Reprezentanții Primăriei Timișoara au început să pregătească în sfârșit noua licitație pentru serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, după ce contractul cu societatea Danyflor a expirat la finele lunii trecute. A fost elaborat un nou regulament privind funcționarea acestui serviciu, care a intrat miercuri în dezbatere publică.
Principala noutate, aşa cum anunţam încă de zilele trecute, este că firma care va aduna pe viitor maidanezii de pe străzi va fi obligată să-i despăgubească pe oamenii mușcați de câini pe domeniul public și va fi și penalizată de primărie în funcție de asta. Mai exact, în funcţie de ponderea din numărul de reclamaţii care s-au dovedit a fi justificate prin sentinţe ale instanţelor de judecată.
„A existat un regulament şi până acum, dar conform normelor am încercat să-l îmbunătăţim. Sunt prevăzute şi măsuri împotriva operatorului acestui serviciu, există obligativitatea despăgubirii persoanelor fizice pentru traumele suferite din cauza agresiunii câinilor fără stăpân de pe domeniul public, stabilite prin hotărâri ale instanţelor de judecată definitive şi irevocabile. Toate propunerile pe care le faceţi vor fi înaintate consiliului local”, le-a explicat participanţilor şeful Direcţiei de Mediu a primăriei, Adrian Bere.
La dezbaterea de la primărie au participat doar câteva persoane, în mare parte reprezentanţi ai unor asociaţii de protecţie a animalelor. Unii dintre participanţi au protestat împotriva regulilor impuse, pentru că nu li s-a permis să vorbească decât câteva minute.
„Păi ce faceţi domnul Bere aici? Îmi impui dumneata cât să vorbesc? Pot să vorbesc toată ziua dacă vreau şi am ce vorbi. Dumneata ai vorbit o oră şi mă obligi să vorbesc 5 minute… Numai prostii aţi scris acolo (n.r. – în regulament). Vă daţi răspunderea la alţii şi dumneavoastră nu vă pasă”, a răbufnit o femeie din sală.
Unii dintre cei prezenţi le-au sugerat autorităţilor locale să ia exemplul altor oraşe din ţară, cum ar fi Oradea sau Iaşiul, care au rezolvat problema maidanezilor, şi să se deplaseze în oraşele respective la schimburi de experienţă. Le-au reproşat că nu au început să facă sterilizări mai de mult sau că nu s-au preocupat de înfiinţarea unui adăpost public pentru câinii comunitari.
Ruxandra Bizera, de la Pet Hope, a atras atenţia asupra faptului că legislaţia actuală prevede posibilitatea ca animalele să fie omorâte, nu obligativitatea, şi a solicitat să se treacă la eutanasieri doar în cazuri excepţionale, în cazul câinilor bolnavi sau agresivi, să se facă sterilizări în continuare şi să fie îmbunătăţit programul de adopţii. Potrivit şefului Direcţiei de Mediu, în cursul anului trecut au fost sterilizaţi aproximativ 2.050 de câini.
Reprezentanţii ONG-urilor au afirmat că nu li se pare normal ca toată responsabilitatea pentru maidanezi să fie pasată operatorului, care ar urma să fie obligat să le plătească despăgubiri persoanelor muşcate de câini şi să fie penalizat în funcţie de ce se întâmplă cu animalele pe domeniul public, iar primăria să nu-şi asume nicio răspundere. Au reclamat faptul că se va ajunge să fie omorâţi din ce în ce mai mulţi câini. Trebuie spus că deciziile de eutanasiere vin de la primărie, sunt semnate de persoana împuternicită de primar în acest sens, şi nu de către operator.
Alţi iubitori de animale au cerut să fie elaborat un program de management coerent pentru stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor şi reducerea numărului de animale de pe domeniul public.
O participantă la dezbatere l-a întrebat pe Bere care au fost costurile cu sterilizarea şi care au fost costurile cu eutanasierea, având în vedere că operaţiunile au fost plătite din bani publici, dar nu a primit un răspuns. Femeia a atras atenţia asupra faptului că atâta vreme cât nu se opreşte abandonul puilor problema câinilor fără stăpân nu va fi niciodată rezolvată în Timişoara. Reprezentanţii municipalităţii au amintit că abandonul se sancţionează contravenţional potrivit legii.
O altă propunere lansată în timpul dezbaterii a fost să se înfiinţeze mini-adăposturi pentru câini în fiecare cartier al oraşului, maidanezii să fie adunaţi acolo, îngrijiţi, hrăniţi şi plimbaţi. Să fie practic adoptaţi de locuitorii din zonele respective, care să plătească o anumită sumă de bani pentru menţinerea lor în adăposturi.
Potrivit reprezentanţilor primăriei, propunerile vor fi înaintate consilierilor locali, care vor putea amenda proiectul de regulament dacă agreează anumite idei. După aprobarea regulamentului privind serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân în consiliul local va fi organizată o licitaţie pentru desemnarea operatorului care se va ocupa de acest serviciu.
Oficialii municipalităţii nu au putut estima câţi câini există la ora actuală pe străzile Timişoarei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!