Se discută încă din anul 2012 despre amenajarea a patru complexuri sportive și de agrement în Timișoara. Cel din Lipovei, care se va întinde pe o suprafață de 11.055 mp, va avea un bazin de înot acoperit, unul în aer liber, două terenuri de tenis și un teren multifuncțional prevăzut cu nocturnă, 21,39% urmând să fie spațiu verde cu alei pietonale, o trambulină sportivă și echipament de bouldering (n.r. de cățărat).
Spațiile verzi ar urma să se întindă pe 2.365 mp, iar aleile, drumurile și parcajele pe o suprafață de 3.347 mp, dintr-un total de 11.055 mp. Viitorul complex va avea și o sală de fitness dotată, saună, cabinet medical, o zonă sanitară, vestiare, o zonă de bar, o tribună în zona bazinului, o sală de sport multifuncțională și anexe, precum și 103 locuri de parcare.
S-a ajuns la faza de studiu de fezabilitate, care a costat puțin peste 170.000 de lei, adică aproape 37.000 de euro. SF-ul întocmit de firma Rheinbrucke SRL, care va ajunge în atenția consilierilor locali la următoarea ședință, arată că lucrările ar urma să coste, conform estimărilor, 5,2 milioane de euro, mai exact 24,5 milioane de lei.
„Am promis încă din 2012 că vom face în Timișoara, în cartiere, patru complexuri sportive: bazin de înot acoperit, bazin de înot în aer liber, unul sau două terenuri de tenis și un teren trivalent pentru baschet, minifotbal și handbal și, în același areal, spațiu verde, loc de plimbare, loc de odihnă și un număr de locuri de parcare. N-am avut locații ca să punem în practică acest program. După ani de străduințe am ajuns să avem identificare trei terenuri: în Buziașului, în Lipovei, la intersecția Silistra și str. Verde, și unul în zona lacului din Dâmbovița. A patra locație ne dorim să fie undeva în zona Ovidiu Balea”, le-a explicat primarul Nicolae Robu puținilor timișoreni prezenți la dezbaterea publică de miercuri.
Se cere parc
Edilul-șef le-a explicat și despre locul de joacă pe care l-a inaugurat marți, amplasat pe strada Silistra, vizavi de terenul pe care va fi amenajat viitorul complex sportiv. Participanții la dezbatere au cerut însă un parc mai mare, de care cartierul Lipovei duce lipsă.
„După ce am analizat cu atenție proiectul, am constatat că printre amenajările urbanistice propuse nu se regăsește un parc public, în condițiile în care un asemenea obiectiv urbanistic răspunde nevoilor de agrement pentru toți cetățenii care locuiesc în proximitatea zonei. S-a luat în considerare amenajarea unui spațiu verde tip parc, pe o suprafață de teren pe care noi nu am reușit să o identificăm în schițele întocmite de proiectant. Situarea terenurilor de handbal și fotbal la o distanță extrem de mică de blocurile de locuit ridică o problemă de zgomot. Credem că ar fi nevoie de o întâlnire cu asociațiile de proprietari.
Propunerile noastre punctual sunt ca în locul celor două terenuri de fotbal și a celui de fotbal, care au un grad de adresabilitate restrânsă, să se amenajeze un parc public: cu spațiu de joacă pentru terenuri și tineri, spațiu pentru tineri și vârstnici, un spațiu multifuncțional care să faciliteze organizarea unor întâlniri ale asociațiilor de proprietari, ale cetățenilor, ale cetățenilor și aleșilor, un spațiu care să permită desfășurarea unor mini-spectacole, proiecții de filme, pentru animale de companie, pentru biciclete în sistem VeloTM”, a explicat Adrian Stoica, din partea Grupului de Inițiativă Promovarea Opiniei Publice.
Primarul Nicolae Robu a ținut să explice că a fost foarte greu ca primăria să devină proprietar pe tot terenul și că acolo mai este un teren aflat în proprietate privată, municipalitatea făcând demersuri pentru a intra în posesia lui.
„Eu vreau să creștem și numărul de parcuri în oraș, și suprafața verde, și suprafața verde autentică am crescut-o mult, pentru că orașul era plin de zone cu pământ, călcate de mașini și, după ce am amenajat mii de locuri de parcare, acolo am creat adevărate spații verzi. În Calea Lipovei sunt mai multe parcele virane, proprietate a statului român și noi am început încă din 2012 diligențele pentru transferul lor în proprietatea noastră.
Nu am avut câștig de cauză până acum, dar vom avea și vom face și alte amenajări în zonă. Aici, pe această locație, ținem să realizăm aceste obiective pentru că una dintre problemele grave în întreaga noastră țară este insuficiența infrastructurii pentru sport. Copiii poporului român sunt obezi, nu fac sport, că nu au unde, populația are un grad de obezitate alarmant și suferă de boli specifice sedenatismului, care se datorează în primul rând lipsei condițiilor de a face sport.
De aceea am promis încă din 2012 realizarea de astfel de complexe (n.r. complexuri) unde se poate face și înot, unde se poate juca fotbal, handbal, tenis, baschet. Aș vrea să cumpărăm teren în continuare, pentru a dezvolta și alte lucruri aici”, i-a răspuns Robu, asigurându-l că va face tot ce-i stă în putință pentru a amenaja un parc în Lipovei și că unele din propunerile lui vor fi luate în seamă.
Oamenii cer și liniște
Președintele Consiliului de Cartier Sever Bocu a venit să ceară… un teren potrivit pentru a organiza ruga cartierului. El spune că oamenii din Lipovei nu vor terenuri de sport, pentru că vor liniște.
„Am un mesaj din partea cetățenilor din Calea Lipovei, care nu sunt de acord cu terenurile de fotbal și handbal. Vin copiii de la școală, acești copii trebuie să se odihnească, și ei vin de la serviciu și nu pot să se odihnească. Avem un teren de joacă, pe Arcașilor, între blocuri. Ăla este o mizerie, acolo domnule primar, în fiecare seară sunt sunat la 12, la 1 noaptea, vin diferiți șmecherași din ăștia, consumă și droguri, se și bat. Am solicitat la Secția 5, dânșii spun că pe ei nu-i interesează. Singurii care m-au ajutat au fost Poliția Locală și Jandarmeria. Aș dori să mi se găsească și mie un teren unde pot să țin Zilele Cartierului. Am discutat cu cei de la Casa de Cultură și am reușit să pun parcul de distracție, împreună cu scena și cu soliștii, pe terenul acela mare de pe Holdelor. Femeile spun că nu pot să danseze în iarba aia”, a spus Josan Dumitru, președinte CC Cartier Sever Bocu.
Deși a fost marți în cartier să inaugureze două locuri de joacă cât de cât recent amenajate acolo, iar părinții sau bunicii cu care a discutat pe teren i-au atras atenția asupra locului de joacă de pe Arcașilor, edilul-șef a susținut că nu știa de locul de joacă neamenajat. A promis însă că „se va introduce în amenajare”, moment în care președintele consiliului de cartier i-a spus că „dacă se desființează terenul acela de joacă, putem să mai facem parcări”.
S-a discutat și de problema garajelor din cartier, care „stau goale și cetățenii au scule în ele, tot felul de porcării, benzină”, iar Robu a promis demolarea acestora, când se va ajunge cu amenajările de străzi din zonă.
La dezbatere au participat și reprezentanții USR. Tiberiu Simionaș, vicepreședinte USR Timișoara, a spus că USR salută proiectul, dar s-a legat de proceduri, atrăgând atenția că este prea puțin un spațiu verde de doar 20%, „cu o treime din minimum necesar stabilit prin regulamentul de urbanism” și că va fi poluare fonică în zonă.
„Parcela aceasta nu e atât de apropiată de blocuri. Lumea e fericită să știe că, copiii lor nu stau în zone în care se consumă cine știe ce, etnobotanice, de exemplu, ci fac sport. Nu sunt atât de apropiate încât să producă deranj. Locul de joacă este chiar lângă blocuri, pe când dincolo este o zonă unde nu este nicio construcție, nu e nimic chiar în vecinătatea imediată. Sunt între 25 și 30 de metri distanță de la obiectivul propriu zis și până la bloc. Sunt soluții aici, nu vrem să fie oamenii deranjați. În privința parcărilor este posibil să nu fie destule, nu ne împiedică nimeni să facem pe viitor parcare supraetajată, cu parter plus un nivel, poate chiar mai mult, că regimul de înălțime permite. Însă nu putem să stăm pe loc”, i-a replicat Robu.
La dezbatere a fost prezent și directorul Direcției de Dezvoltare. Magda Nicoară a explicat că, „dacă nu va fi respectat spațiul verde de 30%, nu se va obține niciodată autorizația de construire”.
Una peste alta, primarul nu a precizat dacă vor fi făcute modificări proiectului în urma dezbaterii publice care a avut loc miercuri și pe care tion.ro a anunțat-o AICI. Rămâne de văzut ce vor stabili consilierii locali, la următoarea ședință.
După ce va fi aprobat studiul de fezabilitate se va trece la următorul pas: elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție. Apoi se poate organiza licitația pentru desemnarea unei firme constructoare. Dacă totul merge conform planurilor, primarul Nicolae Robu crede că în 2019 va fi realizat primul complex sportiv și de agrement din cele patru promise încă din 2012. Puteți analiza proiectul AICI!
Vă reamintim, recent a început și pregătirea studiului de fezabilitate pentru cel de-al doilea complex sportiv al orașului, cel din Calea Buziașului. Acolo se va face și un stadion, asemănător celui din Ploiești, care a costat 17 milioane de euro.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/complexul-sportiv-din-calea-lipovei-are-sf-va-fi-gata-in-2019-crede-primarul/2006677
http://www.tion.ro/robu-ii-pune-pe-timisoreni-sa-aleaga-intre-complexe-sportive-si-birocratie-comentarii-naucitoare-pe-facebook/2054763
http://www.tion.ro/a-inceput-proiectarea-pentru-complexul-sportiv-din-buziasului-doar-stadionul-ar-fi-aproape-17-milioane-de-euro/2052304
Citiți principiile noastre de moderare aici!