Asta este concluzia la care au ajuns specialiştii de mediu după ce au constatat, în Timişoara, 46 de depăşiri ale valorilor maxime admise de Comisia Europeană doar în acest an. Or România s-a angajat prin Tratatul de aderare ca niciun oraş să nu depăşească de mai mult de şapte ori pe an aceste valori.
Pe ultima sută de metri, specialiştii din Timiş s-au întâlnit, marţi, la Prefectură, încercând să găsească soluţii pentru reducerea poluării din întreg judeţul. “Situaţia este gravă“, a avertizat, în cadrul acestei şedinţe, Alina Căluşeriu, şeful Serviciului de Implementare Politici de Mediu din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş. Reprezentanţii autorităţii de mediu au afirmat că cele mai multe depăşiri au fost înregistrate în luna iulie, pe Calea Şagului şi Calea Aradului.
Căluşeriu a avertizat că din cauza acestor depăşiri România riscă sancţiuni financiare de zeci de mii de euro pe zi şi chiar încetarea calităţii de stat membru al Uniunii Europene. “Sancţiunile sunt financiare şi le decide Curtea Europeană de Justiţie şi bineînţeles că au diferite elemente de stabilire a cuantumului amenzii. Penalităţile se pot aplica pe zi şi, din jurisprundenţa celorlalte state, amenzile sunt foarte consistente: zeci de mii de euro pe zi. Sancţiunea majoră ce poate fi aplicată de Curtea Europeană de Justiţie e aceea de a înceta calitatea de stat membru pentru nerespectarea tratatului de aderare“, a adăugat Alina Căluşeriu, care a precizat că procedura de infringement, prin care România poate fi sancţionată a fost deja demarată.
La rândul lui, şeful Gărzii de Mediu Timiş, Marian Eperieş, a afirmat că, din cauza acestor depăşiri, Primăria Timişoara a fost sancţionată cu avertisment, iar municipalitatea, la rândul ei, a sancţionat mai mulţi agenţi economici.
Pe de altă parte, şeful Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara, Adrian Bere, a declarat, în cadrul aceleiaşi şedinţe, că motivele depăşirii acestor indicatori sunt şantierele deschise în oraş, drumurile de pământ, accesul cu basculante, dar şi faptul că în luna iulie centura de ocolire a oraşului a fost închisă.
În lipsă de soluţii, reprezentanţii municipalităţii chiar au cerut închiderea staţiilor de monitorizare, pentru ca acestea să nu mai înregistreze repetatele abateri de la normele europene, lucru însă imposibil de realizat deoarece staţiile sunt legate prin internet la Agenţia Europeană pentru Protecţia Mediului.
Pe de altă parte, reprezentantul Serviciului de Salubrizare din cadrul Primăriei Timişoara, Adrian Puşcaş, a afirmat că printre soluţiile luate de municipalitate pentru micşorarea cantităţilor pulberilor de praf din atmosferă este spălarea principalelor artere din oraş, dar şi această procedură va fi oprită în 31 august, din lipsă de fonduri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!