Vă reamintim, consilierii locali ar fi trebuit să voteze în ședința de vineri un proiect de hotărâre privind „conferirea statutului de zonă de promenadă unui areal din Municipiul Timişoara”, care a fost întocmit în urma unei adrese a Poliției Locale. Zona de promenadă ar cuprinde cinci piețe publice și 25 de străzi din centrul orașului. Cei care vor să desfășoare orice fel de activitate acolo, fie că este vorba despre persoane fizice sau persoane juridice, au nevoie de avize speciale de la comisiile din primărie. Tot polițiștii locali au propus și amenzile, care să fie cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei. Nu spun însă în baza cărei legi au fost stabilite.
Primarul Nicolae Robu a decis să retragă însă proiectul de pe ordinea de zi a ședinței de vineri, pentru că a fost o solicitare să fie organizată o dezbatere publică. Aceasta va avea loc la o dată care va fi anunțată de primărie în cursul săptămânii viitoare, cel mai probabil.
Demn de menționat este faptul că aleșii locali au mai stabilit o dată, în iulie 2017, o zonă de promenadă în Timișoara, atunci când au interzis plimbările cu trotinete, role, skateboarduri și segway-uri sau alte mijloace alternative de deplasare în centrul Timișoarei. Acea zonă cuprindea exact străzile pe care conducerea primăriei propusese să se interzică deplasările cu orice mijloace de locomoție, exceptând scaunele cu rotile și cărucioarele cu rotile.
Primarul spune acum că singura noutate a acestei viitoare hotărâri de consiliu local o reprezintă… numărul străzilor pietonale, pentru că între timp au mai fost transformate două sau trei străzi din Cetate în pietonale.
Edilul-șef spune că este nevoie în mod evident de acest proiect, pentru că unii oameni se prefac că nu înțeleg legea. Întrebat de ce nu este trecută legea care stă la baza amenzilor în motivarea proiectului de hotărâre, primarul ne-a răspuns că așa au considerat cei din Poliția Locală.
„Nu am organizat din start dezbatere publică, întrucât el nu aduce cine știe ce noutăți la ceea ce noi avem deja reglementat, mai ales el adaugă un număr important de străzi la zona definită ca zonă de promenadă, străzi care între timp au fost făcute și ele pietonale. Amenzile nu erau prevăzute în hotărârea veche, pentru că ele sunt în lege.
Nu știu eu lucrurile acestea, dar nu aduce nimic nou în această privință. Clarifică eventual. Amenzile sunt în baza legii, nu putem noi să venim să inventăm amenzi, dacă legea nu ne permite. Nu scrie care e legea, dar nu sunt ilegale… haideți că nu-mi pierd vremea, sunt prevăzute ca intervale probabil. Pentru că așa au considerat cei ce au elaborat, că nu e cazul să scrie… Nu face nimeni lucruri ilegale, pentru că ar fi respinsă dacă ar fi ilegală”, a explicat Robu.
Robu: Legile au literă și spirit
Primarul Timișoarei susține că agenții locali trebuie să aibă discernământ atunci când trag pe cineva la răspundere.
„Depinde ce se întâmplă. Legile au literă și spirit. Cei ce aplică legile trebuie să înțeleagă nu numai litera lor, ci și spiritul lor. Uneori au greșit polițiștii, că nu au înțeles spiritul legii și au aplicat mecanic niște prevederi, dar au avut bază legală să intervină. Nu acum introducem noi baza legală de a se interveni. Dar de ce nu puneți problema altfel? Dacă se duc acum pe treptele Catedralei sau ale Operei niște indivizi și fac… n-aș vrea să spun ce aș putea face, de capul lor, că așa vor ei să facă, trebuie să îi lăsăm să se manifeste? Eu cred că trebuie să existe, într-o societate civilizată, reglementări.
Legea există oricum, numai că unii se prefac că nu înțeleg. Și cu ocazia definirii mai largi a zonei de promenadă, în urma transformării și a altor străzi în străzi de promenadă, a trebuit să adoptăm și această hotărâre. Și cu această ocazie sunt formulate mai clar și restricțiile care se impun în zonele de promenadă. Despre asta e vorba”, a explicat edilul-șef.
Întrebat dacă nu i se par prea mari sau poate prea mici amenzile, primarul a ținut să precizeze că acestea trebuie să fie foarte mari pentru răufăcători și deloc pentru oamenii civilizați.
„Amenzile trebuie să fie mari pentru răufăcători și deloc pentru oamenii civilizați, corecți, cinstiți, care respectă legea. Așa s-a ajuns la un standard ridicat de civilizație în țările pe care le admirăm, prin sancțiuni aspre ale celor certați cu legea. Aceiași cetățeni, dacă merg în Germania, se comportă într-un fel, pentru că știu că încălcând legea vor fi aspru sancționați și se comportă altfel în România, unde se știe că nu e nicio problemă, chiar dacă ești sancționat, ești sancționat de formă și poți suporta sancțiunea.
Polițiștii trebuie să aibă discernământ, trebuie să înțeleagă când cineva chiar deranjează și când ce se întâmplă este un flac. Într-o astfel de situație trebuie să atenționeze pe cei care desfășoară o acțiune cu impact public fără aprobare, nu trebuie imediat să treacă la amendarea lui”, a mai spus Robu.
Mai în glumă sau în serios, edilul-șef a spus că le va ține un „training” polițiștilor locali, pentru ca aceștia să înțeleagă clar cum e cu discernământul. În orice caz, în perioada campaniei electorale, cel mai probabil, aceste restricții vor fi ridicate.
„Noi nu putem să restricționăm ceva, pentru că atunci se zice că suntem selectivi cu nu știu ce interese. Trebuie să ai o zonă în care să știi că dacă te duci să te relaxezi, dacă te duci să te plimbi, nu te agasează nimeni. Evident că în campaniile electorale putem să venim să facem excepție de la prevederi, putem veni atunci cu o hotărâre de consiliu și să spunem că pe perioada campaniei electorale se ridică restricțiile”, a conchis primarul Timișoarei.
Reprezentanții primăriei vor anunța, în cursul săptămânii viitoare, când va avea loc dezbaterea publică pe marginea acestui proiect de hotărâre.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/politia-locala-vrea-zona-clara-de-promenada-in-timisoara-pentru-ce-poate-da-amenzi-de-pana-la-2-500-de-lei/2064446
Citiți principiile noastre de moderare aici!