Primăria Timișoara vrea să modifice și să completeze Regulamentul pentru aplicarea Programului de sprijin financiar destinat creşterii calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenție.
Astfel, luni, 16 mai, de la ora 17, va organiza o dezbatere publică în acest sens în sala de consiliu a instituției, de pe bd. C.D. Loga nr. 1, et. 1 și prin platforma online ZOOM.
Pentru transmiterea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor cu privire la proiectul de hotărâre supus dezbaterii, cetățenii interesați se pot adresa în scris Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administraţie Locală sau in format electronic, la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro, până la data de 13 mai, ora 12.
Persoanele care doresc să participe online la dezbatere, vor anunța până cel târziu în data de 13 mai, ora 12, intenția de participare și totodată vor transmite opiniile pe care urmează să le pună în discuție, la adresa de e-mail de mai sus, unde vor preciza: numele, numărul de telefon, adresa de e-mail pentru transmiterea invitației online în vederea participării la ședință prin intermediul platformei online.
Participanții la dezbatere care se înscriu la cuvânt își vor susține punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotărâre. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de trei minute pentru fiecare participant.
Ce presupune programul de sprijin financiar
În prezent, Programul de sprijin financiar pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenție din Timișoara îi ajută pe proprietari să le izoleze termic în concordanță cu planurile de urbanism şi cu regulamentele locale aferente.
Proprietarii beneficiază de două forme de sprijin financiar. Una este pentru clădirile monumente istorice individuale și clădirile situate în ansambluri istorice, și alta pentru clădirile situate în situri istorice.
În Regulament sunt stabilite lucrările pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor, condițiile care trebuie îndeplinite de beneficiari, documentele necesare pentru obținerea sprijinului financiar, modalitatea de contractare, urmărirea realizării lucrărilor și plata acestora.
De asemenea, sunt incluse și obligaţiile şi răspunderile autorităţilor publice locale şi cele ale proprietarilor clădirilor, precum şi sancţiunile aplicabile pentru neîndeplinirea ori îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor care le revin acestora din urmă.
În clipa de față, aproximativ 75% dintre clădirile istorice eligibile conform Programului se regăsesc în situri istorice și nu beneficiază de sprijn financiar nerambursabil. Pentru a crește șansele de reabilitare a fondului istoric construit, prin modificarea și completarea Regulamentului, se va acorda același tip de sprijin financiar nerambursabil tuturor celor trei categorii de clădiri istorice: monument individual, clădiri aflate în ansambluri sau situri monument istoric.
În urma analizării a peste 30 de solicitări, au fost introduse în listele prioritare de intervenție 14 clădiri, care au îndeplinit condițiile prevăzute de legea care guvernează acordarea sprijinului financiar pentru realizarea lucrărilor de reabilitare.
La dezbaterea Proiectului de hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului pentru aplicarea Programului de sprijin financiar pentru creşterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenție din Municipiul Timișoara, precum şi aprobarea formei actualizate a acestuia vor fi prezentate și noile anexe care reglementează mai bine situațiile semnalate de proprietari în procesul de consiliere, dar și cele care au apărut în procesul de implementare.
Conform legii, Primăria Timișoara poate acorda sprijin financiar nerambursabil de 20% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente lucrărilor de reabilitare la clădirile istorice situate în zonele prioritare de intervenție.
Totodată, poate acorda şi sprijin financiar rambursabil de 80%, nepurtător de dobândă, în maximum zece ani, în limitele fondurilor alocate anual cu această destinaţie, în condiţiile prezentului Program şi cu respectarea criteriilor de selecţie şi ierarhizare stabilite conform legii pentru clădirile monument istoric, clădirile istorice din ansambluri și/sau situri.
„Au fost reglementate mai multe aspecte semnalate de proprietari în procesul de consiliere cu privire la garanția imobiliară și la garanțiile bancare solicitate în caz de neachitare a obligațiilor de plată din partea beneficiarului. Au fost redefinite condițiile în care asociația de proprietari poate lua hotărârea de a accesa sprijinul financiar prin Program și sunt detaliate mai multe capitole din Regulament pentru o mai bună înțelegere din partea publicului țintă (proprietari și specialiști în domeniul reabilitării)”, se arată în proiectul care va intra în dezbatere publică și apoi va fi votat de aleșii locali.
Trimite articolul
XProgramul este practic inutil, gradul de finantare este mult prea mic si provoaca o birocratizare care devine o frana in calea proiectului.
Este evident ca Primaria este neputiincioada, nu are sustinere in finantarile de la UE si este lipsita de sprijin politic la nivel de Guvern.
Situatia se repeta, 16 ani cu primar PNTCD, si 8 ani cu primar PNL, mereu in opozitie, mereu subbugetata, mereu marginalizata.
Politicienii din Timis nu-si justifica voturile si increderea primita, au un nivel submediocru, nu genereaza nimic bun pentru ca Timisoara sa devina un pol de dezvoltare regionala.
Vedeti cate proiecte majore are Clujul. Stadion, spital nou pediatrie, centru national de cercetare, spital regional, metrou, centru national de transplant.
Timisoara este in urma si nu are cine sa o promoveze.
-
Exact în plină criză economică s-a trezit că vor sa cosmetizeze acele cladiri? Prețul materialelor de construcții se modifică, asta înseamnă că la intrare in program se negociază un preț iar la recepția lucrărilor să fie alt pret. Cei care intră in program isi gireaza casa pe suma respectiva, desi suma se schimbă.
-
Daca stapanii vostrii, robu si a sa clica nu au facut nimic…
-
VACARMUL de la MOTOCICLETE zi si noapte.
Plus de la Ambulanțele lui Arafat, cu FALSE urgențe… Ptr o ENTORSĂ la gleznă sau un pic de greață salvarile dau drumul la sirenă 🤔 Aberant. Doar in Romania lui Arafat se face acest ABUZ FONIC
-
I-a mai caută și te documentează. Dincolo salvările merg cu sirene și însoțite de poliție cu sirene. Apoi dincolo primarul, șefi din primarii, toate instituțiile de control merg cu girofare și sirene. Așa că nu mai aberații la adresa singurului lucru care merge bine in Romania și anume smurdul lui Arafat!
-
Tu stai “dincolo” in Serbia sau “dincolo” in Bulgaria? 😀
-
Dincolo unde, in Regat?
-
-
Lasa-i pe bietii motociclisti in pace! Am auzit ca multi dintre ei n-au bani sa-si cumpere toba de esapament.
Renovarea centrului e un esec total don partea autoritatilor. Centrul istoric apartine orasului si cel putin la capitolul dat un pic cu vopsea si zugravut fatade, reparat trotuare primaria ar trebui sa se implice financiar si cu forta de munca. Robu a mai incercat cate cevs da Fritz e total pe dinafara.
Pina ce USR isti astia dar nu numai ei din primarie termina cu studile de fezeabilitate,proiecte,licitatii de executie,sifonari de bani publici pentru acoliti lor,dezbatere publică o sa ajunga cladirile astea un morman de moloz. Macar o sa aiba un venit primaria din amenzile date pentru depozitarea molozului pe domeniul public.La anul Timisoara va fi capitala europeana cu ce sa gandit Domnul Donimic Frig sa se prezinte?Cu un oras inecat in gunoaie,cladiri istorice de pe care iti cade tencuiala in cap,un oras fara caldura si apa calda,un oras cu o gara ca dupa razboi,zone verzi ca niste GAOAZE de nepasare sau cu paradele si defilari de Gay si lesbe si cu cei peste 700 de SPECIALISTII din cadrul primariei???
-
Cine are imobil in centru sau oriunde altundeva, sa-l intretina. Si daca nu o face, sa primeasca amenda pana o face. Nu inteleg de ce cineva care are imobil in centru – deci f. valoros, ar trebui sa primeasca bani sa-l repare, iar cineva care locuieste in alta parte n-ar trebui sa primeasca. Ori primeste toata lumea, ori nu primeste nimeni. Daca ai un imobil si nu-ti permiti sa-l intretii, poti sa-l vinzi si sa-ti iei altceva de care esti in stare.
-
Oare in alte tari cum se procedeaza? a, lasa, noi facem totul altfel. Ideile tale par cele mai bune, ma gandesc sa le patentezi, sa nu ti le fure cumva fraierii aia din tarile cu apa calda.
-
asta e o bataie de joc, o pierdere de timp. de parca se schimba ceva in urma parerilor. lol
Acele cladiri sunt proprietate privata. In 99.99% din cazuri nu vorbim nici macar despre asociatii non-profit.
Asadar, eu propun amenzi mari, urmate de reparatii realizate pe banii primariei si executari silite. Nu este normal sa dam bani moca unor persoane care detin imobile de sute de mii de euro si nu sunt in stare sa le intretina.
Pentru cazurile sociale (handicap permanent, batrani), executarea silita ar putea fi inlocuita de vanzarea imobilelor grevate de un drept de uzufruct viager.
Ce tot atâta miloaga…?!
Nu îți permiți sa întreții o clădire de genul.. Vinzi și te muti într o zona pe care ți o permiți!!
Ca și la Colterm… Subvenții de la primărie… DE CE?
Ps: Exceptând clădiri publice!!
Cei care au centrale INDIVIDUALE primesc subvenții..?!
Popor de Milogari.. Suntem… Tot sa primim ceva.. Nu contează ce.. E gratis e bun!!!
-
Cei care au centrale individuale au avut dupa ’89 timp de 30 de ani pretul la gaz plafonat de stat, nici nu s-a liberalizat bine si iara a fost plafonat. Exceptia probabil esti tu, care-ti achizitionai (si continui si acum) gazul direct de la bursa de gaz din Viena. Stiu si ca centrala ta e model unicat, nepoluanta, dar oricum cosul de fum e conform legii, caci tu esti un cetatean model, respecti legea, si stii si ce-s alea externalitati in economie, deci nu pasezi diverse costuri asupra altora. Felicitari tie, si-ti multumim ca ne dai sansa sa stam pe aceeasi planeta cu o valoare de om ca tine.
Exista cladiri in zona zero in care sunt si 4 apartamente din 16 care apartin primariei. In ele locuiesc ,, cazuri sociale ” in mare parte. Decontul pentru renovarea acestor apartamente se face dupa receptia lucrarii…Adica pana atunci platesc ceilalti locatari… Iar pe langa aceasta mai exista si locatari ai primariei..care nu si-au platit intretinerea de peste 1 an…Astea tot in sarcina locatarilor de buna credinta intra…Sa nu mai vorbim de cat de dedicatii sunt cei care stau in chirie sa intretina cladirea…Cat priveste finantarea ..,, frectie la picior de lemn “.