Timișorenii își vor putea achita impozitele pe clădiri, terenuri și mijloace de transport începând din data de 13 ianuarie 2014, când va fi reluat programul cu publicul la Direcția Fiscală a Municipiului. Impozitele vor putea fi plătite, ca și în anii trecuți, la ghișeele Direcției Fiscale de pe Bulevardul Mihai Eminescu nr. 2B, de lângă sediul primăriei, la oficiile poștale sau online.
În altă ordine de idei, de anul acesta au fost introduse două taxe noi la Timișoara: taxa de tranzit și cea de poluare.
Taxa de tranzit, în valoare de 200 de lei per tranzitare, va fi plătită de cei cu vehicule de transport marfă peste 7,5 tone care traversează municipiul Timişoara când ar putea să nu treacă prin oraş pentru a ajunge la destinaţie, folosind tronsonul de şosea de centură existent la ora actuală.
Potrivit hotărârii de consiliu local prin care a fost aprobată, la finele anului trecut, procedura de administrare a acestei noi taxe, taxa de tranzit va fi achitată de transportatorii care tranzitează Timişoara pe traseul str. Gheorghe Adam (de la intersecţia cu Calea Dorobanţilor) – str. Avram Imbroane – str. Aristide Demetriade – str. Divizia 9 Cavalerie – str. Amurgului si retur.
„Ruta ocolitoare pe acest tronson este următoarea: Calea Dorobanţilor (de la intersecţia cu str. Gheorghe Adam) – DN 6km 550+060 – centura de nord – Calea Aradului (pana la intersecţia cu str. Amurgului) şi retur. Tranzitul reprezintă trecerea vehiculelor care transportă marfa pe teritoriul Timişoarei fără alte staţionări decât cele strict necesare pentru schimbarea direcţiei. Nu sunt în tranzit vehiculele care aduc/ preiau marfa în/ din Timişoara”, se arată în respectiva hotărâre de consiliu.
S-a stabilit ca această taxă să fie achitată online, accesând site-ul www.dfmt.ro, sau la casieria Direcţiei Fiscale. Casieria a fost închisă în această perioadă, iar reprezentanţii instituţiei nu ne-au putut spune dacă a achitat cineva online, de la 1 ianuarie până acum, noua taxă, urmând să ne prezinte o situaţie în cursul zilei de luni.
Oricum, cei cu vehicule de transport marfă care tranzitează municipiul pe ruta stabilită fără să plătească taxa riscă amenzi de 2.500 de lei, conform reglementărilor locale.
Taxa de poluare, în valoare de 500 de lei pe an, trebuie achitată de către agenții economici care desfășoară activități cu impact asupra mediului înconjurător, potrivit codurilor CAEN.
Este vorba despre operatorii care desfăşoară activităţi supuse procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, prevăzute în Anexa 1 a Ordinului nr. 1798 din 2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu. Circa 8.000 de societăți ar urma să plătească această nouă taxă de poluare, din estimările șefului Direcției Fiscale a Municipiului Timișoara, Adrian Bodo, ceea ce ar însemna un plus de 4 milioane de lei la bugetul local.
Tot din 2014, consiliul local a decis să elimine taxa pe artificii, care era de 200 de lei pe minut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!