Timişorenii s-au arătat interesaţi de proiectul privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale în municipiu pentru anul 2011 şi au venit într-un număr mare la dezbaterea organizată de primărie. Faţă în faţă cu timişorenii au stat mai mulţi directori din primărie, în frunte cu şeful Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara, Adrian Bodo, care a fost întrebat inclusiv… dacă crede în Dumnezeu, în 13 mai fiind zi de mare sărbătoare, Înălţarea Domnului.
Principala nemulţumire a oamenilor a reprezentat-o faptul că primăria vrea să instituie de anul viitor o taxă de habitat, care să se constituie ca venit cu destinaţie specială, pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monumente istorice.
Potrivit proiectului de hotărâre, taxa de habitat ar urma să fie de 40 de lei pe an şi să fie plătită de către toţi contribuabilii persoane fizice care au domiciliul în Timişoara şi deţin în proprietate imobile. Oamenii nu au vrut însă nici să audă despre o asemenea taxă, nefiind de acord ca din banii lor să fie reabilitate clădiri proprietate privată, fie ele monumente istorice. Mai ales că multe dintre imobilele din centrul urbei sunt locuite de persoane de etnie romă sau italieni, au reclamat cetăţenii.
Dezbaterea a început cu urlete şi a continuat cu aplauze la discursurile ţinute de cetăţenii din public, care i-au criticat cu foc pe reprezentanţii primăriei. Unii participanţi au cerut apoi demisia şefilor din primărie, iar o femeie l-a poreclit pe şeful Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo, „Boc de Timişoara”, catalogând ca nesimţită ideea de a introduce o taxă de habitat. „Domnul Boc de Timişoara vine cu o idee nesimţită, el nu are buletin de Timişoara, nu ar plăti această taxă de habitat. De ce să fac eu casa ţiganului, ca să mă sfideze din jeepane? Voi nu trăiţi în ţara asta, vreţi să adăugaţi şi alte biruri pe spinarea oamenilor?”, le-a strigat respectiva femeie oficialilor de la primărie. Alţii le-au spus că mai bine le dau foc decât mai mulţi bani sau că vor trece… la pumni.
Bodo: „Trebuie să protejăm istoria oraşului”
Şeful Direcţiei Fiscale le-a explicat oamenilor că şi blocurile reabilitate termic cu sprijin financiar şi de la bugetul local şi cel de stat au proprietari. Bodo s-a declarat dezamăgit de reacţiile oamenilor cu privire la taxa de habitat. „Ne-am învăţat cu pomeni. Ne place să primim făină, zahăr, reabilitări termice, dar nu ne place să facem nimic din ceea ce stă un puterea noastră. Probabil că şi din accentul unora dintre vorbitori ne dăm seama că nu prea sunt cetăţeni care provin din această zonă folclorică şi probabil că îi doare undeva de municipiul Timişoara, un oraş care cândva era frumos. (…) Trebuie să protejăm istoria acestui oraş şi să înţelegem că în aceste clădiri monumente istorice – s-au făcut studii – nu stau ţigani şi italieni cu prepondernţă. Nici o secundă nu ne-am găndit să dăm aceşti bani ţiganilor”, a declarat directorul Direcţiei Fiscale.
Oamenii spun însă că proprietarii trebuie să-şi reabiliteze faţadele. „Când eşti proprietar, însuşeşte-ţi acest statut, nu aştepta, vorba francezului, s’il vous plaît, s’il vous plaît… Bagă mâna adânc în buzunar, că ai pus mâna pe o proprietate în buricul târgului în Timişoara, o casă cu istorie, şi n-ai decât să ţi-o reabilitezi pe banii tăi, nu pe banii celorlalţi”, a adăugat timişoreanca ce l-a „botezat” Boc de Timişoara pe Bodo.
Se majorează impozitele pentru persoanele juridice
Nici reprezentanţii mediului de afaceri prezenţi la dezbaterea publică nu s-au arătat încântaţi de ceea ce pregăteşte primăria, susţinând că majorările de taxe propuse de autorităţi nu au justificare. Proiectul propus de primărie prevede şi stabilirea la 1,5 la sută a cotei de impozitare care se aplică valorii de inventar a clădirii la calcularea impozitului pe clădiri în cazul persoanelor juridice. „Se propune introducerea unei taxe de habitat, care de fapt se suprapune peste impozitul pe clădiri pentru persoanele fizice. De asemenea, se doreşte dublarea impozitului pe clădiri pentru firme. (…) Firmele, care şi aşa se află într-o situaţie economică dificilă, vor fi afectate. O dublare a taxelor este nejustificată. Eu am propus o serie de soluţii: în primul rând reducerea cheltuielilor curente în primărie, restructurarea activităţii regiilor locale, reducerea subvenţiilor către aceste regii, reanalizarea unor contracte de prestări servicii sau achiziţii publice şi colectarea actualelor taxe locale într-un procent mult mai mare”, a arătat omul de afaceri Ovidiu Şandor.
Nici primarul şi nici cei doi viceprimari ai oraşului Timişoara nu au participat la dezbatere. Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale în Timisoara pentru anul 2011 urmează să fie supus spre aprobare în consiliul local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!