Direcţia Regională de Statistică Timiş, împreună cu Institutul de statistică din Szeged şi-au pus forţele împreună şi au realizat volumul intitulat „Principalele caracteristici socio-economice ale regiunilor Del-Alfold-Ungaria şi Vest-românia, 2008-2011″. Un instrument de lucru excelent, care cuantifică datele statistice referitoare la evoluţia celor două regiuni pe durata a trei ani, în numeroase domenii ale vieţii sociale şi economice.
„Această lucrare e rezultatul colaborării de cinci ani de zile dintre Direcţia Regională de Statistică Timiş şi Institutul de Statistică Szeged. Această lucrare analizează datele pe o durată de trei ani. Pare o perioadă scurtă, dar e semnificativă, şi prezintă evoluţia acestor două regiuni „oglindă”. Studiul include trei judeţe din Ungaria, o zonă cu 1,3 milioane locuitori, respectiv patru judeţe din România cu 1,9 milioane de locuitori”, a declarat Sorin Belea.
De cealaltă parte, Vegh Zoltan, consultant al institutului din Szeged, fost director, a vorbit despre studierea efectelor crizei asupra celor două regiuni: „Acest volum oferă o imagine extrem de clară asupra efectelor crizei asupra celor două zone. Dacă în Ungaria economia a stagnat, în regiunea Vest din România creşterea a fost spectaculoasă”.
Economia regiunii Vest, cu mult peste cea din Del-Alfold
Una dintre cele mai interesante concluzii trase în urma comparării datelor celor două zone analizate arată că în ambele femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii cu şapte ani.
Similitudini există şi în ceea ce priveşte evoluţia din domeniul şcolarizării. Dacă la capitolul învăţământ primar cele două regiuni sunt aproape la egalitate, cu un mic avantaj de partea ungurilor, în ceea ce priveşte învăţământul secundar Del-Alfold este mult peste Vest. Situaţia se schimbă total când vorbim de învăţământul superior, aici Timişoara duce regiunea românească mult peste regiunea cu centrul la Szeged.
Regiunea Vest, desigur mai ales ca urmare a situaţiei din Timiş, stă excelent la capitolul economic. „Dacă economia din Ungaria a stagnat pe durata crizei, cea din partea română a avut o creştere de 150%. PIB în regiunea vest este de 6600 de euro, iar în Del-Alfold – 6300 de euro”, a mai declarat Belea.
Ca şi poziţie între regiunile Europei, la fel, regiunea Vest stă mai bine, adică locul 245 din 268, iar Del-Alfold ocupă locul 254.
Unde stau excelent ungurii este capitolul utilităţi, unde problema de pe partea cealaltă a graniţei a fost de mult rezolvată, în timp ce pe partea românească situaţia nu este una prea fericită.
Citiţi ataşat acestui material comparaţia statistică între cele două regiuni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!