Din partea executivului, au participat la dezbaterea publică viceprimarul Ruben Lațcău și city-managerul Matei Creiveanu. Aceștia, în special primul, au răspuns solicitărilor venite din partea celor cinci cetățeni și doi consilieri locali înscriși să ia cuvântul.
„Pentru anul 2024, Timișoara are o propunere de buget de aproximativ 2,4 miliarde de lei. Este cea mai mare propunere de buget pe care a avut-o Primăria Timișoara vreodată, peste cea de anul trecut. Un lucru care este important pentru noi: și execuția bugetară. În România, în ultimii ani, ne-am obișnuit cu bugete record de foarte multe miliarde de lei, dar care adesea se traduc într-o execuție de 40% sau poate chiar mai puțin. Acolo, este clar, nu mai vorbim de bugete realiste, care vor să schimbe comunitățile, ci vorbim doar despre punctaje și bugete făcute doar din raționamente comunicaționale. Anul trecut, primăria a avut un buget de 2,2 miliarde și am avut un grad de realizare de aproximativ 80%, ceea ce este un grad extrem de ridicat pentru mediul public”, a spus, printre altele, Lațcău, la începutul dezbaterii.
Cererile timișorenilor
Primul cetățean care a luat cuvântul a vorbit despre strada Elisabeta Rizea, „o stradă mică, cu mulți oameni” din sudul orașului. Una pe care, deși are o lungime de doar 210 metri, locuiesc în jur de 450 de persoane, rezultă din datele asociațiilor de proprietari, potrivit celui care a luat cuvântul. Problemele, aici, ar fi mai multe: strada este neasfaltată și neiluminată și nu are nici măcar canalizare.
Ceva mai mult s-a vorbit despre strada Constructorilor, aici au luat cuvântul doi cetățeni – ambii semnatari ai unei petiții lansate săptămâna trecută –, unul fiind cel care ne-a adus și nouă la cunoștință situația zilele trecute. Pe scurt, vă amintim că și aici se cer mai multe intervenții concrete: amenajarea de trotuare, piste pentru bicicliști și un sistem de colectare a apelor pluviale, rezolvarea problemelor cu iluminatul – existent, dar neuniform în prezent –, reducerea vitezei cu care circulă mașinile „la un nivel care să excludă orice risc”, interzicerea parcărilor pe zona verde și marcarea unor trecere de pietoni, în prezent neexistând vreuna.
Despre acest subiect a vorbit chiar și consilierul local PSD Radu Țoancă, el anticipând chiar un amendament pe care urmează să îl facă până la momentul votului, de alocare a 1,2 milioane de lei pentru primii pași necesari unui proiect mai amplu pentru strada Constructorilor.
Atât pentru strada Elizabeta Rizea, cât și pentru strada Constructorilor, vor exista linii bugetare adăugate până la votul final pe buget, a spus Lațcău. Cu mențiunea că, cel puțin pentru cea din urmă, situația este mai complicată: ea face parte, teoretic, din inelul IV de trafic și, pe viitor, va ajunge cel mai probabil să aibă două benzi pe sens.
Același Radu Țoancă, însă, a mai ținut să puncteze câteva aspecte. Unul: că veniturile Primăriei Timișoara din sume defalcate ar urma să crească – considerând, astfel, nejustificate atacurile conducătorilor primăriei la adresa modificărilor fiscale aprobate anul trecut la nivel național. Doi, că nivelul subvențiilor, indiferent sub ce formă, oferite pentru STPT și Colterm – câte 150 de milioane de lei pentru fiecare, pe propunerea de buget – reprezintă o problemă care va trebui, cândva, rezolvată. Pe de altă parte, Țoancă a mai spus că bugetul „pare realist”, în comparație cu cel al Dumbrăviței, unde „a fost aprobat un buget de vreo 150 de milioane de lei, în condițiile în care execuția pe anul trecut a fost de 60 de milioane”.
Ulterior, prin intermediul consilierului local PSD a fost adusă în discuție și zona Metro II – Aradului, unde un cetățean i-a sesizat că este nevoie de asfaltări. Aici, discuțiile, însă, au fost mult mai generale și nu s-a ajuns la vreo soluție concretă.
Activă la dezbatere a fost și o consilieră locală PNL Daniela Mariș. Aceasta a cerut fie construirea unei clădiri noi, fie extinderea celei existente la Școala Gimnazială nr. 27, din cartierul Dâmbovița, unde copiii învață în două schimburi. După câteva schimburi de replici cu viceprimarul pe acest subiect, acesta din urmă a concluzionat că extinderea școlii este cuprinsă în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), lucru care ar face investiția mai sigură decât o simplă linie bugetară suplimentară.
A urmat un alt timișorean – profesor de educație fizică și antrenor de fotbal cu licență – care a cerut investiții în infrastructura sportivă a Școlii Generală nr. 24 și, în general, în zona Bucovina. De exemplu, în parcul cu același nume, el a propus amenajarea a trei terenuri de sport – volei, baschet și fotbal –, în condițiile în care copiii din zonă, oricum, practică aceste sporturi, dar și altele.
Revenind la zona Dâmbovița, o timișoreancă a adus în discuție situația trotuarelor de pe strada Ana Ipătescu – cu o reparație promisă și anul trecut – și din preajma Grădiniței PP 30, necesitatea unor mici intervenții la Școala Generală nr. 6 și o eventuală deschidere a curții școlilor din zonă pentru activități sportive după finalizarea orelor de curs. Aceste probleme, a promis Lațcău, ar putea fi ușor rezolvate.
Tot aceasta a mai amintit și de alte o inițiativă care a câștigat finanțare pe bugetul participativ: amenajarea zonei Balta Lacului. Aici, însă, există câteva probleme juridice cu situația terenului și lucrurile s-ar putea să mai dureze.
Votul se dă joi
Vă amintim, Primăria Timișoara a publicat proiectul de buget joi, 15 februarie. Pe scurt, anul acesta vom avea un buget de aproximativ 2,5 miliarde de lei, împărțit relativ egal între secțiunea de funcționare (49%) și cea de dezvoltare (51%). În prima sunt incluse sume mai mari pentru reparații de drumuri, salubrizare sau spații verzi. În cea de-a doua, există multe proiecte care doar sunt continuate de anul trecut, dar și câteva noi. Vor fi mai puține fonduri europene venite prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Vest – pentru că doar ce se deschid noile apeluri –, dar vor fi câteva proiecte finanțate tot european, prin PNRR. Veniturile cresc, ușor, și ele.
Mai multe detalii în materialul legat de publicarea bugetului, AICI, sau în interviul luat de Tion primarului Dominic Fritz, AICI.
Dacă vor apărea sau nu pe proiectul de buget modificările promise în timpul dezbaterii rămâne de văzut. În orice caz, în ședința ordinară de consiliu local programată joi, 22 februarie, acesta este primul pe ordinea de zi.
Trimite articolul
XDezamagirea timisorenilor fata de Fritz e vizibila. Nu il mai baga nimeni in seama, nu a venit nimeni sa ii laude marile realizari.