Conducerea PNL Timiş a convocat o conferinţă de presă extraordinară, duminică, pentru a informa despre existenţa acestui masterplan, care, în opinia liderilor liberali, este cel mai important document care va fi dezbătut şi apoi aprobat de consilierii municipali din Timişoara în acest mandat.
„Vrem să salutăm că se lucrează la masterplan, că se avansează la acest proiect pe care Timişoara îl aşteaptă de mult timp. Cred însă că el trebuie tratat cum se cuvine. Ştim că odată acest masterplan aprobat, el devine literă de lege. La o primă analiză a acestei versiuni am considerat că e potrivit să lansăm un apel către administraţia locală şi firmele care lucrează la acest plan, către cetăţenii Timişoarei, să dea atenţie acestui subiect în timp util. Credem că nu se poate avansa fără a se organiza pe parcurs dezbateri publice”, a afirmat preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu.
Liberalii susţin că acest plan este vag şi tratează superficial o serie de probleme vitale pentru oraş, cum ar fi situaţia proprietăţilor private şi a celor publice, problema poluării sau a spaţiilor verzi. „Nu rezultă limpede pe ce este fundamentat acest materplan. Nu rezultă situaţia proprietăţilor, ce este proprietate privată sau prorprietate publică pentru o mulţime de terenuri. Problema spaţiilor verzi, problema poluării, de asemenea nu sunt tratate convingător. Desigur că timişoara trebuie să se dezvolte ca un pol de activităţi cu valoare ridicată. Ceea ce ne-a frapat pe noi este că suprafaţa care ar urma să servească activităţilor meşteşugăreşti este mai mare decât a parcurilor industriale. Ori eu cred că Timişoara nu se poate susţine în principal pe activităţi meşteşugăreşti. În privinţa transportului, un subiect extrem de important, nu rezultă o încadrare în proiectul general de dezvoltare a Europei”, a mai spus Nicolae Robu.
Liderul PNL Timiş a mai afirmat că problema realizării unor noi căi de transport peste calea ferată şi peste canalul Bega sunt de asemenea tratate vag, în timp ce alte proiecte costisitoare din domeniul transportului, cum ar fi ridicarea căii ferate din oraş pe estacade sunt menţionate fără a se oferi o soluţie în privinţa finanţării lor.
În opinia lui Nicolae Robu, un alt subiect care ar fi trebuit tratat în acest masterplan este cel al infrastructurii de comunicaţie, mai ales că motto-ul ales de cei care au redactat documentul este „Timişoara, randevu cu tehnologia şi cultura”.
„În privinţa infrastructurii de comunicaţii, nu sunt lămurit dacă acest subiect este avut în vedere. Această infrastructură este esenţială. Timişoara ar fi cazul să devină o metropolă cu o reţea de fibră optică generală şi un wireless general. Este timpul ca de la idei să se treacă la fapte”, a declarat Nicolae Robu.
La rândul lui, consilierul local liberal Ciprian Jichici a afirmat că acest document, care este cel mai important pe care consilierii municipali îl vor dezbate şi aproba în actualul mandat preia viziuni şi direcţii de la regiile şi compartimentele Primăriei Timişoara în loc să forţeze o viziune nouă asupra dezvoltării municipiului.
„Consiliul Local al municipiului Timişoara are obligaţia de a se implica extrem de activ în dezbaterea acestui document. Niciunul dintre consilierii municipiului Timişoara nu are dreptul să îşi exprime votul în condiţiile în care nu va fi studiat extrem de atent acest document. PUG-ul trebuie precedat de un masterplan. Riscul este că multe dintre datele şi cifrele prezentate în acest masterplan sunt obţinute de la direcţiile şi regiile primăriei. Acest masterplan ar trebuie să forţeze o viziune”, a afirmat Jichici.
Şi deputatul liberal Horia Cristian a ţinut să insiste ca acest plan să fie dezbătut public înainte de a fi aprobat. Rămâne de văzut ce vor face reprezentanţii Primăriei Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!