Întâlnirea de miercuri, 27 septembrie, va fi ultima înainte detrecerea proiectului de hotărâre privind aprobarea PUG-ului prin consiliul local. Prezentarea acestuia și consultarea propriu-zisă pe marginea lui vor avea loc începând cu 17:00, în sala de Consiliu a Primăriei Timișoara. Până atunci, încă se pot trimite opinii și sugestii.
„Timișorenii care doresc să transmită propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, precum și intenția de a participa la ședință și a lua cuvântul cu privire la proiectul de hotărâre supus consultării, se pot adresa, în scris, Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administraţie Locală sau în format electronic la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro. Termenul limită este 26 septembrie, ora 12:00.
Participanții care se înscriu la cuvânt își vor susține punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotărâre. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de 3 minute pentru fiecare participant”, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara.
PUG nou după mai bine de 20 de ani
Planul Urbanistic General este cel documentul care stabilește regulile de urbanism pentru întregul oraș, precum și direcțiile majore de dezvoltare armonioasă, coerentă și durabilă. Cel actual a fost aprobat în urmă cu 21 de ani, prin HCL 157/2002. Termenul de valabilitate inițial a fost de 5 ani și a fost extins de mai multe ori, ultimul fiind decembrie 2023.
În ceea ce privește proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic General al Municipiului Timișoara și a Regulamentului Local de Urbanism aferent, adică cel care va fi dezbătut miercuri, acesta a fost publicat spre consultare în data de 7 august. La elaborarea noului PUG s-a lucrat mai mulți ani, contractul pentru întocmirea acestuia fiind semnat în octombrie 2010. De PUG s-a ocupat societatea Planewerk SRL din Cluj, ca lider de asociere al unui grup de firme din care mai fac parte și Vitamin Architects din Timișoara și IHS România din București. Valoarea contractului s-a ridicat la 450.000 de euro.
„Printre obiectivele principale ale noului PUG se numără corectarea reglementărilor anterioare, care fie au fost insuficiente, fie au dus la o dezvoltare necorelată și lipsită de armonie. Noul PUG introduce reguli clare și detaliate pentru toți, astfel încât să se simplifice procesul de avizare a proiectelor mai puțin complexe. Odată aprobat, aceștia se vor putea autoriza direct în baza noului PUG, nefiind necesar un PUZ”, mai transmit reprezentanții primăriei.
Noul PUG poate fi consultat AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!