Odiseea construirii unui skatepark în Parcul Central a ajuns la sfârșit. Și nu unul fericit, pentru că oficialii primăriei renunță de tot la investiție. S-au schimbat vremurile, deși primăria se chinuie de cel puțin cinci ani să amenajeze câteva rampe pe spațiul fostului parc de skate de la marginea Parcului Central. Au fost promisiuni, contracte, bani aruncați degeaba.
„Acolo a fost o adevărată aventură, este o întortocheală, așa, în lungul anilor. Am vrut să facem un skatepark, am și început lucrările la un moment dat (…) Am contractat o firmă, după care totul s-a blocat, firma a invocat erori în proiect, n-a vrut să continue, am ajuns prin instanțe (…) am câștigat în instanță, am luat-o de la capăt și aproape că s-a repetat ceea ce spuneam. Nu vă dau toate detaliile, dar vă spun că ultima dată s-a ajuns (…) să se constate că o parte din echipamentele prefabricate propuse de proiectant nu sunt ca cele omologate. Trecerea pe echipamente omologate ar fi presupus modificări în proiect. Proiectantul ne-a comunicat că și-a schimbat obiectul de activitate și nu mai poate să se ocupe. Prin urmare, am eșuat și la această încercare”, explică primarul Timișoarei.
Odiseea unui parc de skate care trebuia amenajat în 3 luni
Realizarea unui skatepark în Parcul Central este o idee care datează încă din campania electorală din 2012. Construcția a început prin aprilie 2015. Aproape de finalul primului mandat, edilul-șef reitera promisiunea pe care le-a făcut-o tinerilor.
„Iată, am ajuns la încheierea contractului și acum la predarea amplasamentului și emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Banii provin de la bugetul local, iar termenul de execuție este unul scurt, de trei luni”, spunea acesta.
Parcul trebuia făcut de firma Kasdum-GF, care mai avea și alte contracte cu primăria, inclusiv pentru reabilitarea Liceului Lenau. Lucrările au început atunci, dar au fost oprite la scurt timp, după ce constructorul a acuzat probleme de proiectare și omisiuni în listele de echipamente, care ar fi însemnat costuri suplimentare de 280.000 de lei.
„Proiectul este în regulă și termenul este foarte scurt, de numai trei luni… Sunt componentele turnate, aduse gata, doar se montează la fața locului. E cam ca la puzzle”, explicau, la acea vreme, reprezentanții municipalității.
Primăria a refuzat suplimentarea, iar problema a ajuns în instanță. Doi ani mai târziu de la semnarea contractului, primăria a câștigat la Curtea de Apel Timișoara. S-a făcut o nouă licitație pentru execuția parcului de skate. PMT dădea maximum 2,15 milioane de lei cu tot cu TVA constructorului, dar la un moment dat s-a răzgândit. Anunțul de licitație a fost retras de pe SEAP. În septembrie 2018 s-a făcut a treia licitație, după revizuirea proiectului pe care cei din primărie îl considerau „în regulă”.
Despre un conflict de interese
Proiectantul, SC Urbanito City Concert SRL, a decis atunci că investiția crește la cel mult 2,42 milioane de lei. Lucrarea a fost atribuită în cele din urmă în februarie 2019. Urma să se ocupe de construirea puzzle-ului firma Lovrintim SRL, care amenaja atunci și Parcul Central. Valoarea contractului era de 2,09 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 430.000 de euro.
În mai 2019, la trei luni de la finalizarea licitației, s-a descoperit că există un conflict de interese. Două avertismente a trimis ANI (Agenția Națională de Integritate – n.r.) către primărie cu privire la acest contract. Practic, documentul ar fi trebuit semnat și de Direcția Economică a PMT, însă șefa direcției are un copil cu șeful firmei care a câștigat licitația. Lucrurile s-ar fi lămurit printr-o dispoziție de primar prin care au fost înlăturate cele două avertismente, ne spuneau sursele noastre din primărie.
„Acum s-a semnat contractul, pentru că au fost discuții pe tema unui suspectat conflict de interese și am vrut să lămurim lucrurile. Nu mai contează asta pentru noi (…). Ceva de genul acesta, Economicul nu putea semna. Nu e niciun conflict, este asumat tot ce era de asumat de către aparatul de specialitate, fiecare a semnat conștient de ceea ce face și nu putem să stăm luni de zile că mai știu eu cine vine cu o acuză. Există legi în țara asta și trebuie respectate”, explica, în mai 2019, primarul Timișoarei.
În august 2019, alte trei luni mai târziu, lucrările încă nu începuseră. Varianta oficială a primăriei era că se așteaptă după piesele din puzzle, pentru că nu se găsesc pe stoc. La acea vreme, primarul era foarte ambiguu în declarații.
„Avem alte priorități”
Aproape un an mai târziu, edilul-șef spune că Timișoara are alte priorități. Îi sfătuiește pe pasionații de senzații tari să folosească „skatepark-ul” din spatele Sălii Olimpia.
„Îi rog, îi îndemn, mai bine zis, pe iubitorii de așa ceva să folosească skateparkul pe care l-am amenajat în spatele sălii Olimpia. Nu este unul de foarte înalt nivel, nu este unul de competiții, dar este un skatepark destul de bun, apreciat de către iubitorii de senzații tari din practicarea acestui sport, să-i zicem sport. Așa mi-au spus mie cei care l-au folosit”, a spus, recent, primarul.
În „dezvoltarea în superforță” prin care trece Timișoara nu este loc și de parcul de skate de 2 milioane de lei promis tinerilor din oraș. Ei le-au cerut în repetate rânduri o astfel de investiție primăriei, pentru că au nevoie de un spațiu amenajat și sigur pentru a practica acest sport.
„La ora actuală nu mai este pe rol nimic vizavi de obiectivul de a avea acolo un skatepark. Momentan vă dați seama că avem alte priorități, schimbându-se vremurile. Momentan nu putem să ne preocupăm de el, avem alte lucruri mai stringente cărora trebuie să le dăm și bani, și toată atenția”, a mai explicat primarul orașului.
Articole pe aceeași temă:
Nevoie de skatepark! Groapa de lângă Parcul Central încă își așteaptă constructorul
Trimite articolul
XAlte prioritati fiin sa sifoneze banii pe trotuare scumpe sotron.
-
De când a ajuns un skatepark să fie prioritar pentru un oraș în care încă există străzi neasfaltate ?
Citat din spusele primarului:
“Acolo a fost o adevărată aventură, este o întortocheală, așa, în lungul anilor… Prin urmare, am eșuat și la această încercare”, explică primarul Timișoarei.
Asa sunt majoritatea proiectelor administratiei Robu care pot fi caracterizate prin incompetenta, indolenta, litigii in instanta, proiectare incompleta, conflicte de interese si ALTE PRIORITATI !
Daca in 5 ani nu a fost in stare sa faca un skatepark, cu 2 milioane de lei si cu termen de 3 luni, de la bugetul local cine mai crede ca Pasajul Solventul, pentru care asteptam de 8 ani deja, se va mai realiza vreodata de aceasta administratie corupta si ineficienta !
-
Lasa ca ti-l face pesedeul in 2 weekenduri de cand ajung la putere.
sa faca orbu o fantana urlatoare cu lumini din star wars, ce dracu!
cand nu te pricepi, lasa-i pe altii
Societatea in care traim e dezamagitoare. Eu am hotarat sa nu fac copii si sa imi traiesc viata in mod egoist, pentru mine si pentru a ajuta oamenii din jurul meu. Nu voi strange averi, nu voi juca jocurile sociale, nu voi lasa nimic nimanui. Asta e libertatea mea absoluta.
-
Nu-ti face nimeni statuie. Bye!
Ar fi fain daca terenurile de baschet nu ar omise. Sa vedem daca se va realiza acest lucru.
-
cand sa se realizeze? Administratia Robu isi dovedeste “valoarea” si “competenta” de 8 ani.
Next!
Sigur că nu este o prioritate;
Pentru dl Robu doar lucruile scumpe-supraevaluate şi absolut inutile sunt o prioritate, cum este podul peste Bega în prelungirea străzii Jiul.
Amplificarea patologică a traficului rutier, îngrămădirea pietonilor şi bicicliştilor pe trotuare, defirşări de pieţe ultracentrale pentru evenimente de susţinere a imaginii proprii, etc; Dezvoltarea în forţă fără mici o consultare publică a locuitorilor vizaţi de intruziunile exclusive a acestui bolnav mintal.
Bine ca a dat o gramada de bani pentru studiile de fezabilitate, ca a dat o gramada de bani pentru licitatii, ca a dat o fgramada de bani pentru forma aia ce a castigat totusi licitatia si carei-a i-a fost anulat contractul ( ca nu se anuleaza numica fara sa despagubesti, ca nu firma aia de constructuii a fost de vina pentru neregulile din proiect)
Plus ca a mai dat banii pentru ce s-a facut pana acuma, adica taiat pomii (placerea lui Robu), facut groapa aia de se vede, ca nu se face prin munca voluntara ce e acuma pe teren.
Este exact ce face Robu cu studiile lui de fezabiliztate. Adica da in studiou asta si asta si asta si la urma nu se face. Prin asta firma de a facut studiul capata banii si nici nu poti sa-i spui ca ce ai facut a fost si asa o catastrofa, nerealizabil, ca daca nu s-a facut nimica, nici nu poti zice ca studiul de fezabilitate nu a fost bun.
La fel se face si cu studiile pentru fantanile cu LRD-uri, ca unii fac studiile, pe bani frumosi, si dupa aia vine Robu, ca ….hopa, nu mai facem, sau facem un pic mai incolo si deci reluam de la zero totul, ca studiile au expirat si s-a schimbat locatia. Deci alti bani, alta distractie (Eu as mai completa cu alt pesches la firma cui trebbuie) Este numai o metoda de sustras banii pentru niste studii inutile si neutilizabile. Scopul acestior studii este numai sa se dea niste bani de poaman. Dar la cine trebuie. Deci sa dai legal niste bani pentru cineva.
Corect.Nu este o prioritate.Este un MOFT! Asa ca,mofturile sunt la coada listei.De data asta,de acord cu roaba!
Nu sa faca, ci sa REfaca skateparkul, pentru ca acesta a existat! Cred ca s-a facut prin 1999-2000 in parcul central.
Ciuhandu cand bugetul timisoarei era probabil de 10 ori mai mic a reusit sa faca skatepark si robulienii acum numai conflicte de interese sunt in stare sa faca!
Skateparkul poate fi facut asa de simplu: sdm trebuie doar sa asfalteze peticul de pamant, asa cum a fost el pe vremuri si primaria sa cumpere rampele si sa le puna pe teren. Si gata, asa de simplu este!
Si mai erau acolo niste paleti de lemn, tamburi de lemn si mormane de pamant care pasionatii de biciclete si le amenajau ei singuri cum vroiau.
Asta cred ca e cea mai sinpla investitie posibila si incompetentii robulieni pentru ca nu se inteleg la parandarat prefera sa nu o faca!
-
Amice…iti imaginezi valoarea acelui amplasament? Cum iti poti imagina ca il vor transforma vreodata in loc de joaca? NEVER!Sunt alte interese la mijloc.
Ce sa ceri de la robu interlopu’, sluga lu’ nasleu, pistolaru’ obez
Cât timp vom avea un nesimțit în fruntea primăriei și osleahta de incompetenți pe lângă el, nu vom avea un oraș european.