Cociobea a trecut înainte de alegeri, în 2012, prin intermediul Ordonanţei 55 (care între timp a fost declarată neconstituţională) de la PDL la PSD. În urmă cu aproximativ două-trei luni, Cociobea a decis să devină independent şi să lepede haina PSD-ului, cel puţin în consiliu. PSD-ul a contraatacat: a decis excluderea sa din partid şi vacantarea mandatului de consilier judeţean, prin retragerea sprijinului politic, ceea ce s-a şi întâmplat.
Conducerea CJ Timiş a cerut organismelor centrale, Camera Deputaţilor, Senat, Guvern şi alte instituţii, o soluţie. Practic, Cociobea a plecat din PSD, dar a venit în consiliul judeţean ales ca şi membru PDL. Acum PDL este de fapt noul PNL. Mai mult, Cociobea a şi atacat în instanţă propunerea sa de excludere din consiliul judeţean.
PNL a iniţiat miercuri, 24 iunie, un proiect de hotărâre pentru a-l pune în funcţie pe următorul pe listă, de la PDL – actual PNL – Balint Petrescu. PSD a depus cerere pentru ca Filip Stancu să fie cel care va urma, de pe lista USL, dar nu a iniţiat un proiect în acest sens. Practic, pe lista fostului USL (PNL plus PSD) ar urma Vergina Popescu, care este inspector-şef judeţean la Inspectoratul de Stat în Construcţii, deci funcţionar public. Cei din PSD spun că Vergina Popescu (de la PNL) a spus pas acestei numiri. După ea următorul pe listă ar fi Filip Stancu (de la PSD), actual director la Metrologie. Reprezentanții PSD au declarat că sunt dispuși să mai aştepte şi le-au sugerat acest lucru şi reprezentanților PNL, care nu au fost de acord.
De altfel, Cociobea a atacat decizia de excludere a sa din consiliul judeţean în instanţă şi a cerut suspendarea acestei hotărâri de excludere.
„Noi putem să discutăm de ideea promovării unui nou consilier, dar toate răspunsurile, pe care le aveţi pe tabletă, de la nivelul parlamentului sunt transmise fără o decizie clară în sensul şi modul în care să se facă promovarea consilierilor care au fost implicaţi în Ordonanţa 55 pe 2014. Sunt două cereri depuse – una de grupul PNL şi una depusă de grupul PSD pentru promovarea unui om pe lista USL. Eu am avut discuţii cu colegii de la PSD şi PNL, vă propun să-l scoatem de pe ordinea de zi, în ideea în care aşteptăm să se dea decizia definitivă pentru domnul Cociobea. Astfel ne putem trezi cu 38 de consilieri care să ne dea în instanţă. Vă propun să scoatem acest proiect de pe ordinea de zi, să aşteptăm decizia definitivă cu Cociobea. Poate între timp să primim şi răspunsul oficial, să ni se comunice dacă e în regulă să fie promovat cineva şi de pe care dintre liste. Noi avem amendament să fie aprobat domnul Filip Stancu cu Balint Petrescu. Aveţi toate şansele să fie votat Filip Stancu. Vă sugerez să aşteptăm”, a spus Titu Bojin.
Marian Vasile, liderul grupului de consilieri PNL, nu a fost de acord cu amânarea proiectului.
„Acest proiect a fost depus în numele grupului PNL, a fost prezentat şi susţinut în toate comisiile de către toţi consilierii judeţeni PNL. Ne menţinem proiectul şi dorim să fie dezbătut astăzi în plen. Doar PNL a depus un proiect, PSD a depus o hârtie. Sunt alte inadvertenţe şi aberaţii în proiect, aşa cum este şi inepţia cu privire la cei 38 de consilieri care ar fi în plen. Aseară au reconfirmat avocaţii că în cazul în care câştigă Cociobea îşi ia locul, iar domnul Balint pleacă. Vă spun certamente că rămân 36 de consilieri (plus preşedintele – n.r.). Se face referire la proiectul de lege. De ce facem referire la ceva care nu este validat? PDL a fuzionat oficial cu PNL, noul partid a preluat tot, inclusiv aleşii locali. Este o pistă falsă fără argumente solide. Eu observ că PSD este disperat să obţină majoritate. Noi, cu cei 15, împreună cu independenţii sau nu, cu oameni de la PC, vom obţine majoritatea. Îmi menţin proiectul, este un principiu democratic să existe un număr impar de consilieri în plen. Toate argumentele sunt de partea PNL, ne menţinem proiectul, legea este lege”, a spus Marian Vasile, consilier judeţean PNL.
Bojin le-a spus consilierilor PNL că oricum nu pot schimba vicepreşedintele, chiar dacă formează o majoritate. Asta deoarece în parlament a fost aprobată legea prin care un vicepreşedinte se poate fi ales cu votul a două treimi, iar Marian Vasile i-a răspuns că vor să aibă majoritate pentru cetăţeni, nu pentru a avea un vicepreşedinte.
UPDATE. CJ Timiş rămâne în continuare cu un loc vacant de consilier judeţean. Propunerea validării lui Balint Petrescu – respinsă!
Proiectul de hotărâre a fost respins cu 11 voturi pentru, 13 împotrivă, trei nule şi trei abţineri. A fost vot secret, în cabine, pe buletine de vot. Prin urmare, neîntrunindu-se majoritatea, propunerea PNL de a fi înlocuit Sorin Cociobea cu Balint Petrescu anu a fost aprobată.
„Unul dintre voturile anulate este al subsemnatului. Un protest pentru că grupul PSD a încălcat legea. Trebuia să luăm act de validare, nu trebuia să votăm. Votul putea să fie deschis. Astăzi am dovedit că nu ne dorim să funcţioneze consiliul judeţean decât cu o majoritate care să-şi spună pucntul de vedere. Faptul că colegii de la independenţi au plecat dovedeşte că sunt cu dumneavoastră”, a spus Marin Popescu, consilier judeţean PNL.
Cei de la PNL se vor consulta şi vor decide care este următorul pas, iar cei de la PSD s-ar putea să facă acelaşi demers ca şi PNL în şedinţa următoare din 15 iulie, adică să-l propună în locul lui Cociobea pe Filip Stancu.
„Ne vom consulta în cadrul conducerii şi vom vedea cum continuăm acest demers. Se vede şcola veche a unora de la masa aceasta. Haideţi să nu vorbim despre cum s-au anulat sau nu voturile, comisia ştie cum lea anulat sau nu. PNL va lua o decizie”, a spus Marian Vasile, liderul consilierilor PNL.
Citiți principiile noastre de moderare aici!