă despre lucruri care nu fac parte din obiectul nostru de activitate: foraj, falii, alte lucruri pe care eu nu le cunosc și nu am căderea să le discut aici cu dânșii. Conform unei scrisori pe care am arătat-o de la Agenția Națională de Resurse Minerale, în această zonă nu se caută gaze de șist. Agenția locală de Prortecție a Mediului, la fel ca și celelalte agenții din întreaga țară, consideră aceste lucrări cu impact nesemnificativ. Impact nesemnificativ este cel mai jos grad de încadrare a unei lucrări”, a declarat, după dezbatere, Mihai Mitroi, inginer geofizician în cadrul firmei Prospecţiuni S.A.
El a precizat că firma pe care o reprezintă este dispusă să stea oricând de vorbă cu localnicii şi să le furnizeze toate informaţiile, însă acest lucru nu a fost posibil la dezbatere din cauza unor reprezentanţi ai unor ONG-uri de protecţie a mediului.
„Prospecțiunea pe care o execută compania mea nu are efecte nocive nici asupra populației locale, nici asupra mediului. Niciun fel de efecte nocive. Atâta timp cât noi ne desfășurăm activitatea de 63 de ani în România, executând mai bine de jumătate de milion de kilometri de prospecțiune, nu cred că mai poate fi un dubiu asupra acestui lucru. Suntem oricând deschiși la discuții cu oricine ne solicită, ne întreabă despre activitatea noastră. Noi am fost invitați aici, am răspuns și ați văzut atmosfera creată de anumite persoane din audiență, marea majoritate dintre ele nefiind localnici”, a mai spus Mitroi.
Întrebat de reporterii www.tion.ro ce vor face în cazul în care localnicii nu le vor permite accesul pe proprietăţile lor, Mitroi a răspuns: „Directorul general al companiei și beneficiarul vor lua o decizie”.
La dezbatere a participat şi fostul viceprimar al Timişoarei Adrian Orza, care a declarat că lipsa de transparenţă a acestui proiect a creat suspiciuni în rândul localnicilor şi că, în acest moment, dacă ar fi în locul lor, nici el nu i-ar lăsa pe reprezentanţii firmei pe terenul său pentru a căuta gaze şi petrol.
„Peste tot în țară oamenii sunt îngrijorați pentru că, din punctul meu de vedere, al unui om care a lucrat mult în administrație, în general, lipsa de transparență crează anumite suspiciuni. (…) Important e însă ce se întâmplă după prospecțiune cu sănătatea oamenilor, cu mediul și cu zona. Eu nu locuiesc aici (în Șag – n.r.), aici locuiește mama mea, dar eu personal nu i-aș lăsa. Nu pentru că sunt retrograd, ci pentru că vreau să știu exact care sunt toate riscurile și, momentan, nu se cunosc în detaliu toate lucrurile astea. E datoria consiliului local, a primarului să se implice și să facă lumină în cazul ăsta”, a afirmat Orza.
Întrebat dacă a folosit la ceva această dezbatere publică, Orza a răspuns: „Măcar i-au văzut la față pe cei de la Prospecțiuni, care au venit cu hărți, dar au venit cu hărți care erau greu de descifrat pentru niște oameni mai puțini obișnuiți cu lucrurile acestea. Oamenii nu sunt de specialitate, sunt neinițiați și era frumos să se vină cu niște proiectoare și să se arate exact despre ce e vorba.”
Nici primarul din Şag, Venus Oprea, nu este extrem de încântat că pe raza comunei sale se vor întâmpla aceste prospecţiuni şi susţine că, în calitate de cetăţean, nu le-ar da acordul reprezentanţilor firmei să îşi ducă mai departe proiectul, însă dacă se va da o Hotărâre de Guvern contrară, el, în calitate de primar, va trebui să o respecte.
„Eu cred că sunt lămuriți și cred că erau lămuriți și înainte, pentru că Șag este o comună periurbană. Sunt oameni cu pregătire și e bine că am făcut dezbaterea asta. Eu, ca primar, dacă se dă o Hotărâre de Guvern, nu am ce să fac. Sunt primar și mă supun legilor țării, dar ca cetățean, sunt cu cetățenii. Dar eu cred că nici nu o să se facă aici explorări, deoarece este rău și pentru Timișoara și pentru zona Parța-Banloc, unde sunt cele mai multe cutremure. (…) Nici nu mă gândesc să îi las la mine în curte! Dar nu sunt de acord nici pe raza comunei! Nici pe raza periurbană nu ar trebui să se facă explorări. Timișoara e la doi pași. Să se facă explorări într-o zonă mai îndepărtată, în câmp, nicidecum în perimetrul comunei. Eu sunt surprins că pentru a obține aviz de mediu pentru extinderea intravilanului, Agenția de Mediu nu ne-a dat acordul într-un an și lor le-a dat într-o săptămână”, a spus Oprea.
La dezbatere a participat şi deputatul Cătălin Tiuch (PSD), care a militat pentru transparenţă din partea firmei care va efectua prospecţiunile.
„Astfel de dezbateri sunt binevenite, dar trebuie să fie și mai organizate și să existe mai multe materiale punctuale, pentru că trebuie să se știe exact cum stau lucrurile. Asta am spus și în Parlament: când firma are un program bine stabilit, când va lucra și unde va lucra, să vină să îl prezinte. Astfel încât deranjul în viața comunității să fie cât mai mic și să fie într-un fel armonios, chiar dacă această activitate este excepțională, pentru că nu s-a mai făcut în Timiș de 50-60 de ani”, a spus Tiuch.
Întrebat dacă ar lăsa o firmă de prospecţiuni pe terenul său, Tiuch a răspuns: „Eu, din fericire, nu sunt pus într-o astfel de dilemă, pentru că nu am niciun pic de teren. Nu am cum să dau acordul. Dar fiecare om e liber să facă ce vrea. Dacă terenul acela e în câmp și nu deranjează pe nimeni și se pune problema într-un mod civilizat, în mod sigur da. Dar dacă se pune problema, cum s-a pus până acum, destul de dictatorial și unidirecțional, m-aș mai gândi pentru că e terenul meu și e dreptul meu, până la urmă, pe cine las”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!