Între 1919 şi 1943, Timişoara a cunoscut o adevărată revoluţie a peisajului său arhitectonic. A fost o epocă în care oraşul a început să prindă viaţă în moduri neaşteptate şi spectaculoase.
Potrivit reprezentanților Muzeului Național al Banatului, în doar 24 de ani, s-au eliberat 5.973 de autorizaţii de construcţie şi 7.252 autorizaţii de reparaţii şi transformări.
„Aceste cifre nu sunt doar numere seci, ci mărturii ale unei epoci în care Timişoara s-a transformat din temelii. Înainte de Unire, Timişoara avea 4.200 de case. Până la 1 aprilie 1943, numărul acestora a crescut impresionant, ajungând la 9.050”, relatează reprezentanții instituției.
Detaliile acestor locuinţe sunt următoarele:
- Case cu parter: 7.260
- Case cu un etaj: 1.043
- Case cu două etaje: 288
- Case cu trei etaje: 74
- Case cu patru etaje: 23
- Case cu mai multe etaje: 2
„Aceste date nu doar că ilustrează o creştere cantitativă, ci reflectă şi diversitatea arhitecturală care a început să definească Timişoara”, au mai relatat reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Conform dr. Nicolae Ilieşiu, în „Timişoara- Monografie istorică”, pagina 128, aceste cifre sunt un testament al evoluţiei unui oraş ce îşi construia identitatea modernă pas cu pas.
Trimite articolul
XDezvoltarea nu are nicio legatura cu anexarea de catre Romania, ba dimpotriva, aceasta a fost o frana.
-
😂🤣😂🤪 e asa ca ne zici tu judecati de valoare, sau de ce? interesant de aflat(pentru cine nu stie) ar fi cate din casele alea de la 1918 erau ocupate de romani… ca in Banat romanii erau majoritari chiar si cu toata maghiarizarea fortata.
mai “vest”, tu ai fi fost mult mai destept (si mai fericit si mai bogat, “evident”) daca Banatul nu era “anexat”(atat ca romanii l-au cam primit cu bratele deschise pe Virgil Economu, stii? Poate vezi si de ce, incearca sa gasesti discu.rsul lui Aurel Cosma), dar asa, uite ce ti s-a intamplat😂🤣😂🤪
Lasa, ca ai primar un fritz, l-ai si votat, e ok, “Neckerman” face asta din Timisoara😂🤣😂🤪. Si ne baga si in Schengen😂🤣😂🤪.