Din cauza condițiilor meteo, Primăria Timișoara se vede nevoită să decaleze tratamentele de dezinsecție împotriva țânțarilor.
„Tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții de siguranță și eficiență a operațiunilor de dezinsecție”, anunță reprezentanții primăriei.
Deși s-a decalat perioada, tratamentele vor fi efectuate tot terestru, seara și noaptea, între orele 21-6. Ca de obicei, reprezentanții primăriei dau asigurări că personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat, iar produsele folosite – Cymina Plus și Vectobac WG – sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii.
Recomandări și obligații
Pe de altă parte, există și câteva recomandări pentru cetățeni și pentru crescătorii de albine.
„Vă rugăm să evitați zonele de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţii de combatere a ţânţarilor şi larvelor acestora, pentru a elimina eventualele incidente neplăcute. (…) Totodată, recomandăm apicultorilor ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor și să scoată stupii în afara ariei de stropire”, spun reprezentanții primăriei.
Există, însă, și obligații. Proprietarii trebuie ca, atunci când constată apariția unor dăunători – insecte sau rozătoare – să ia măsurile necesare eliminării lor în termen de cinci zile. De asemenea, aceștia sunt obligați:
• Să salubrizeze și să igienizeze spaţiile propri de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor, înainte de începerea lucrărilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie;
• Să efectueze lucrări de deratizare, dezinfecţie sau dezinsecţie, odată cu acţiunile organizate şi coordonate de Primăria Municipiului Timişoara, prin operatori în domeniu;
• Să ia măsuri de combatere a dăunătorilor de pe spaţiile verzi din proprietate;
• Să nu execute lucrări de dezinsecţie sau să aplice pesticide fără autorizare sau substanţe care afectează insectele polenizatoare
„Nerespectarea obligaţiilor de mai sus se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 1.000 și 2.500 de lei pentru persoanele juridice”, conchid reprezentanții primăriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!