Nu numai timişorenii s-au arătat dezinteresaţi de bugetul oraşului, ci şi aleşii locali, doar câţiva fiind prezenţi în sala de consiliu a Primăriei Timişoara în timpul dezbaterii publice. Astfel, singurele propuneri şi amendamente la proiectul de buget propus de executivul primăriei au venit de la preşedinţii consiliilor consultative de cartier şi preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara, Petru Olariu, care a avut cele mai multe comentarii pe marginea proiectului de hotărâre propus de municipalitate.
În general, propunerile oamenilor au vizat asfaltarea unor străzi şi realizarea de trotuare, ori introducerea sau reabilitarea sistemului de canalizare. Un cetăţean a propus chiar ca Primăria Timişoara să realizeze parcări pe verticală pe Calea Martirilor, la fel ca în Bucureşti, în locul garajelor construite după 1989. O altă propunere a vizat reabilitarea Căii Moşniţei, stradă care, spun riveranii, nu a fost niciodată asfaltată, o parte fiind acoperită de plăci din beton încă de dinainte de 1989.
Puţinele interpelări ale cetăţenilor nu i-au pus în încurcătură pe mai-marii oraşului Timişoara, lucru confirmat chiar de viceprimarul Adrian Orza.
„Din fericire, chiar întrebările care au fost puse erau acoperite ca şi realitate în teren. Acesta este scopul bugetului, să rezolve probleme. Din păcate, deşi pe cifre lucrurile par doar un pic mai rele decât în anul trecut, în realitate situaţia e mult mai gravă deoarece au crescut atribuţiile pe care le avem, cum ar fi serviciile medicale din şcoli, pe care le-am preluat. Iar multe dintre aceste domenii preluate anul trecut au venit ele însele cu datorii. Dar cifrele seci nu reflectă întotdeauna realitatea din teren“, a spus Orza.
Amendamentele propuse joi de cetăţeni vor fi transmise consilierilor locali care se vor întruni într-o şedinţă extraordinară, în data de 9 martie, pentru a supune la vot bugetul pe anul 2010 al oraşului Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!