În 24 aprilie 2015, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean Timişoara au avut loc percheziţii care vizau fapte de corupţie. Percheziţii au fost făcute şi acasă la doctoral Ionac. Atunci, după cum a declarat Ionac, pentru tion.ro, a fost cercetat în calitate de martor, pe motivul că ar fi luat mită de la pacienţi, „lucru care a fost întotdeauna contradictoriu cu mine”.
Un raport al Curţii de Conturi a dezvăluit mai multe nereguli grave: operaţii estetice făcute la clinica de la Spitalul Judeţean Timişoara, decontări fictive de intervenții chirurgicale şi decontări de medicamente asupra cărora există semne de întrebare. Acum, clinica călcată în primăvară de cei de la DGA a rămas fără materiale sanitare, conform lui Mihai Ionac.
„Vă comunicăm că în urma neonorării solicitărilor zilnice de aprovizionare cu material strict necesare operațiilor vasculare, pe care colectivul clinicii de Chirurgie Vasculară le-a remis direcțiunii Spitalului Clinic Județean de Urgență Pius Brânzeu din Timișoara (este vorba de peste 500 de referate de solicitare, trimise începând cu 15 mai 2011), din data de luni 22 iunie 2015, colectivul clinicii va fi în imposibilitate de a mai realiza operații de revascularizare arterială (bypassuri, endarterectomii carotidiene, anevrisme etc). Lipsesc materiale elementare: fire de sutură, tuburi de dren, folii sterile de protecție contra infecțiilor a plăgilor operatorii etc”, spune Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară.
După epuizarea ultimelor rezerve de care mai dispune în urma achizițiilor prin programul național de sănătate, Ionac estimează că, începând cu 24 iunie 2015, va putea asigura exclusiv tratamentul conservator și nu intervențiile operatorii necesare în urgențele vasculare și care se impun în multe cazuri pentru salvarea membrelor de la amputație sau salvarea vieții în cazul anevrismelor.
„În această situație am informat conducerea spitalului și am solicitat poziția acesteia referitoare la posibilitatea de a continua în condiții decente activitatea secției. De asemenea, am solicitat o soluție conducerii spitalului referitoare la situația existentă, practic fără ieșire, în care pacienții care se adresează clinicii noastre cu toată încrederea, doresc să își salveze membrele de la amputație sau să prevină accidentele vasculare cerebrale, în condițiile în care nu dispunem de materiale, dar pacienții intenționează să își achiziționeze materialele strict necesare”, transmite Ionac.
Managerul Spitalului Judeţean din Timişoara, Marius Craina, spune că activitatea medicală şi chirurgicală nu va fi perturbată.
„Absolut toate materialele care sunt trecute în materialul respectiv sunt contractate şi urmează a fi achiziţionate în cel mai scurt timp. Activitatea medicală şi chirurgicală sub nicio formă nu va fi perturbată. Este pentru prima oară în spital când pentru anumite repere şi materiale se organizează licitaţii. Este foarte important de ştiut cum până acum a putut să opereze fără ele, materialele vor fi achiziţionate pentru prima oară. El a avut o discuţie în cursul zilei de joi şi vineri cu cei care se ocupă cu achiziţia de materiale, i-au dat asigurări că materialele sunt contractate, cu toate acestea a făcut acest comunicat, ceea ce denotă o totală lipsă de colaborare şi respect faţă de ceilalţi angajaţi ai spitalului”, a declarat Marius Craina.
Articole pe aceeași temă:
Perchezitii la Spitalul Judetean Timisoara si in casa doctorului Mihai Ionac
Citiți principiile noastre de moderare aici!