Congresul a fost organizat la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara, la iniţiativa senatorului Ben-Oni Ardelean, reunind peste 250 de participanţi, în mare parte liberali sau apropiaţi ai PNL, şi câţiva invitaţi speciali.
Printre participanţi s-a numărat şi şeful Serviciului de Informații Externe (SIE), Teodor Meleșcanu, care a încercat să contureze profilul unui lider, a vorbit despre arta negocierii, capacitatea de a mobiliza oamenii, sinceritatea politicienilor, compromisuri, orgoliu şi diplomaţie.
„Politicianul trebuie să fie sincer în principiu (…) Cred că politicianul trebuie să aibă printre primele calităţi capacitatea de a negocia, de a găsi soluţii, de a face compromisuri, dar de a face compromisuri fără a te compromite. Trebuie să ai onoare, dar nu trebuie să faci exces de orgoliu şi de mândrie (…) Onoarea trebuie să fie respectul pentru anumite principii fundamentale peste care nu vei trece niciodată. În rest, trebuie să fii gata să găseşti orice soluţie de compromis (…) Care este definiţia diplomatului, şi ar putea fi şi a politicianului: este un om care poate să spună du-te dracului de o manieră care îţi face plăcere şi ţie”, a explicat Meleşcanu.
Limbajul folosit de unii dintre politicienii autohtoni a fost un alt subiect care a suscitat interesul.
„Poţi folosi exprimări metaforice care să sugereze că ai un anumit dispreţ faţă de cineva sau ţi-ai dori ca persoana respectivă să dispară din locul pe care îl ocupă. Este şi o vastă tradiţie, din antichitate până în zilele noastre, a formulelor memorabile prin care politicienii îşi arată diverse sentimente fără a folosi acest limbaj trivial, de colţul străzii, de cartier (…) Sunt ţări în care nu se admit astfel de limbaje”, a explicat şi fostul ministru al Culturii Daniel Barbu.
În opinia primarului Nicolae Robu, totul ar trebui să plece de la educaţie şi totul ţine de exigenţele votanţilor până la urmă.
O temă abordată în contextul discuţiilor despre modificarea Constituţiei a fost rolurile pe care ar trebui să le joace preşedintele ţării, respectiv premierul.
„Depinde de sistemul care se va decide: republică prezidențială sau republică parlamentară. În funcție de asta se vor analiza și competențele. Din punctul meu de vedere, teme precum politica externă sau securitatea nu pot fi niciodată apanajul unui singur pilon al executivului. Oricum ai modela sistemul, președintele și primul-ministru trebuie să colaboreze în realizarea unor obiective fundamentale, de interes național. Pentru că unul are pâinea și cuțitul, care înseamnă bugetul și împărțirea lui, iar celălalt este ales popular, că probabil așa va rămâne, și are anumite competențe. Deci nu cred că trebuie un concurs de frumusețe: care o are mai mare, sau care este mai frumos”, a spus Meleșcanu.
Invitat special al evenimentului, Larry Ross, din SUA, preşedintele companiei Larry A. Ross Communications, a vorbit despre ce calităţi presupune statutul de lider.
„Liderii trebuie să aibă calitatea de a ridica o națiune. Dacă vrei să fii un lider care să aduci un impact în lumea ta, în diferite zone, trebuie să ai integritate în rolul pe care ți l-ai asumat. Păcatul de neiertat este ipocrizia (…) A doua calitate a unui lider este siguranța personală, emoțională, care înseamnă să accepți și să știi cine ești. A treia calitate a unui lider este simțul prioritizării, puterea de a separa lucrurile importante de cele neimportante. Așadar, un lider trebuie să aibă credință și valori, iar ce spune să și facă”, a spus Ross.
Printre invitaţi a fost şi analistul politic Cristian Pârvulescu, decan al Facultății de Științe Politice din SNSPA. El a fost cel care, printre altele, a abordat subiectul decolteurilor la întâlnirea cu jurnaliştii organizată în cadrul congresului.
„Segolene Royal este ministrul Ecologiei în noul Guvern din Franţa şi săptămâna aceasta Le Point atrăgea atenţia asupra unei decizii pe care a luat-o în calitate de ministru. A interzis funcţionarilor acelui minister să se îmbrace indecent, iar doamnelor funcţionar să poarte decolteuri lungi, adânci… Ce s-ar întâmpla în politica românească dacă nu s-ar mai purta decolteuri adânci? Ar fi o politică decentă”, a concluzionat, ca o glumă, Pârvulescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!