Parlamentarul PNL de Timişoara Petru Ehegartner spune că enunţul proiectului de lege pe care l-a iniţiat este foarte simplu şi nu face decât să extindă practic posibilităţile de consultare a cetăţenilor, prin posibilitatea de a realiza dezbateri publice şi în mediul virtual, pe site-ul oficial al instituţiei care generează dezbaterea.
„Am depus un proiect de modificare a Legii 52 din 2003 privind transparenţa decizională. Modificarea dă posibilitatea realizării consultărilor şi dezbaterilor publice în mediul virtual, dar neapărat pe site-ul oficial al instituţiei, respectând toate celelalte condiţii care erau prevăzute în lege privind dezbaterile publice clasice. Am înţeles că este depus la Camera Deputaţilor şi un alt proiect de modificare a Legii 52, iniţiat de Academia de Advocacy, care are un cu totul şi cu totul alt conţinut şi care din punctul meu de vedere, şi nu numai al meu, această modificare ar duce la o îngreunare a dezbaterii publice, creând o instituţie verigă intermediară între iniţiativă şi decizie”, a afirmat senatorul liberal.
Fost consilier local, Ehegartner împărtăşeşte părerile primarului Robu cu privire la dezbaterile publice organizate la sediul primăriei.
„În general, la dezbaterile publice care se organizează, de cele mai multe ori practic nu se pot trage concluzii, sunt intervenţii strict punctuale de interes personal aş zice. Într-un mandat de patru ani am participat la câteva, puţine, e adevărat, după care am refuzat pur şi simplu să particip pentru că nu le vedeam rostul la aceste dezbateri publice. Era mai mult instituit cadrul de a crea un scandal public”, a adăugat senatorul PNL. Ehegartner spune că a propus ca dezbaterile să poată fi organizate pe site-urile instituţiilor publice pentru că de obicei aceste site-uri oferă un anumit grad de protecţie, de securitate, şi există posibilitatea arhivării şi printării intervenţiilor.
De cealaltă parte, unii cetăţeni şi chiar anumite ONG-uri, cum ar fi Pro Democraţia, au reclamat faptul că dezbaterile publice de la primărie nu sunt anunţate de fiecare dată din timp sau sunt organizate la ore când oamenii sunt încă la lucru, ceea ce face practic imposibilă participarea unui public larg.
În aceste condiţii, Robu a afirmat că speră ca proiectul de lege iniţiat de colegul său de partid să fie adoptat cu succes.
Cum ar putea fi implementată noua procedură în cazul Primăriei Timişoara? O variantă ar fi să existe din nou o secţiune forum pe site-ul instituţiei unde să aibă loc dezbateri, dar primarul ia în calcul şi varianta Facebook.
„Este obligatoriu, dacă va fi adoptată propunerea domnului Ehegarnter, ca fiecare instituţie care conform legii trebuie să organizeze consultări şi dezbateri publice să aibă pe site-ul său oficial o secţiune care se pretează la aşa ceva, o secţiune de tip forum spre exemplu, sau să ataşeze site-ului oficial un instrument de tip Facebook spre exemplu, care de asemenea să fie asumat oficial”, a declarat Robu.
Urmând această linie, „într-o bună zi” s-ar putea ajunge să se renunţe chiar la dezbaterile clasice organizate la sediul primăriei. „Dacă vom vedea că dezbaterile în mediul virtual vor avea succes, vor fi considerate relevante, şi dacă perseverând şi cu dezbaterile face to face până la un anumit punct vom ajunge la concluzia că acestea din urmă nu prezintă interes într-o bună zi vom renunţa la ele”, a conchis primarul Timişoarei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!