Doar în două pieţe din Timişoara este permisă vânzarea cărnii de miel şi a mieilor vii, înaintea sărbatorilor de Paşti: în Badea Cârţan şi în Iosefin. Cu toate acestea, marţi, în prima zi în care inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi cei ai Primăriei Timişoara au dat liber la sacrificarea mieilor în pieţe, timişorenii nu prea s-au înghesuit să-şi cumpere carnea pentru drob.„Mai trec câte unul-doi clienţi, întreabă de preţ şi pleacă. E aproape ora 10 şi încă n-am vândut nimic”, se plângea marţi dimineaţă una din vânzătoarele din hala de carne şi brânzeturi din Piaţa Badea Cârţan.
Cei 23 de lei pe care trebuie să-l plătească pe kilogramul de carne de miel îi cam ţin departe de standurile de vânzare pe timişoreni. Asta, cu toate că oferta nu lipseşte şi e şi diversificată, căci mielul de Paşti poate fi anul acesta şi un ied, vândut însă la acelaşi preţ, sau chiar un berbecuţ, pentru care va trebui să scoateţi din buzunar 10 lei pe kilogram.
Desigur, pentru mieii vii s-ar plăti mai puţin, atâta doar că aceştia lipsesc cu desăvârşire deocamdată.„Noi ne-am pregătit, hala de scarificare e echipată cu tot ce trebuie. N-a venit însă până acum nimeni cu miei vii pentru a-i tăia aici. Nu e un lucru neobişnuit. Ciobanii nu prea apar înainte de Florii, încep să vină abia de luni-marţi, încolo. Până atunci, vând en-gros italienilor şi arabilor, pentru export, şi de-abia după aceea ajung şi în pieţe. Sper să nu păţim ca anul trecut, când cu două-trei zile înainte de Paşti am rămas fără miei”, spune Daniela Crăciun, administratorul Pieţei Badea Cârţan.
Deocamdată, carnea de miel nu lipseşte, chiar dacă preţul nu prea le face cu ochiul amatorilor.
„E cam scump mielul anul acesta. Am vrut să cumpăr, dar cred că o să mai aştept. Oricum, până la Paşti mai este timp, mai sunt aproape două săptămâni, şi poate se mai ieftineşte”, mărturisea un timişorean trecut de a doua tinereţe, inspectând cu un ochi critic carnea de pe galantar.
Vânzătorii ţin acum la preţ, iar până în 24 aprilie, ultima zi în care mieii pot fi sacrificaţi şi comercializaţi în cele două centre de tăiere, mai este, într-adevăr, mult.
M. Horescu
Ciobanii dau miei si pe bonuri de masa!
Controale la miei in pietele agroalimentare din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!