România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ora 3 va deveni ora 4, ceea ce face din ziua de duminică, 29 martie, cea mai scurtă zi din an.
Ţara noastră a adoptat această convenţie în 1979, explicaţia de atunci fiind că schimbarea orei va conduce la folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
În 2015, însă, nu putem să nu ne întrebăm care mai este scopul păstrării acestei convenţii? Astfel, aprinderea iluminatului public în secolul XXI, chiar şi în Timişoara, se face pe baza unor fotocelule, care sesizează momentul în care soarele apune şi răsare, ceea ce înseamnă că schimbarea orei nu conduce automat la o reducere a facturii de energie electrică.
Mai mult, trecerea la ora de vară va însemna şi schimbări în mersul trenurilor. Astfel, 69 de trenuri care se vor afla în circulaţie între orele 3 şi 4, vor înregistra întârzieri. Astfel, şase trenuri internaţionale, 26 InterRegio şi 37 Regio vor ajunge la destinaţii la alte ore decât cele din programul obişnuit.
În alte ţări, cum ar fi Germania, Italia, SUA sau Australia, dezbaterea legată de schimbarea orei de vară durează de câţiva ani. Totuşi, în ciuda argumentelor logice care indică faptul că păstrarea acestei convenţii nu aduce niciun beneficiu, 70 de ţări din lume încă schimbă ora de două ori pe an: în ultima duminică din martie şi în ultima duminică din octombrie.
Voi ce credeţi, există vreun beneficiu în trecerea la ora de vară, în 2015? Răspundeţi la sondajul de mai jos sau în secţiunea de comentarii.
[poll id=”110″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!