Muzeul Satului Bănățean de la Pădurea Verde va organiza mai multe evenimente în viitor. Noul manager ne-a declarat în ce direcții intenționează să dezvolte instituția.
„Mă interesează să dezvolt muzeul pe două dacă nu pe cel puțin trei direcții. În continuare, vom merge pe organizare de evenimente, dar, complemetar, și pe organizarea de evenimente culturale. Deci, spectacole și evenimente culturale. Aș vrea să le îngemănez cumva, să meargă oarecum împreună, ideea de bază ar fi să servim și cultură. Deci fiecare eveniment să fie însoțit și de o expoziție, un eveniment cu o tentă culturală clară pentru că, până la urmă, specificul unui astfel de muzeu este să servească marele public prin cultură. Sunt conștient, însă, că și evenimentele și spectacolele și alte forme de a aduce lumea la Muzeul Satului sunt benefice pentru că ne popularizează, aduc public, dar rolul nostru este și acela de a culturaliza”, ne-a declarat Dorel Micle, director interimar la Muzeul Satului Bănățean.
O altă componentă a dezvoltării instituției ar fi aceea de a accesa fonduri europene.
„Muzeul Satului Bănățean nu a avut până acum un departament al proiectelor, care să se ocupe de câștigarea de proiecte transfrontaliere, europene și chiar naționale. Mă refer în primul rând la cele naționale, care nu au fost accesate niciodată, din păcate, și sunt fonduri pentru astfel de evenimente fie culturale, fie științifice. Nu îmi dau seama de ce nu s-a întâmplat acest lucru până acum. Apoi, faptul că suntem graniță în graniță cu Serbia și Ungaria ne oferă șansa să accesăm fondurile acestea transfrontaliere, deja ne-am gândit la două astfel de proiecte. La finele anului 2022 am fost într-o scurtă vizită la Novi Sad, Zsombó și Kikinda pentru a găsi parteneri în Serbia și am descoperit că oamenii sunt foarte interesați de a colabora cu noi. Oportunități sunt multiple, trebuie doar să le fructificăm”, ne-a mai spus directorul Dorel Micle.
De asemenea, autoritățile vor să facă mai atractiv Muzeul Satului Bănățean pentru copii.
„O altă componentă care ar trebui să le îngemăneze pe toate acestea ar fi aceea să ne reinventăm, să găsim o nouă formă de reinventare pe toate palierele, să fim mai creativi, să venim cu un alt tip de oferă, și educațională, și a evenimentelor tradiționale, folclorice mult mai echilibrată și mai diversă. Am în vedere aici inclusiv identificarea de noi surse de atracție pentru copii deoarece, după părerea mea, este partea cea mai importantă și taman aceasta a fost ignorată până acum: modul în care poți să aduci copiii la Muzeul Satului, care este un concept de secol XIX-XX, dar se pot găsi mijloace să-l aducem în secolul XXI. Unul dintre acestea ar fi informatizarea, de la coduri de bare QR pentru colecțiile prezentate sau obiectivele în aer liber până la digitizarea acestor obiecte și, în acest sens, am găsit sprijin la Consiliul Județean Timiș, care ne va achiziționa în 2023 echipamente speciale, care să prezinte scanarea 3D atât a obiectelor, cât și a clădirilor de patrimoniu. Deci, încercăm să realizăm un fel de muzeu virtual. Sigur la va plăcea copiilor, dar și adulților”, ne-a mai declarat Dorel Micle, director interimar la Muzeul Satului Bănățean.
Pe aceeași temă:
Timișenii vor mai multe activități recreative la Muzeul Satului, dar și un han bănățean
Trimite articolul
XAsea si ? bryantz folosea bell pen putina ceata
DA ?! HAY sictir 🙂